Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TEKSAS S-GL398 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Czy mogę prosić o konstruktywną krytykę tego projektu? A może ktoś już budował lub buduje taki domek?

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-398,438,61,opis.html

http://www.studioatrium.pl/res/398/par.png

http://www.studioatrium.pl/res/398/pod.png

Pozdrawiam,

Kuba

Nikt nie poratuje początkującego forumowicza swoją wiedzą, doświadczeniem lub choćby odrobiną zdrowego rozsądku? :wink: Do budowy przymierzamy się już od pół roku i po przejrzeniu kilkuset (tysięcy?) projektów nadal jesteśmy w punkcie wyjścia. No niezupełnie... Teraz przynajmnie mamy dość jasno sprecyzowane oczekiwania :) Z góry dziękujemy za wszelkie opinie, a krytyka nie musi być konstruktywna :wink:

Nikt nie poratuje początkującego forumowicza swoją wiedzą, doświadczeniem lub choćby odrobiną zdrowego rozsądku? :wink: Do budowy przymierzamy się już od pół roku i po przejrzeniu kilkuset (tysięcy?) projektów nadal jesteśmy w punkcie wyjścia. No niezupełnie... Teraz przynajmnie mamy dość jasno sprecyzowane oczekiwania :) Z góry dziękujemy za wszelkie opinie, a krytyka nie musi być konstruktywna :wink:

Mówisz - masz.

Krytyka konstruktywna

- nawet ładny (głównie od frontu) domek z drogim i b. niepraktycznym dachem.

- fatalnie rozwiazane doswietlenie poddasza - zimą ciemne, latem gorace + widoki na chmury (no chyba że inwestor to astronom-amator)

- kominów - jak w elektrociepłowni

- mały, ciemny i b.drogi (niemal w cenie m2 p.u.) taras.

- zabierajaca powierzchnię czołowej sciany budynku garderoba przy wejściu :o zamiast zwykłej szafy lub wieszaków na odzienie wierzchnie i buty.

- blisko 20-metrowy hol w kształcie labiryntu (wymagać bedzie wstepnego szkolenia dla gości)

- spiżarka z holu prowadzacego do salonu :o

- dwa maleńkie pokoiki na parterze -2 minigabinety :o

- ogromna łazienka na parterze a sypianie na górze? :o

- maleńkie klitki (sypialnie?) na poddaszu dodatkowo obłozone skosami :o

- kiszkowate garderóbki przy tych klitkach (w tej sytuacji juz lepiej szafy)

- druga duża łazienka godna prawdziwego doddasza.

- kubatura do ogrzania, godna naprawdę duzego i wygodnego domu.

- zmarnowana powierzchnia nad garażem nakryta drogim dachem

Chciałeś - masz.

:roll:

Bez urazy :roll: - dawno nie widziałem tak niefunkcjonalnie zaprojektowanego, a drogiego w budowie domu :(

Moja rada - poszukaj jeszcze, albo zamów indywidualny.

dom buduje sie na wiele lat.

Powodzenia :D

Mówisz - masz.

Krytyka konstruktywna

- nawet ładny (głównie od frontu) domek z drogim i b. niepraktycznym dachem.

- fatalnie rozwiazane doswietlenie poddasza - zimą ciemne, latem gorace + widoki na chmury (no chyba że inwestor to astronom-amator)

Jeśli chodzi o dach to generalnie jesteśmy zwolennikiem prostoty - ten jest rzeczywiście "ciut" za skomplikowany. Jasne jest też dla mnie że dwuspadowy z oknami połaciowymi to najtańsza opcja. Ale gdyby w przypadku tego dachu dodać jeszcze lukarny w celu polepszenia walorów użytkowych to dopiero by "wyszedł" astronomiczny koszt (pomijając względy estetyczne).

- kominów - jak w elektrociepłowni

To fakt - na to nie zwróciłem uwagi.

- mały, ciemny i b.drogi (niemal w cenie m2 p.u.) taras.

Tu akurat bym troszkę polemizował - 16m2 to chyba nie aż tak mało, a zależy nam na tym by taras był zadaszony. Przy położeniu od strony południowej chyba nie byłby aż tak ciemny. Jeśli chodzi o koszt to rzeczywiście - spokojnie dałoby się tu wykroić dodatkowy pokój.

- zabierajaca powierzchnię czołowej sciany budynku garderoba przy wejściu :o zamiast zwykłej szafy lub wieszaków na odzienie wierzchnie i buty.

Z tego wynalazku akurat byśmy zrezygnowali - zapewne kosztem kuchni, a miejsce na szafę i wieszaki jest również w wiatrołapie.

- blisko 20-metrowy hol w kształcie labiryntu (wymagać bedzie wstepnego szkolenia dla gości)

Goście to tylko w lewo do salonu, a domownicy w końcu się nauczą :wink:

- spiżarka z holu prowadzacego do salonu :o

To samo co z garderobą - rezygnacja kosztem kuchni.

- dwa maleńkie pokoiki na parterze -2 minigabinety :o

Gabinecik może być malutki, a sypialnia ponad 13 metrów to i tak więcej niż mamy teraz w mieszkanku :) A tak bardziej serio to możnaby ją chyba powiększyć kosztem łazienki.

- ogromna łazienka na parterze a sypianie na górze? :o

Po zmianach już mała łazienka na dole, a ta na górze jest całkiem wystarczająca.

- maleńkie klitki (sypialnie?) na poddaszu dodatkowo obłozone skosami :o

Nie są takie maleńkie. Podane powierzchnie to p.u. - już po uwzględnieniu skosów.

- kiszkowate garderóbki przy tych klitkach (w tej sytuacji juz lepiej szafy)

- druga duża łazienka godna prawdziwego doddasza.

Czyli jednak duża? :wink:

- kubatura do ogrzania, godna naprawdę duzego i wygodnego domu.

- zmarnowana powierzchnia nad garażem nakryta drogim dachem

To fakt.

Chciałeś - masz.

:roll:

Bez urazy :roll: - dawno nie widziałem tak niefunkcjonalnie zaprojektowanego, a drogiego w budowie domu :(

Moja rada - poszukaj jeszcze, albo zamów indywidualny.

dom buduje sie na wiele lat.

Wielkie dzięki za wszystkie uwagi. Ten projekt nie jest na szczęście tym jednym jedynym. Też nie spełniał naszych wszystkich oczekiwań, a po zwróceniu naszej uwagi na kilka "drobiazgów" mimo rozpaczliwych prób obrony chyba wyląduje w koszu (podobnie jak 999 poprzednich :wink:).

Powodzenia :D

Dzięki :D

Ten projekt nie jest na szczęście tym jednym jedynym. Też nie spełniał naszych wszystkich oczekiwań, a po zwróceniu naszej uwagi na kilka "drobiazgów" mimo rozpaczliwych prób obrony chyba wyląduje w koszu (podobnie jak 999 poprzednich :wink:).

To juz lepiej :D

W tej grupie projektów (ok. 150 m. p.u.) jest naprawdę w czym wybierać - ale to ty musisz wybrac (ja tam nie będę mieszkał :D )

A żeby cokolwiekl dopradzić - trzeba znać Twoje założenia co do budynku, strony swiata, kto w nim ma mieszkać (za 10 lat) i takie rózne :wink:

Jestem gotów doradzić w najlepszej wierze, aby pozwolić Ci uniknąc błedów które ja popełaniałem (3 domy), ale za mało wiem.

Natomiast ten projekt powyżej, to w sam raz dla mojego wroga :lol:

Pozdrawiam.

To juz lepiej :D

W tej grupie projektów (ok. 150 m. p.u.) jest naprawdę w czym wybierać - ale to ty musisz wybrac (ja tam nie będę mieszkał :D )

A żeby cokolwiekl dopradzić - trzeba znać Twoje założenia co do budynku, strony swiata, kto w nim ma mieszkać (za 10 lat) i takie rózne :wink:

Jestem gotów doradzić w najlepszej wierze, aby pozwolić Ci uniknąc błedów które ja popełaniałem (3 domy), ale za mało wiem.

Natomiast ten projekt powyżej, to w sam raz dla mojego wroga :lol:

Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję za życzliwość i chęć pomocy. Nasze wymagania względem wymarzonego domku są na chwilę obecną następujące:

- dom dla rodziny 2+1 (docelowo 2+2) raczej z poddaszem użytkowym

- bryła niezbyt udziwniona (ostatni dom na 102 nawet nam się pod tym względem podoba)

- salon z jadalnią i kominkiem

- kuchnia choć trochę oddzielona od salonu/jadalni, najlepiej ze spiżarką

- gabinet (może być malutki)

- 3 sypialnie (preferowane na poddaszu)

- schody na poddasze oddalone od salonu

- garaż (może być podwójny) z bezpośrednim przejściem do głównej części domu ale koniecznie przez jakies pomieszczenie pośrednie (wiatrołap, kotłownię etc.)

- zadaszony taras

- na dole mała łazienka połączona z WC z dala od salonu, jadalni, kuchni

- na górze główna łazienka, z miejscem na pralkę i suszarkę

Zakładamy że dom ma wjazd od północy (ale to niestety jeszcze się może zmienić). To na razie tyle :) Przy najbliższej okazji dorzucę kilka linków do chyba mniej kontrowersyjnych projektów, które również braliśmy pod uwagę.

• 2 weeks później...
dołączam sie do dyskusji na temat tego domku. Rozumiem argumenty krytyki. My tez zastanawiamy sie nad tym projektem i wydaje nam się on w sensie funkcjonalnym idealny - ale uwzględniając nasze nietypowe potrzeby tzn. taras zadaszony na poł.-zach (czyli w naszym przypadku tak jak w wersji odbicia lustrzanego, na dole oprócz salonu, jadalni , kuchni ze spiż., dwa pokoje, w tym nasza sypialnia z wyjściem na taras. na dole duża łazienka. Pom. gosp. na północ ale z oknem z przejsciem do garażu. Właściwie musielibysmy w tym projekcie dokonać następujących zmian pom. 4 zmienić na kibelek dzienny, a pom. 3 na spiżarkę (wejście od kuchni). Między pom. 7 i 8 chcielibysmy wydzielić garderobę. Garaż powiększyć do 2 stanowisk. Na poddaszu - zagospodarować pow. nad garażem, żeby zmieściły sie na górze trzy niewielkie pokoje i mała łazienka (bez wanny). Dlatego wydaje mi się, że ten dom projektowany jest pod całkiem inne potrzeby niż standardowe (przez co rozumiem strefa dzienna na dole a nocan na górze. Zdaję sobie sprawę że to jest drogi dom. Ale jak tak przeglądam projekty i szukam opcji tańszej, przy której musiałabym iśc na wiele kompromisów funkcjonalnych, i widzę że różnica (kosztorysowa) kosztu wynosi może jakieś 20-30 tys. i biorę pod uwage, że chcę budować nie tylko na dziś ale na wiele lat, to zastanawiam, sie czy takie daleko idące kompromisy mają sens, skoro róznica cen nie jest aż tak kolosalna. Co myślicie?? Zaznaczam, że przestudiowałam już mnóóóóóóóóóóóóóóóstwo projektów :)

• 2 months później...

u nas od ostatniego wpisu sporo się zmieniło. Decyzja o projkecie zapadła, jest juz kupiony i adaptuje się :) Jednak teksas odrzuciliśmy - za duża pow. netto, z zewnątrz niezbyt nam sie podoba, a z podwójnym garażem wyglądałby jeszcze dziwniej.

Zdecydowalismy sie wreszcie na Natalię z MG projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php

podobne do niej domy to Melodia: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=192

i wierzba II: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=79&a=182&sid=5&projekt=80&notes_plus=182

Nie wiem, w sumie jakiego projektu szukacie, ale nam natalka bardzo sie podoba.