Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Procenty a stopnie nachylenia dachów

Agniha

Recommended Posts

Witam, może moje pytanie okaże się "kszynkę śmiszne" ale ekonomistą jestem a nie architektem i nie bardzo wiem jak jak mam przeliczyc pewną wartość. A mianowicie, w warunkach zabudowy mam wpisany kąt nachylenia dachu od 66 do 100%. Natomiast we wszystkich projektach gotowych ta wartość, podawana jest w stopniach. Czy ktoś może mi powiedzieć w takim razie jaki kąt nachylenia dachu w stopniach (czy jakuś tak) ma mieć mój domek aby spełnił te wymagania? Mój upatrzony projekcik domekma 30,0° ; 25,0°.

• 2 months później...
Witam, może moje pytanie okaże się "kszynkę śmiszne" ale ekonomistą jestem a nie architektem i nie bardzo wiem jak jak mam przeliczyc pewną wartość. A mianowicie, w warunkach zabudowy mam wpisany kąt nachylenia dachu od 66 do 100%. Natomiast we wszystkich projektach gotowych ta wartość, podawana jest w stopniach. Czy ktoś może mi powiedzieć w takim razie jaki kąt nachylenia dachu w stopniach (czy jakuś tak) ma mieć mój domek aby spełnił te wymagania? Mój upatrzony projekcik domekma 30,0° ; 25,0°.

Witam otóż sprawa jest bardzo prosta poniewaz przelicznik stopnie na procenty jest taki:

0 stopni = 0%

45 stopni = 100%

czyli dla 66 - 100% będzie od 27 stopni do 45 stopni

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

O ile pamiętam polska norma dotycząca pokryć dachowych zależnych posługuje się procentami.

Właśnie zajrzałam do swojego projektu i na przekroju A-A napisane jest 70% (35,0 stopni). Trochę mnie to zaintrygowało i poszukam na forum, bo pamiętam, że temat był już drążony.

O ile pamiętam polska norma dotycząca pokryć dachowych zależnych posługuje się procentami.

Właśnie zajrzałam do swojego projektu i na przekroju A-A napisane jest 70% (35,0 stopni). Trochę mnie to zaintrygowało i poszukam na forum, bo pamiętam, że temat był już drążony.

nie ma co kombinować jak koń pod górę ;-)

przecież to takie proste

• 3 years później...
  • 2 years później...

wyjaśniam jak przeliczyć pochylenia kąta z procentów na stopnie i odwrotnie.

pochylenie w procentach otrzymujemy mnożąc tangens kąta przez 100.

tak więc 35 stopni = 70%, czemu? bo tangens 35 stopni to 0,70.

pochylenie 35% to 19,29 stopni, bo 35/100=0,35. arctg(0,35)=19,29.

dodam, że procentów na stopnie i odwrotnie nie można przeliczać z proporcji bo tangens nie jest funkcją liniową.

Pozdrawiam

Edytowane przez marcinradom
mała poprawka

Dalej nie jarze tego. Licze w excelu.

=ATAN(70%/100)

wynik 0,006999886

i co z tega mam rozumiec?

Może ktoś kto to rozumie napisze mi ile w stopniach jest 25% nachylenie dachu?

pozdrawiam

PatiJ

Wyżej podałem sposób przeliczania % na stopnie i odwrotnie, a twoje 25% to 14 stopni.

• 2 years później...
Dalej nie jarze tego. Licze w excelu.

=ATAN(70%/100)

wynik 0,006999886

i co z tega mam rozumiec?

Może ktoś kto to rozumie napisze mi ile w stopniach jest 25% nachylenie dachu?

pozdrawiam

PatiJ

W Excelu robi się to tak:

W pierwszej komórce np. A1 wpisujemy kąt dachu w procentach. W innej piszemy =ATAN(A1/100)/PI()*180 i otrzymujemy nachylenie dachu w stopniach. Jeżeli chcemy odwrotnie to wpisujemy =TAN(A1*PI()/180)*100 i mamy spadek w procentach.

• 2 weeks później...
W Excelu robi się to tak:

W pierwszej komórce np. A1 wpisujemy kąt dachu w procentach. W innej piszemy =ATAN(A1/100)/PI()*180 i otrzymujemy nachylenie dachu w stopniach. Jeżeli chcemy odwrotnie to wpisujemy =TAN(A1*PI()/180)*100 i mamy spadek w procentach.

Jeżeli ktoś nie posiada excela, to tu jest link do prostego kalkulatora ciesielskiego (mojego autorstwa): http://www.duzer.pl/kalkulator/index.php