Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 376
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy wyborze projektu mieliśmy mnóstwo pomysłów - mailowaliśmy do wielu pracowni z prośbą o rzuty, z różnymi pytaniami, nigdy nie było odmowy: mgprojekt, horyzont, domna5, atrium .....nawet agrobisp przysłał nam fragment rzutów... i wiele innych pracowni też było - nie mamy na tym etapie żadnych złych doswiadczeń a nasz projekt... chyba sprawdzony, bo dość popularny: "marysia" :lol:

więcej http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=23544 bo temat często poruszany

Szukając domu dla siebie, pisałam maile i dzwoniłam m.in do Studia Atrium http://www.studioatrium.pl , Archipelagu http://www.archipelag.pl i Dobrych Projektów http://www.dobreprojekty.pl . Za każdym razem udzielano mi fachowych odpowiedzi, przysyłano informacje, których potrzebowałam. Jednak zdecydowałam sie na projekt z Apa-domy http://www.domoweklimaty.pl . Projekt już przysłany, nie ma w nim błędów, wszystko rzetelnie i prawidłowo rozrysowane, opisane. Teraz czekam na pozwolenie na zmiany-firma od razu, bezproblemowo wyraziła zgodę na nie przy zakupie mojego projektu :)

Gość krab

Witam tak to jest problem kto najlepszy ja mogę się wypowiedzieć tylko na temat swoich ulubieńców ARCHETON

1. Nie wiem czy przesyłają poprostu miałem oddział w moim mieście i zobaczyłem projekt który chciałem kupić wcześniej przed zakupem

2. Dokumentacja jest 1:50 skala duża na to zwracali mi uwagę znajomi duża " skala dużo błędów " :lol: oczywiscie jezeli już są to łatwiej wychwycić

3. Takie domki dla prostych ludzi teraz są kolorniki, koztorysy, forum, tablice na budowę takie bajery ale to też się liczy.

Polecam

Pod jakim względem "najlepsze"?

Jakość projektów możemy ocenić tylko w przypadku pracowni APA Domy J. Charkiewicza z Białegostoku (http://www.domoweklimaty.pl). Osoby znające się na budowaniu stwierdziły, że materiały przygotowane przez tę firmę są do dobre - cokolwiek to oznacza.

Bardzo podobała nam się obsługa w tym biurze (byliśmy bezpośrednio w ich siedzibie), gdzie rozmawiano z nami z zainteresowaniem, pytając o nasze wyobrażenia i potrzeby związane z przyszłym domem, jego usytuowanie na działce, okolicę, etc.. To biuro odpowiadało nam najbardziej również ze względu na charakterystyczną przyjemną dla oka architekturę projektów.

Nie polecamy natomiast biura MTM Styl, gdzie trafiliśmy na pana, który potraktował nas bardzo przedmiotowo. Nie umiał ciekawie opowiedzieć o proponowanych projektach (w zasadzie to nic nie proponował, tylko wypytał nas o wymagane parametry powierzchniowe domu i powiedział: "to proszę wybrać ten"). To biuro też odwiedziliśmy bezpośrednio w głównej siedzibie (też Białystok), ale może akurat niezbyt fortunnie trafiliśmy na osobę (może pan był akurat zajęty czymś innym, a my mu przeszkodziliśmy...?). Tak czy siak, wspomninie pozostało nieciekawe.

Ładne projekty ma też Archon+, który sprawia wrażenie bardzo profesjonalnej firmy.

EiM

Ja też mam projekt z pracowni domoweklimaty. Biuro bez problemu wyraziło zgodę na zmiany. Wszyscy, którzy się na tym znają, mówią, że projekt jest zrobiony bardzo rzetelnie (to opinia kilku nie związanych ze sobą osób).

Podobają mi się też projekty ATRIUM.

Wydaje mi się, ze przy wyborze projektu należy się kierować przede wszystkim tym, czego oczekujesz od swojego przyszłego domu.

Witam, mam nadzieję, że mi pomożecie. Naoglądałam się projektów i nic gotowego mi nie pasuje. Mam już wizję projektu, ale nie mam architekta. Czy ktoś może mi polecić pracownię z woj. pomorskiego najlepiej z Trójmiasta? jakoś tak lepiej jak ktoś przetrze szlaki niż w ciemno z ogłoszeń wybierać.... :wink:

Bardzo lubie pracownie Horyzont

http://www.domnahoryzoncie.pl

glownie za przesympatycznych ludzi tam pracujacych - pelen profesjonalizm , chec pomocy , nie ma zadnych problemow z dostaniem od nich rysunkow, dowiedzeniem sie o szczegoly (i to juz wielokrotnie sprawdzilam)

A i projekty ( a przynajmniej wiekszosc) mysle ze ciekawe i niebanalne :wink:

Moim zdaniem najpiękniejsze projekty ma pracownia ARCHIPELAG.

