Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szanowni,

Piszę, gdyz mam spory problem z zakupem działki.

Otóż mam wybraną działkę, podpisałem umowę przedwstępną- wpłaciłem 10.000 zadatku, otrzymałem kredyt na resztę (105.000) i stoje w miejscu gdyż:

POWIERZCHNIA DZIAŁKI W RZECZYWISTOŚCI WYNOSI 1027M I TYLE JEST WPISANE W UMOWIE PRZEDWSTEPNEJ.

W KW I REJESTRZE GRUNTÓW JEST NATOMIAST ZAOKRĄGLENIE TO ARA- CO ODPOWIADA 1000M...................... i na tyle byłby podpisany akt notarialny, co jest niezgodne z umową przedwstepną i powierzchnia jaka podałem do banku

W związku z tym mam pytania:

1) Czy można te powierzchnie w łatwy sposób i szybko wpisać do księgi z dokładnością metra

2) czy umowa przedwstepna jest ważna, a co za tym idzie, czy w przypadku braku jej finalizacji otrzymam zwrot zadatku..........

3) czy ma ktos pomysł jak to rozwiązać ????????

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/62582-problemy-z-powierzchnia-dzia%C5%82ki-a-dalej-umowa-kredytetc/

W podobnym do Twojego przypadku gdzie na szczęście nie wpływa to na przygotowania do budowy ale istnieje spora rozbieżność pomiędzy geodezją a KW zleciłam po prostu wznowienie granic przez geodetę który wyprostuje te sprawy.
a duszo cie to czasu i $ kosztowało ??

powiem jak skończę bo zaczęłam dopiero wczoraj :wink: :wink: a tak poważnie to nie jest droga sprawa a czas to jakieś dwa - trzy tygodnie i dobre chęci urzędników a z tymi jak wiadomo nie zawsze jest łatwo :-?

Na tyle mam wygodnie iż działkę pod budowę i tak muszę sobie "wykroić" ze środeczka hektara - nie chcę mieć sąsiadów zaraz za winklem :wink: więc sprawa wydzielenia toczy się swoim torem a wznowienie granic swoim...