Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agencja Rynku Rolnego - trzeba czekac czy nie ?

Nesene

Recommended Posts

Witam. Temat prawa pierwokupu działek przez ARR był juz wiele razy poruszany na tym forum ale nie udało mi się znaleźć informacji na taki temat.

Czy jeżeli działka została wydzielona z pola, które w studium rozwojowym gminy (nie ma planu zagospodarowania) figuruje jako teren inwestycyjny następnie uzyskaliśmy na nią warunki zabudowy to czy teraz kupując ja musimy zwracać sie do ARR czy przypadkiem nie chcą jej pierwsi kupić. Pewnie powiecie zapytaj Notarisza. No tak niby proste tylko że dziś obdzwoniłem 4 i mam opcje takie

1 - nie trzeba jak sa warunki

2 - nie wiem niech Pan zadzwoni jutro

3 - trzeba

4 - notariusze różnie to interpretują

No i bądź madry. Jak było u was czy mając warunki zabudowy wystepowaliście z zapytaniem do ARR czy nie??

Trzeba, bo nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

A agencja nazywa się Agencja Nieruchomości Rolnych...

Choć zdarzają się notariusze, którzy dmuchają na zimne i wysyłają do ANR wszystkie transakcje sprzedaży ziemi z symbolem "R" w ewidencji gruntów (nawet jak jest plan).

Ja kupowałam rolną i notariusz wysyłała warunkową umowę sprzedaży do Agencji Nieruchomości Rolnych. Po miesiącu ANR wypowiada się czy korzysta z prawa pierwokupu czy nie. Ja wtedy dzwoniłam bezpośrednio do Agencji i upewniałam sie czy tak trzeba i mi to potwierdzili. Jak nie jesteś pewien to zadzwoń do niech.

Ania

• 2 years później...
Nawet jeśli działka jest budowlana, to to musi przejść przez ANR. Nie wiem czy to zależy od planu zagospodarowania - u nas były indywidualne warunki i musieliśmy czekać. Podpisaliśmy u notariusza warunkowy akt notarialny, on poszedł do ANR, po miesiącu odesłali do notariusza pismo,że rezygnują z prawa pierwokupu i można było finalizować transakcję. Czytałam, że mają od tego odchodzić, ale jeszcze chyba do tego nie doszło.

To ze dla działki zostały wydane warunki zabudowy nie oznacza ze przestaje ona byc automatycznie działką rolną, musi byc ona dopiero wyłączona z produkcji rolnej a to dopiero przy składaniu papierów o pozwolenie na budowę.

W moim przypadku gdy kupowaliśmy działkę sprzedający osobiście zawiózł umowę warunkową od notariusza do ANR i dostał papierek w ciągu 3 dni i nie musieliśmy czeka miesiąca.

• 1 month później...

Zakupu działki która jest oznaczona w ewidencji gruntów jako ziemia rolna można dokonać dopieru wtedy gdy AR odstąpi od pierszeństwa zakupu.

wyjątek jeśli np. działka przepisywana jest w drodze darowizny w pierwszej lini np. dziecio, nie trzeba uzyskiwać zgody od AR

Poza tym przypadkiem procedura wygląda nast:

1.Sprzedający i potencjalny kupujący udają się do notariusza w celu spisania "warunkowej umowy sprzedaży" tzn kupujący będzie mógł ją nabyć jeżeli AR odstąpi od zakupu - a zwykle tak się dzieje,

2. żeby było szybciej kupujący, bądź sprzedający prosto od notariusza jadą z tą umową warunkową do AG i łądnie proszą szanowną Panią/a o pilne wydanie decyzji w tej sprawie - zwykle już potrafią odpowiedzieć na pytanie czy AR odkupi tą działkę czy też nie. Bieżemy numer telefonu do uprzejmej urzędniczki i dzwonimy pytając czy są już dokumenty, które odbieramy osobiście (wiadomo żeby było szybciej)

3. no i ponowna wizyta stron kupującej i sprzedającej u notariusza, zapłata za działkę - i jesteśmy posiadaczami swojej ziemi :wink:

• 5 months później...

Podepnę się do tematu, bo przekopałam internet i efekt jest taki, że mam mętlik w głowie :roll:

Czy po wejściu nowelizacji ustawy, na mocy której grunty rolne położone w granicach miast są "odrolnione" (czyli wyłączone z produkcji rolnej), w przypadku wydanej decyzji o warunkach zabudowy (która zmienia - tak jak zapis w planie miejscowym - przeznaczenie gruntu) ANR ma mimo wszystko prawo pierwokupu? Gdzieś w jakimś artykule na portalu prawniczym podawali, że po wejściu tej nowelizacji już nie.

Może ktoś to potwierdzić?

• 2 weeks później...

Już wiem :D

Może komuś przyda się ta informacja.

Notariusz potwierdził moje przypuszczenia, że jeśli działka jest na terenie miasta, to nie ma teraz potrzeby odrolnienia jej, gdyż tereny te są odrolnione mocą niedawno wprowadzonej ustawy, a jeśli jest wydana decyzja o warunkach zabudowy, zmienione jest jej przeznaczenie z rolnego na budowlany, co mówi nam że działka jest nierolna i tym samym nie podlega prawu pierwokupu przez ANR.