:)

owszem ma piekne - ale czasem hmm...niefunkcjonalne - i troszke drogie (to info dla tych co szukaja oszczednosci)

ale fakt ze bardzo efektowne i przepiekne wizualizacje (i czesto po prostu dobre w pomysle) z wykonaniem projektow czasmai bywa roznie -

polecam watek o Archipelagu - a konkretnie o bledach w ich projektach - :-? (nie wiem czy tak jest nie sprawdzalam ale z duzym zainteresowaniem czytalam tu na forum )

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=2964&highlight=archipelag

Inna sprawa - jeden z najbardziej preznych i kreatywnych architektow (autor min . hitu projektowego - baaardo popularnej "Manueli" a takze innych ktore byly najchetniej kupowane) z Archipelagu - odszedl od tej firmy i zalozyl wlasna - Domus (Manuela jest tam sprzedawana pod nazwa Emanuela :wink: )

Wiem ze Archipelag - juz traci powoli prawa do sprzedarzy niektorych projektow (min Adrianne ktora zniknela z oferty) a za chwilke pewnie stanie sie to samo z Manuela ... bo prawa autorskie dla Archipelagu wygasna... :-?

Sama jestem ciekawa co z nimi bedzie :wink:

• 1 month później...

A ja jeśli pozwolicie dorzucę swoje 3 grosze ;)

Wspomniane 2 - 3 tys. pln wedle mojego rozeznania mają raczej chyba tylko odzwierciedlenie w samej architekturze, pojawia się pytanie gdzie branże, i to nie tylko konstruktor, dochodzi instalacja wod-kan, CO, elektryczna, projekt zagospodarowania terenu i masa papierkowej roboty. No chyba ze wszelkimi wnioskami zajmuje się Inwestor bo i tak moze być, kwestia umowy. Teoretycznie żeby otrzymać pozwolenie na budowe potrzebna jest architektura z zagospodarowaniem terenu, konstrukcja i branże przynajmniej w formie opisowej wyjaśniającej zasadę działania. Nawet biorą pod uwagę fakt ze taki materiał wystarzy do wznoszenia budynku to i tak cały zakres pozostałych branż zostanie na Waszej głowie, np. wejdzie firma wykonawcza i pan pokaże palcem : tu i tu grzejnik i tak zrobią, pytanie czy to będzie Wam odpowiadało :)

pozdrawiam

arch. Piotr Kuborek

0691 696 075

co do APA czy li domowe klimaty jeden minus: kiedy prosilam o rozpiske gzymsow sz p. Charkiewicz poinformowal mnie, ze nie ma , bo "robotnicy to przeciez moga wyciac sami na budowie ze styropianu"

ciekawa koncepcja...

zasugerowalam robotnikom...

troche sie posmialismy...

oddalam wycene gzymsow znajomemu architektowi do rozpisania.

Ceny są różne kwadratowe i podłużne...

Można zrobić projekt za 2tysiące, można za 3 tysiące.... Można też za pięćset złotych (cały czas mówimy o projekcie np. średniego domu z poddaszem i garażem) co widziałem na własne oczy, oczywiście ten projekt (za 500 zł) nie nadawał się do niczego... no może tylko na opał.

Moim zdaniem projekt indywidalny domu, o nie wyszukanej architekturze, nie aspirującego do dzieła epokowego tudzież wiekopomnego można w mieście 200 - 300 tysięcznym zrobić za około 5000-6000. Projekt taki będzie zawierał wszystkie branże (architektura, konstrukcja, wod-kan i elektryka) Projekt będzie opracowany rzetelnie ale bez przesady, np konstrukcja nie będzie zawierała rysunków powszechnie znanych detali i rozwiązan, sporo rzeczy może być w tej części potraktowane opisowo i szkicowo. Jednak absolutnie dokumentacja pozwoli na zrealizowanie domu bez problemów.

Oczywiście cena może rosnąć z różnych powodów. Im miasto większe tym cena większa, mniej więcej co 100 tys mieszkańców cena rośnie o 1000 złotych.

Cena może także wzrosnąc z powodów sławy twórcy projektu,. co jest zrozumiałe, jednak wcale nie gwarantuje, że projekt który zlecimy takiej sławie będzie równie sławny...

Cena może być także naprawdę duża, ale to promil przypadków gdy faktycznie ktoś dobry, zrobi przy udziale inwestora coś niepowtarzalnego.

Trzeba jednak wiedzieć , że większość architektów, którzy są skądś tam znani kasuje więcej, ale nie daje więcej niż zwykli rzemieślnicy, a to temu, że klienci wcale od nich więcej nie oczekują.

Cena projektu wynika ze świadomości klienta i architekta. Klient musi wiedzieć, że nie da się wyprodukować rzetelnego projektu za 500, czy 1000 złotych. A architekt musi podchodzić do pracy w sposób uczciwy.

moim zdaniem uczciwa cena, średnia w średnim mieście Polski to 5000-6000 tysięcy za pełnobranżowy projekt, sredniej wielkości domu

Pozdrawiam

p.s.

Jest jeszcze jedna sprawa.

A mianowicie. ten kto za projekt u architekta przepłaci, przeważnie dostanie jednak na końcu coś co pozwoli mu dom zrealizować i w 99 przypadkach na 100 będzie to to czego chciał

natomiast ten który za projekt nie dopłaci, czyli zapłaci mniej niż moim zdaniem powinien, przeważnie dostanie produkt gówno warty...i wiem co mówie uwierzcie mi

Wniosek - prosty i znany. Szkłem dupy nie wytrzemy! :p