Gość 09.04.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Chciałam Was prosić o opis sposobów wykańczania tynków cementowo - wapiennych (wewnętrznych). Tynki są ubiegłoroczne i nie wiem co z nimi robić. Dodatkowo na poddaszu ściana kolankowa jest w tynku a skos z płyty gipsowej. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 09.04.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Tynk wapenny należy pomalować roztworem wapna z wodą i dodatkiem pokostu. To pierwasza konserwacja tynku wapiennego. Następnie dopiero malowanie.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMarek 09.04.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 A są może gotowe preparaty z pokostem? A jakie wapno do wody, takie jak do zaprawy np.cemplast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 10.04.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Mam ten sam problemPoczątkowo chciałem dać gładź gipsową. Jednak kosztowne (5-8zł/m2), bo trzeba szlifować.Tynki były raz malowane po położeniu mleczkiem wapiennym.Doradzono mi jednokrotne przeciągnięcie gotowym preparatem kupowanym w workach pod nazwą gładź wapienna, lub szpachla wapienna, do tynków mineralnych.Są w ofercie Optiroca i chyba Cekolu. Dają powierzchnie drobnoziarnistą, zbiżoną do tynku.Jeśli chodzi o poddasze to przedewszystkiem trzeba poczekać aż wysezonuje się więźba dachowa (rok - 1,5), do której przymocowane są sufity z gipskartonu.Jeśli nie dano dylatacji między tynkiem mineralnym ścian murowanych, a sufitami z gipskartonu (dałem warstwę piankową grubości 2mm), to mogą występowac w tym miejscu pękniecia.Sufity gipskartonowe i ich połączenia muszą być wykańczane materiałami firmowymi - elastycznymi. n.p. RIGIPS, KNAUF.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ionka 14.04.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Dzięki za informację, byłam przekonana że jest więcej sposobów jego wykonczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.04.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 a w jaki sposob najlepiej wyrownac stary tynk c-w tynkiem gipsowym? czy trzeba skuwac stary tynk? jaka jest minimalna grubosc tynku gipsowego na tynku c-w? czy moze to byc np Goldband? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts