Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa domku ogrodowego

Recommended Posts

Do mieszkańców Wawy i okolic - będę wdzięczny za namiary na jakiegoś cieślę, który wam wykonał domek ogrodowy. To co jest w ofercie firm na allegro itp. jest wg mnie za drogie i część jeszcze trzeba samemu sobie składać.

Ja mam parę desek po budowie, które możnaby wykorzystać, żeby nie kupować całego materiału.

Może macie jakieś plany, rzuty, rysunki, które moglibyście udostępnić?...

Domek powinien mieć 10 m2 (żeby nie trzeba nic zgłaszać), okienko bądź 2 plus jakiś większy okap. I nie powinien kosztować wiecej niż 2,5-3 tys na gotowo.

• 3 years później...

Przy budowie domku ogrodowego o wymiarach do 25m2 na terenie miasta i do 35m2 poza miastem nie musisz zgłaszać budowy domku.

Moim zdaniem lepiej wybudować większy domek , ja będę budował poza miastem domek o wymiarach 35m2 z trzema pokojami , kuchnią , łazienką i pomieszczeniem gospodarczym , koszt materiałów to ok. 4000 zł , planuję jeszcze szambo ale to już później.

Tutaj masz projekty no raczej szkice takiego domku ogrodowego

Przy budowie domku ogrodowego o wymiarach do 25m2 na terenie miasta i do 35m2 poza miastem nie musisz zgłaszać budowy domku.

Moim zdaniem lepiej wybudować większy domek , ja będę budował poza miastem domek o wymiarach 35m2 z trzema pokojami , kuchnią , łazienką i pomieszczeniem gospodarczym , koszt materiałów to ok. 4000 zł , planuję jeszcze szambo ale to już później.

Tutaj masz projekty no raczej szkice takiego domku ogrodowego

:jawdrop:

Należy zgłaszać, - a nie uzyskać pozwolenię na budowę, a 35m2 dotyczy tylko i wyłącznie zabudowy zagrodowej i terenów w rodzinnych ogrodach działkowych.

To co chcesz zbudować nie jest ani altaną, ani budynkiem (obiektem) gospodarczym, a w związku z tym należy uzyskać pozwolenie na budowę – jeśli działka jest budowlana.

:jawdrop:

Należy zgłaszać, - a nie uzyskać pozwolenię na budowę, a 35m2 dotyczy tylko i wyłącznie zabudowy zagrodowej i terenów w rodzinnych ogrodach działkowych.

To co chcesz zbudować nie jest ani altaną, ani budynkiem (obiektem) gospodarczym, a w związku z tym należy uzyskać pozwolenie na budowę – jeśli działka jest budowlana.

USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r.

Prawo budowlane (tekst jednolity)

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Domek ogrodowy to przecież budynek gospodarczy, więc moim zdaniem tylko zgłoszenie, a nie PNB

Edytowane przez bresland

wystarczy zgłosić, ale uwaga to nie takie proste. trzeba budynek opisać co do wielkości i wyglądu i materiałów z jakich będzie budowany, posadowienia. dołączyć mapę działki i nawet odręcznie wrysować go w działkę. podać czas rozpoczęcia robót i po zgłoszeniu odczekać 30 dni .......i już można kleić

Gość Konto usunięte_12*
Domek nie powinien kosztować wiecej niż 2,5-3 tys na gotowo.

Jest to możliwe, tylko że te parę desek nie wystarczy. Potrzebne jest też drewno na konstrukcję i masę pracy własnej. Mnie też pozostały po budowie aż 22 krokwie (błąd projektanta) i trochę desek. Zbuduję z tego drewutnię, altanę i daszek nad studnią (a i jeszcze coś z tego zostanie). Wszystko sobie narysowałem i zrobiłem nawet dokładny plan wykorzystania drewna, aby odpadu było jak najmniej.

Przy okazji potwierdzam informacje poprzedników: musiałem wykonać profesjonalne projekty drewutni i altany, bo nawet przy zgłoszeniu czepiano się w Starostwie szczegółów i nie chciano przyjąć byle jakiego szkicu.

Pozdr.

Edytowane przez Konto usunięte_12*