Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam strop gęstożebrowy teriva (a właściwie techbud-60). Chcę wymurowac ścianki działowe z silikatu grubości 12 cm. Mam jednak wątpliwości co do jednej ze ścian - między łazienką a pokojem na poddaszu - ponieważ ściana ma 2,85m długości, wysokość jakieś 2,60m czyli będzie sporo ważyć. Problem polega na tym, że pod tą ścianką jest pojedyńcza belka teriva (długości ok 3m). Czytałem, że pod ściany działowe idące wzdłuż belki powinno się dać dwie belki obok siebie, jednak nie ma tego w projekcie i nie da się tego zrobić.

W projekcie była przewidziana ściana działowa z cegły, więc trochę lżejsza. Czy powinienim zrezygnować z ciężkiej ścianki silikatowej, czy może jakoś wzmocnić strop np. układając dodatkowe zbrojenie poprzecznie do ścianki, w warstwie nadbetonu?

Dodam że ścianka ta musi być dość mocna, żeby dało się zawiesić różny łazienkowy sprzęt, a jednocześnie dzwiękochłonna jak na ścianę łazienka-pokój przystało. Co radzicie?

https://forum.murator.pl/topic/62641-ci%C4%99%C5%BCka-%C5%9Bciana-dzia%C5%82owa-na-stropie-teriva/

Nie da się inaczej, bo między belkami musi być 60 cm (dokładnie, na wymiar pustaka) i po prostu nie ma tam miejsca na dodatkową belkę, bo wtedy któraś z krańcowych belek musiałaby wypaść. Projektant budynku prawdopodobnie też nie miał pomysłu jak tam upchnąć drugą belkę, bo pod pozostałe ściany poddasza zaprojektował po dwie.
Nie da się inaczej, bo między belkami musi być 60 cm (dokładnie, na wymiar pustaka) i po prostu nie ma tam miejsca na dodatkową belkę, bo wtedy któraś z krańcowych belek musiałaby wypaść. Projektant budynku prawdopodobnie też nie miał pomysłu jak tam upchnąć drugą belkę, bo pod pozostałe ściany poddasza zaprojektował po dwie.

To dorzucić kilka belek...ostatecznie - e 3 pod ściankę i resztę gdzieś równomiernie. Koszt większy i więcej betonu ale jak się chce....

U mnie bylo podobnie. Mysle, ze trudno jest caly budynek o skomplikowanej bryle "obelkowac" dokladnie co do centymetra. Moj kierownik kazal pustaki na problematycznych scianach wpuscic glebiej, blizej wiencow i oprzec jedynie na deskach przybitych do krawedzi sciany (od spodu).

Można i tak, żeby naklaść więcej belek, ale z tymi belkami jest problem, żeby je szybko sprowadzić...

Jeszcze mi przychodzi do głowy, żeby wzdłuż belki wsadzić jakieś solidniejsze zbrojenie dodatkowe, a potem parę poprzecznych prętów w nadbetonie. Dobrze kombinuję?

Można i tak, żeby naklaść więcej belek, ale z tymi belkami jest problem, żeby je szybko sprowadzić...

Jeszcze mi przychodzi do głowy, żeby wzdłuż belki wsadzić jakieś solidniejsze zbrojenie dodatkowe, a potem parę poprzecznych prętów w nadbetonie. Dobrze kombinuję?

Trudno przewidzieć o ile takie pręty poprawiły by sytuację - głownie dlatego,że musiały by leżeć na belce więc i miały by mniejszą wysokość konstrukcyjną. Poprzeczne pręty w nadbetonie to na wiele sie nie zdadzą.

Trudno przewidzieć o ile takie pręty poprawiły by sytuację - głownie dlatego,że musiały by leżeć na belce więc i miały by mniejszą wysokość konstrukcyjną. Poprzeczne pręty w nadbetonie to na wiele sie nie zdadzą.

Hmm... musze zobaczyć jakie mogłoby być wysokie to zbrojenie.

