Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w kominku mog? spali? deski z budowy?

mada

Recommended Posts

On 2003-04-11 09:00, Marek K wrote:

Wczoraj, u sprzedawcy Jotula, dowiedziałem się, że dla wkładu Jotula, nie ma różnicy czy drzewo jest liściaste; czy iglaste. I jedno i drugie nadaje się do palenia!.

Marek.

Oczywiście, że nadaje się do palenia. Drewno w swojej definicji jest materiałem łatwopalnym.

Podobnie jak to, że Fiat 126p jest samochodem.

Powiem więcej. Komfort palenia drewnem iglastym jest nawet porównywalny do jazdy maluchem. :grin: :grin:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-04-11 09:41 ]

• 2 weeks później...

On 2003-04-10 15:52, Anonymous wrote:

Możesz ale ani to estetyczne a i odpady kłopotliwe (śruby, gwoździe, zaprawa,...)

Ja używam go do ogniska - od czasu do czasu w gronie znajomych - oczywiście wymaga to odpowiednich warunków otoczenia.

Pzdr.

Anonimowy - i jak smakuję Twoim znajomym kiełbaska z ogniska na zaprawie murarskiej i resztkach farb i lakierów ?

Z dwojga złego uważam, że lepsze jest mimo wszystko spalenie resztek w kominku niż trucie siebie i innych przy ognisku takimi oparami.

• 3 weeks później...

W moim DOVRE resztki iglastego (belki i deski) paliły się świetnie. No może troszku strzelały.

Rewizja na dole komina otwierałem niedawno po pół roku użytkowania i NIE BYŁO ANI ŚLADU SADZY.Czyściutka jak przed zainstalowaniem kominka. Więc zadny zatkaniem komina się nie przejmuj a raz na pół roku i tak podobno trzeba czyścić (no może raczej raz na rok).

• 17 years później...