Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka w pomieszczeniu gosp. z piecem

Maggi

Recommended Posts

Zastanawiam sie czy umiescic pralke w jednym pomieszczeniu razem z piecem.

Nie wiecie moze jak to wyglada w praktyce? Czy duzo jest sadzy w powietrzu?

Czy przypadkiem wyjmujac czyste pranie nie bede miala go odrazu czarnego?

Mam namysli tylko pranie, bo suszenie oczywiscie bedzie gdzieindziej :wink:

Zastanawiam sie czy umiescic pralke w jednym pomieszczeniu razem z piecem.

Nie wiecie moze jak to wyglada w praktyce? Czy duzo jest sadzy w powietrzu?

Czy przypadkiem wyjmujac czyste pranie nie bede miala go odrazu czarnego?

Mam namysli tylko pranie, bo suszenie oczywiscie bedzie gdzieindziej :wink:

Nie wiem jak jest z piecami na paliwa stałe, ale w przypadku oleju nie ma żadnych tego typu efektów.

Niemniej jednak uważam taki pomysł za średnio dobry. Wynika to z tego iż większość pralek nie do końca odsysa całość wody po płukaniu. Woda ta będzie parować (w kotłowni jest zwykle dość ciepło), a zwiększona wilgotność oraz temperatura sprzyja korozji pieca, który kosztuje więcej niż pralka i którego sprawniejsze działanie też jest b.ważne od pralki.

Jeśli piec gazowy/olejowy to nie ma problemu. Takie piece montuje się często w łazienkach, gdziewilgotnośćbywa dużo większa i to nie za sprawa pralki. Poza tym - w kotłowni musi być dobra wentylacja.

Ja mam właśnie zamier dac pralkę w kotłowni. Piec na gaz (turbo), wentylację może wspomagac wentylatorek zamiast kratki wywiewnej, może być sterowany wilgotnością.

Zrobiłem piwnicę z kaloryferami w głównych pomieszczeniach (i jedną zimną i ciemną - na winko :p ), więc nie ma problemu. Ale nie ma tez ucieczki ciepła przez wentylację - jest tam w zimie jakieś 20 stopni. Nigdy nie było tam zimno w zimie. Trochę ciepła dodają też rury wychodzące z kotła (pomimo osłonięcia pianką). Suszymy tam pranie i wszystko jest ok. Polecam jak najbardziej. Wyszło fajne pomieszczenie.