toomas 28.09.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 No to ja sie dorzuce:Zrobiłe:- Fundamenty (wylewane monolityczn, zbrojenia, szalunki),- Zasypanie fundamentów z zagęszczeniem- Kanalizacja pod chudzialkiem,- izolacje pionowe,- wymurowalem parter+garaż,- zrobilem strop (gestozebrowy)- teraz robie scianki kolankowe, Dach zrobi ekipa.... Potem wykonczeniowka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 28.09.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Już kiedyś była o tym mowa:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=12879 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 28.09.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Ja mam zamiar robić wszystko sam , lub z czyjąś pomocą.Niedługo zaczne kopać fundamenty.Nie mogę się już doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 28.09.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 nie jesteśmy budowlańcami , pracujemy i mamy mało czasu ale sami z ojcem zrobiliśmy po pracy , w wolnych chwilach i w soboty :- ławy i zbrojenie- izolacja- zagęszczanie - kanalizacja pod chudziakiem - chudy beton - przyłącze kanalizacji i wody - ścianki działowe z BK na poddaszu- ocieplenie styropianem + siatka i klej- ocieplenie poddasza wełną - stelaż pod GK i monataż płyt - kafelki - panele w pokojach - biały montaż w planach jest jeszcze ogrodzenie te wszystkie pracę są stosunkowo proste i przy odrobinie cierpliwości można to zrobić nie mając żadnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.09.2006 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 pawelurb to wlasciwie te prace co wam wyszly tak od niechcenia w wolne chwile to prawie caly zakres budowy domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
F_16 28.09.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Ja wychodzę z innego założenia. W czasie kiedy będę 'niszczył' materiał wolę zarobić kasę na fachowca który mi to wykona. I choć z zamiłowanie jestem majstrkowiczem to nie podjąłem się wykonania takiej roboty jak piszesz. Ja sam położyłem ok. 70 m2 gresu oraz glazurę i gres w 2 łazienkach - wyszło naprawdę bardzo ładnie. Widziałem efekty pracy kilku fachowców i ja zrobiłem to lepiej - pewnie dlatego, ze robiłem to dla siebie. Nie jest to specjalnie trudne dla amatora znajšcego pojęcia pionu, poziomu i kšta prostego. Nie zniszczyłem ani jednej płytki. Problem polega na tym, ze wymaga to wiele czasu i cierpliwoci i całkiem niemało wysiłku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 28.09.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 pawelurb to wlasciwie te prace co wam wyszly tak od niechcenia w wolne chwile to prawie caly zakres budowy domu;) e tam nie cały , niewielka część , ale da się to zrobić, tylko trzeba mieć samozaparcie , poddasze 1 warstwę ocieplałem sam , zajeło mi to 3 miesiące, po 1 - 2 godzinki dziennie ..... pod konie cnie brakowało sił tylko cierpliwości , ale narazie nie spieszy mi się z przeprowadzką więc mogłem sobie pozwolić na takie "dłubanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 28.09.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 A mnie nurtuje pytanie:jak można samemu wykonać przyłącza??? Nie są do tego potrzebne specjalne uprawnienia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 28.09.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 A mnie nurtuje pytanie: jak można samemu wykonać przyłącza??? Nie są do tego potrzebne specjalne uprawnienia??? Nie potrzeba żadnych uprawnień. Wystarczy trochę pary w łąpkach i dobry szpadel do kopania. O czytaniu projektu już nie wspominam. Na koniec przychodzi jakiś tam ludek, odbiera wszystko i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 28.09.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 A mnie nurtuje pytanie: jak można samemu wykonać przyłącza??? Nie są do tego potrzebne specjalne uprawnienia??? można, ma się pozwolenie, projekt , kopie się dół , układa rurę kanalizacyjną , podłącza ją do trójnika który był na główniej rurze , z wodą to samo rów , rura , nawiertka z zaworem i dziala, wzywa się panów z wodociągów, przyjadą popatrzą , zrobią protokół i karzą zasypywać , u mnie tak było , nie mieli wymagań kto to ma robić , miałem o tyle dobrze że i woda i kanalizacja biegnie przez teren mojej działki , więc mogłem sobie kopać bez przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 28.09.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 A mnie nurtuje pytanie: jak można samemu wykonać przyłącza??? Nie są do tego potrzebne specjalne uprawnienia??? Nie potrzeba żadnych uprawnień. Wystarczy trochę pary w łąpkach i dobry szpadel do kopania. O czytaniu projektu już nie wspominam. Na koniec przychodzi jakiś tam ludek, odbiera wszystko i po kłopocie. Nadal nie bardzo rozumiem... Samemu kopać rowek -ok. Ale co z podłączeniem licznika, podłączeniem sie do wodociągu, gazociagu i kanalizy w ulicy (media sa w ulicy obok działki)? I co to za "ludek"ma odbierać? Jakis człowiek z wodociagów czy gazowni? Czy jakis figurant, który stempluje za kasę? Ile się "ludkowi" płaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.09.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 witam ja tez mam ambitne plany zeby wiekszosc prac zrobic samemu jak na razie mam 2 stany zero tzn domu i budynku gospodarczego idzie powoli ale do przodu a co do zarabiania kasy na fachowcow to tak sie ostatnio zastanawialem czy bierzecie pod uwage to ze do kwoty ktora placi sie fachowcowi trzeba doliczyc odsetki oczywiscie jezeli kredytuje sie budowe i tak naprawde to zamiast powiedzmy 10 kzl musimy zarobic na takiego fachowca pewnie z 16 kzl albo i wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 28.09.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Wszystko można zrobić samemu. Trzeba tylko wiedzieć jak i czym. Jak ktoś jest ,,techniczny'' to bez problemów... Tylko najpierw trzeba przebrnąć przez trochę literatury i mieć dostęp do forum muratora. Ja całą chałupę od A do Z postawiłem sam. No, miałem dwóch takich... NIe, nie, nic nie kradli, tylko za fizycznych byli. I stoi i mieszkamy i jest nam dobrze... Polak potrafi. pozdrawiam - Juras PS: Forum wtedy jeszcze nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.09.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 My sporo robiliśmy sami w wykończeniówce, ale z braku czasu i obowiązku pracy trochę to trwało, i tak:Stan surowy -fundamenty, mury, dach, okna - Fachowcu - sumaryczny koszt 19 500W wykończeniu sami robiliśmy :całą instalację elektryczną, ocieplenie poddasza i montaż płyt OSB na strychu gospodarczym, montaż stelażu pod połyty GK i montaż płyt - szpachlowanie wziął na siebie gładziarz w cenie gładzi w całym domu (BOMBA)gruntowanie i malowanie ścian, gruntowanie podłógmalowanie w całym domu łącznie ze schodami (zakupiłem u stolarza surowe z montażem)biały montaż kuchni i łazienki - baterie zlewy itp,płytki w piwnicy i na tarsaie (łazienkę robił fachowiec ze względu na brak czasu)ułożenie ok 80 m2 paneli (najfajniejsza robota)Tylko i tak wykańczalismy tym sposobobem dom przez rok i cały czas ciułaliśmy kasę na kolejne materiały, bo kredyt był niewystarczający... Ale warto było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 29.09.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 U mnie też kończą stan surowy otwarty i pewne rzeczy planujemy zrobić sami, tym bardziej ze pracujemy miesiąc na miesiąc (moze nie my tylko moja druga połowa) więc czas będzie. Na razie planujemy zrobić: - ocieplenie poddasza, wełna, regipsy itp-strop nad poddaszem-ocieplenie podłóg + może rozprowadzenie podłogówki- kafelki, najpierw w garażu i kotlowni a póżniej byc może dalej;- wszelkie prace wykończeniowe typu panele, malowanie itp.-wykopanie rowów pod wodę, gaz, kanalizę, oraz fundamentów pod taras;- ocieplenie domu z zewnątrz Taki mamy plany ale co czas pokaże. Napewno to nie położymy tynków i nie wylejemy podłóg i żadnych instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.09.2006 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 a jak bedziecie robic to ocieplenie poddasza wełną to ubierzcie się w kosmiczne kombinezony......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 29.09.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 a jak bedziecie robic to ocieplenie poddasza wełną to ubierzcie się w kosmiczne kombinezony......... bez przesady , ociepliłem całe sam , bez kombinezonów , masek itp. na początku miałem: maska , okulary, ubranie, ale coraz bardziej to wnerwiało, pozbywałem się powoli tych niewygodnych ubrań i 80 % roboty zrobiłem w t-shircie , szybciej wygodniej , potem tylko dokładne mycie i nie gryzło A jak już gryzło że nie dało się robić, to 3 browarki i robota dalej szła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.09.2006 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 czyli albo kombinezon albo browary....! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts