Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JESTEM ZAŁAMANA CO ROBIĆ ?????

doli

Recommended Posts

Temat mało budowlany ale może wiecie co robic w takiej sytuacji

Dziś dowedziałam się że biuro Open Travel - w którym wykupiłam wycieczkę do Tunezji (8 dni od 19.10.2006 r.) - zapłaciłam zaliczkę w wysokości 45% ceny imprezy - zbankrutowało. Co ROBIĆ ????? PORADŹCIE ??????

Pzdr :evil: :( :( :( :( :(

Przeniose sie zatem za Toba ;) moze to komus pomoze...

Tu mógłbym napisać jakiś konkretny elaboracik Niestety, mam fatalne doswiadczenia zwiazane z tym biurem ;( Nie chce mi sie wchodzic w szczegoly, bo na sama mysl mi cisnienie skacze. Powiem tylko tyle zeby wszyscy uwazali na biuro Sky Holidays z Krakowa, ktore jest kolejnym dzieckiem niejakiego pana prezesa Jacka P. Pan ów kilka miesiecy temu zrejterował z Opena, co bylo jawnym dowodem, ze biuro rychlo padnie. Coz... nie kazdy musial to sledzic.

W twoim przypadku polecam rychly kontakt z biurem (siedziba po pewnych fuzjach obecnie w Toruniu) i z ubezpieczycielem. No i sad, ale nie wiem czy nie szkoda na to czasu, dalszych pieniedzy i nerwow.

Dziś dowedziałam się że biuro Open Travel - w którym wykupiłam wycieczkę do Tunezji (8 dni od 19.10.2006 r.) - zapłaciłam zaliczkę w wysokości 45% ceny imprezy - zbankrutowało. Co ROBIĆ ????? PORADŹCIE ??????

Tu masz kilka informacji

Bankructwo biura podróży Open Travel

2006-09-28 16:27 /IAR/

Około 1000 klientów biura turystycznego Open Travel, które ogłosiło upadłość, wkrótce wróci do kraju. Zapewniają o tym pracownicy radomskiej filii Polskiego Towarzystwa Ubezpieczeń (PTU).

[...]

Zwrot pieniędzy od ubezpieczyciela należy się także tym, którzy wykupili wycieczki, ale na nie nie pojadą. W warszawskiej centrali PTU powołano sztab kryzysowy, który uzupełnia i weryfikuje listę poszkodowanych. Uruchomiona zostanie specjalna infolinia o numerze 022 575 96 60.

Urząd Marszałkowski w Toruniu powiadomił tamtejszą prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa przez biuro podróży. Urzędnicy podejrzewają, że firma uiszczała swoje bieżące płatności pieniędzmi, wpłacanymi przez klientów za usługi, które miały być wykonane dopiero w przyszłości.

link do artykułu i dyskusji >>> tutaj

• 2 weeks później...

Z tego co wiem obowiązkowe jest ubezpieczenie związane z powrotem uczestników imprezy turystycznej do kraju. Raczej nie jest obowiązkowe ubezpieczenie związane z niemożnością realizacji umowy z powodu upadłości.

Ale mogę się mylić.

Wydaje mi się, że trzeba będzie zgłosić swoją wierzytelność w toczącym się postępowaniu upadłościowym, ale szanse odzyskania należności nie są zbyt duże.

Pozdrawiam

Patrycja