Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gres polewrowany w kuchni?!

NUTKA

Recommended Posts

Nie jestem pewna czy to trafny wybor. Bardzo mi sie podoba, zwlaszcza ze moglby stanowic kontynuacje kuchnia + holl. Jednak moje obawy sa spore czy czesciej nie bede myla podlogi od gotowania :wink: A napewno chcialabym uniknac kuchni na pokaz, w ktorej nic pod wzglede kulinarnym nie slychac. Gazetami wykladac podlogi tez nie zamierzam. :lol: Natomiast ogladajac zdjecia foruowiczow, coraz czesciej widze zastosowanie gresu polerowanego w kuchni?!

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja już mam położony w kuchni i na całym parterze, co prawda jeszcze nie użytkuje ale bardzo "użytkują" go moi budowlańcy - wygląda, że wszystko jest OK. Przestrzegam tylko przed impregnatami do gresu. Wczoraj zrobilismy próbke na jednej płytce. Najpierw zgodnie z zaleceniami płyn do usuwania wosku tip firmy SOPRO a na to impregnat tej samej firmy. Nie polecam płynu - w moim odczuciu (to chbya najlepsze słowo) to zwykła benzyna, które zostawia smugi na gresie, jesli nie jest dobrze wypolerowana. Myslę sobie, że najlepiej umyć go np Cifem i dopiero potem zaimpregonować. Płyn do czyszczenia SOPRO to chyba strata pieniędzy (jest dość drogi) :(

Ja już mam położony w kuchni i na całym parterze, co prawda jeszcze nie użytkuje ale bardzo "użytkują" go moi budowlańcy - wygląda, że wszystko jest OK. Przestrzegam tylko przed impregnatami do gresu. Wczoraj zrobilismy próbke na jednej płytce. Najpierw zgodnie z zaleceniami płyn do usuwania wosku tip firmy SOPRO a na to impregnat tej samej firmy. Nie polecam płynu - w moim odczuciu (to chbya najlepsze słowo) to zwykła benzyna, które zostawia smugi na gresie, jesli nie jest dobrze wypolerowana. Myslę sobie, że najlepiej umyć go np Cifem i dopiero potem zaimpregonować. Płyn do czyszczenia SOPRO to chyba strata pieniędzy (jest dość drogi) :(

Jesli mozesz , podaj prosze oznaczenia preparatow , ktorych uzywalas.

Najlepiej nr ktory jest podany na opakowaniu Sopro np. FAD712.

Kto Ci polecil te preparaty?

Czy gresy masz chinskie?

Gresy polerowane myje sie czysta woda bez zadnych srodkow typu detergent, mydlo etc.

Prearaty te mam w domu więc teraz nie podam dokładnych oznaczeń. Pamietam, że ten do czyszczenia miał żółto pomarańczowy pasek a ten do impregnacji czerwony. Jutro, lub dziœ wieczorem sprawdzę te oznaczenia i napiszę

Dziekuje , bede wdzieczny :D

Za pozostale informacje dotyczace rodzaju gresu i kto udzielal porady o zastosowaniu rowniez.

pozdrawiam

Wojtek, ja czyściłem i impregnowałem gresy preparatami HG: "HG Czysty gres" - do czyszczenia, i "HG ochrona przed plamami" - impregnacja gresu. Czyściłem i impregnowałem przed fugowaniem. Na razie się sprawdza - ci moi fachowcy konkretnie brudzą, ale sprawdzam od czasu do czasu - i plamy (po herbacie, piwie i innych bliżej nieokreslonych substancjach :) na razie schodzą bez zostawienia plam...

CZYLI CO ROBIC? KLASC GRES NA PODLODZE W KUCHNI? ZAPOMNIALAM DODAC, ZE BEDZIE ECRU, POZBAWIONY MARMURKOWYCH WZOROW.

DZIEKI

mój tez jest jasniutki bez wzorków

http://img135.imageshack.us/img135/6467/gres57mx.jpg

http://img153.imageshack.us/img153/3533/gres68as.jpg

http://img135.imageshack.us/img135/5579/gres36xv.jpg

:D

Gres jest piękny, ale czy nie jest śliski?

jest piekny, ale faktyczne dosce sliski, ale tylko wtedy kiedy jest mokry, generalnie tragedi nie ma. Na parterze mam wlasnie gres polerowany, ale w kuchni zrobilam ten sam kolor tylko że matowy. nie żałuje, bo nie zniosłabym dywanika przy zlewozmywaku :)

nie zniosłabym dywanika przy zlewozmywaku

No wlasnie, razi oko kazdego estety. Ale ze zrozumialych, praktycznych powodow jest wymagany (i tego sie obawiam).

Ew-ka dzieki wielkie za zdjecia, ale tak zerkam sobie tak na Twoja sciane i mocno sie zastanawiam rowniez nad polazeniem gresu. Kto wie?! Podoba mi sie rowniez przycieta po łuku plytka.

Pozdr.,

nie zniosłabym dywanika przy zlewozmywaku

No wlasnie, razi oko kazdego estety. Ale ze zrozumialych, praktycznych powodow jest wymagany (i tego sie obawiam).

Ew-ka dzieki wielkie za zdjecia, ale tak zerkam sobie tak na Twoja sciane i mocno sie zastanawiam rowniez nad polazeniem gresu. Kto wie?! Podoba mi sie rowniez przycieta po łuku plytka.

Pozdr.,

mnie też sie nie podoba dywanik przy zlewie .. czasem przesuwam go pod piec kiedy smażę, bo tłuszcz pryska jak oszalały :evil:

ale wolę dywanik w zbliżonym kolorze niż kropki wody lub tłuszczu roznoszone na podeszwach kapci po całym mieszkaniu.....takie życie -albo się mieszka albo się urządza muzeum

Gres nie jest ABSOLUTNIE śliski .....ostatnio wywinęłam orła w łazience wychodząc spod prysznica :evil: a tam mam matowe płytki nie gresowe ....

Tak jak pisał akwarysta -mokra podłoga +bosa stopa to jest nieszczęście ,ale w kapciach nic nie grozi...