Aha - dodam jeszcze, że poprzecznie do tej ścianki działowej przechodzi żebro rozdzielcze, więc trochę wzmacnia strop. Zresztą wrzucę wieczorem skan projektu stropu, może łatwiej będzie przeanalizować i coś wymyślić :)

Na moje oko to nie w nadbetonie ale jak najniżej. Przewiąż to jakoś z kratownicą wystającą z belki i niech to będzie dobrze otulone betonem przy zalewaniu.

OK, może pręty w nadbetonie faktycznie nie mają sesnu, ale dodatkowe zbrojenie nad belką, faktycznie związane ze zbrojeniem belki wydaje mi sie mieć sens. Ale muszę wizję lokalną zrobić :-)
Wyeliminować rząd pustaków i pomiędzy dwoma belkami systemowymi zrobić wylewkę żelbetową.

i tak mac byc to zrobione :) :)

lub inaczej rozplanowac belki by pod scianka wyszly dwie obok siebie

I nie ma odpowiedzi - "nie da sie"

Da sie - nie ma stropu by nie dalo sie inaczej belek umiescic tak jak my chcemy :) a zwlaszcza w Terivie

OK, może pręty w nadbetonie faktycznie nie mają sesnu, ale dodatkowe zbrojenie nad belką, faktycznie związane ze zbrojeniem belki wydaje mi sie mieć sens. Ale muszę wizję lokalną zrobić :-)

blad w rozumowaniu

zbrojenie na gorze nic Ci nie da

musialbys dac dodatkowe prety na dole !!! a ne na gorze belki

beton pracuje na sciskanie - czyli wierzchnia warstwa - dolna na rozciaganie i dlatego belka jest tam silnie zbrojona

inne wyjscie - wziac belke 5,5 lub dluzsza - gdzie prety zbrojenia dolnego sa wiekszej srednicy (przystosowane do wiekszego obciazenia) i skrocic na wymiar

U mnie bylo podobnie. Mysle, ze trudno jest caly budynek o skomplikowanej bryle "obelkowac" dokladnie co do centymetra. Moj kierownik kazal pustaki na problematycznych scianach wpuscic glebiej, blizej wiencow i oprzec jedynie na deskach przybitych do krawedzi sciany (od spodu).

w kazdej dokumentacji dotyczacej Terrivy jest rysunek dopuszczajacy takie wlasnie posadowienie pustakow przy scianie

Tam nie musi byc belka !!!

Wyeliminować rząd pustaków i pomiędzy dwoma belkami systemowymi zrobić wylewkę żelbetową.

Dokładnie tak można zrobić tylko jeden warunek - zorientowany wykonawca aby potem nie było jak u magrecji...

ech .... a to nie lepiej, oszczedniej ..procsciej ...pojechac caly strop zelbetonem - wtedy sciany stawiasz jak chcesz ...kombinacja szachownicy z belek "na wszelki sluczaj" plus jakies pola zelbetowe to poroniony pomysl ...a nazjac zycie ..po wybudowaniu stropu okaze sie, ze scianka pojdzie inaczej ..wlasnie tam gdzie sa pustaki.

Rob strop zelbetowy i zapominasz o nim ....z teriva bedziesz sie wozil ...a jaeszcze jak jakies bledy w wiezbie beda i trzeba bedzie slupy dodac ....

Zastanawia mnie z kolei ..po co takie pancerne sciany w lazience ;-).

Widocznie potrzebne ;-)

(Y)

Żelbetowy odpada - po pierwsze, strop już ułożony, w poniedziałek zalewanie. Po drugie wcale nie prościej/taniej - dużo więcej stali i betonu, desek i stempli na żelbet idzie. Poza tym nie wiem czy zwyły żelbet o rozpiętości 5,70m nie musiałby być dodatkowo jakąś belką podparty.

Co do pancernych ścian - 12 cm to chyba normalna grubość działówek. Można je zrobić z ceramiki (co nie oszczędzi aż tak wiele kg) albo z silikatu. Wolę silikat ze względu na to że jest biały :lol: i nieźle dzwiękochłonny. Z gipsokartonmu ścian łazienkowych robić nie będę :p

no to możesz spróbować wyciąć ćwiartkę garów i ułożyć tam zbrojenie - powstanie jakaś tam żelbetowa belka, lub podstęplować cały pas i "rozbić" gary aż do dołu, ale wydaje mi się że to niepotrzebne