chmielma 27.09.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Jestem właścicielem działki (współwłaścicielem, ale nie o to chodzi). Na sąsiedniej działce od strony zachodniej mniej więcej rok, dwa lata temu powstał bliźniak. Wybudowali, ogrodzili - nic specjalnego, więc nie chodziłem oglądać, tym bardziej że mieszkam gdzie indziej i bywam tam rzadko. Około miesiąca temu podpisałem umowę przedwstępną na sprzedaż części działki od strony północnej. W czasie pomiarów geodezyjnych okazało się że sąsiedzi od zachodu postawili ogrodzenie ok. pół metra na mojej działce.Facet który podpisał ze mną umowę marudzi, że nie chce kupować działki z czyimś ogrodzeniem, z drugiej strony wycofywać też się nie chce, bo zainwestował już pieniądze w podział, pozwolenia na budowę, projekt itd.Moje pytanie jest takie: jakie kroki mogę podjąć żeby zmusić sąsiadów do cofnięcia płotu? Wiem że gdybym zgłosił to, jak to ujmuje przepis "bezzwłocznie" nie byłoby problemu. Ba, bezzwłocznie, to ja o tym nie wiedziałem... Z tego co wiem, to w razie odmowy rozebrania ogrodzenia pozostaje mi tylko droga pozwu cywilnego i ubieganie się o odszkodowanie lub ustanowienie służebności, ale to ze względu na sprzedaż nie urządza przyszłego właściciela północnej części działki...Czy ktoś bardziej kumaty w temacie może poradzić mi co z tym fantem zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielma 29.09.2006 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 30.09.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Wystąpić z roszczeniem o bezumowne korzystanie z gruntów twojej działki do właścicieli, którzy zajeli część działki. Tylko to musi być udokumentowane geodezyjnie i prawnie, że ta część działki należy do Ciebie. Służebność nie wchodzi w rachubę, gdyż jest to tylko droga służąca dojazdowi sąsiadowi przez Twoją działkę.Tak więc pisemnie litem poleconym lub za potwierdzeniem wzywasz sąsiada do zapłaty za bezumowne korzystanie z twoich gruntów i do niezwłacznego opuszczenia twojej działki. Jeżeli to nie zadziała to występujesz do gminy o rozgraniczenie. Tylko rozgraniczenie kosztuje tak więc będziesz musiał dochodzić o odszkodowanie za tą czynność na drodze cywilnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts