daxima 28.09.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Mój wykonawca jak zostaje z robocizny betonu zalewa podloge w piwnicy. Fakt że ziemie tam można kopać kilofem. Twierdzie że na takim gruncie to chudziak styro i wylewka. Wszędzie czytam o zasypywaniu fundamentów problemach przy podłogach ale w domach bez piwnic (czyli odpowiednie zasywywanie i zagęszczanie)A jak prawidłowo robi się podłogę na gruncie w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 28.09.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Mój wykonawca jak zostaje z robocizny betonu zalewa podloge w piwnicy. Fakt że ziemie tam można kopać kilofem. Twierdzie że na takim gruncie to chudziak styro i wylewka. Wszędzie czytam o zasypywaniu fundamentów problemach przy podłogach ale w domach bez piwnic (czyli odpowiednie zasywywanie i zagęszczanie) A jak prawidłowo robi się podłogę na gruncie w piwnicy? Jeżeli nie wybierałeś ziemi z wykopu, a następnie jej nie uzupełniałeś, to możesz lać chudziaka bezpośrednio na grunt. W takiej sytuacji powinien mieć on właściwą nośność bez dodatkowego zagęszczania. Po wyrównaniu poziomu chudziaka z poziomem ław fundamentowych najlepiej zrobić izolację (papa termozgrzewalna) przeciwwilgociową posadzki połączoną z izolacją położoną na ławach fundamentowych, następnie styropian (ja dałem 5 cm i to winno wystarczyć, gdyż różnica temp. na głębokości 1,5m - tak to jest w moim wypadku - jest tak niewielka że grubsza warstwa styropianu niewiele zmieni). Na styropian folia budowlana i na to ostateczna wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 29.09.2006 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Dzięki bardzoMam jeszcze jedno pytanko w temacieCzy warto jeszcze w tym roku wylać samego chudziaka tzn przed wszystkim czy to technologicznie nie zaszkodzi . Bo nie wiem czy damy radę wstawić okna więc zostały by dechy. Największe obawy mam co do garażu to duże pomieszczenie i dwa duże otwory. Czy zalegający śnieg jest powodem by zostawiać te roboty na wiosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 29.09.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 nie widzę problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts