eupap 28.09.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Mam kłopot następujący: zastanawiam sie nad zakupem działki, działka ma ustanowiona slużebność przechodu i przjazdu na rzecz innej działki. Chciałabym dokładnie dowiedzieć się na czym to polega. Czy jeśli kupię tą działkę to w zimę ja będe musiała odśnieżać całą drogą do wyjazdu, Czy można przed zakupem podpisać jakąś umowę o korzystaniu z tej drogi, aby cała odpowiedzialność nie spadała na mnie ? Proszę o odpowiedź Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 28.09.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Na pewno nie będzie Ci wolno tego pasa zabudować ani zastawić czymś uszkadzalnym i/lub uniemożliwiającym przejazd (np. stertą desek lub grządką truskawek). Na pewno wolno Ci będzie po nim chodzić, jeździć, zostawić rower, położyć się i opalać (tylko musisz się podnieść jak sąsiad zatrąbi), natomiast nie będzie wolno tu niczego ustawiać czy składować ani opalać się Twojemu sąsiadowi (dostęp ma tylko na cel "tranzytowego" przejazdu). Możecie się umówić (i koniecznie to spisać) że on partycypuje np. w budowie nawierzchni albo utrzymaniu trawnika na tej drodze, odśnieżaniu jej itd. zwłaszcza jeśli za służebność nie została ustanowiona żadna opłata z jego strony. Natomiast jeśli on nie zechce, to trudno będzie go zmusić - takie sprawy sąsiedzkie ciągną się latami i trudno je rozstrzygnąć, więc być może odśnieżanie koniec końców będzie spoczywać na Tobie. Jeśli - w skrajnym przypadku - nie ufasz mu i nie chcesz aby on posiadał klucze otwierające Twoją posesję, to być może skończy się wręcz na odgrodzeniu tej drogi o ile da się ją wykroić i nie będzie zbyt wąska... Trudno - to jest właśnie przypadek zakupu "z dobrodziejstwem inwentarza". I tak dobrze że z przejazdem a nie z dożywociem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eupap 28.09.2006 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Dziękuje Ci za odpowiedź Mam nadzieję że da radę jakoś się dogadać z sąsiadami i podpisac jakąś umowę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 28.09.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Ja również buduje dom na działce z dojazdem "słuzebnym". Wiedziałem że od włascicieli drogi - tych samych od których kupiłem działke - nie doczekałbym sie zrobienia nawierzchni, postanowilem zainwestowac i z łąki utwardziłem 4m droge na 80m długosci. W zimie z odsniezaniem równiez lepiej liczyc na siebie. Generalnie, musisz rozpoznac sytuacje z miejscowymi i albo decydujesz sie że bedziesz sama inwestowac i tym samym bedziesz niezalezna od włascicieli drogi albo nie kupuj tego. Taka jest moja rada, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.09.2006 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Utrzymaniem drogi w dobrym stanie technicznym, a także dbanie o odśnieżanie, obciąża osobę, na rzecz której ustanowiono służebność przejazdu. Więc drogi LUK'u tak czy inaczej musiałbyś liczyć na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yedi2000 29.09.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 do luk__25 ile kosztowało cię utwardzenie drogi - ja ma dokładanie taka sama sytuację 80 metrów na 4 szerokoci służebnoci i chcę to utwardzić? Utwardzać przed budowš czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.09.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 ... i chcę to utwardzić ... aaa ... to moze byc problem masz służebnośc na przejazd ...czy i na utwardzanie cudzego gruntu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 29.09.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Służebności gruntowe Art. 285. § 1. Nieruchomość można obciążyć na rzecz właściciela innej nieruchomości (nieruchomości władnącej) prawem, którego treść polega bądź na tym, że właściciel nieruchomości władnącej może korzystać w oznaczonym zakresie z nieruchomości obciążonej, bądź na tym, że właściciel nieruchomości obciążonej zostaje ograniczony w możności dokonywania w stosunku do niej określonych działań, bądź też na tym, że właścicielowi nieruchomości obciążonej nie wolno wykonywać określonych uprawnień, które mu względem nieruchomości władnącej przysługują na podstawie przepisów o treści i wykonywaniu własności (służebność gruntowa). § 2. Służebność gruntowa może mieć jedynie na celu zwiększenie użyteczności nieruchomości władnącej lub jej oznaczonej części. Art. 286. Na rzecz rolniczej spółdzielni produkcyjnej można ustanowić służebność gruntową bez względu na to, czy spółdzielnia jest właścicielem gruntu. Art. 287. Zakres służebności gruntowej i sposób jej wykonywania oznacza się, w braku innych danych, według zasad współżycia społecznego przy uwzględnieniu zwyczajów miejscowych. Art. 288. Służebność gruntowa powinna być wykonywana w taki sposób, żeby jak najmniej utrudniała korzystanie z nieruchomości obciążonej. Art. 289. § 1. W braku odmiennej umowy obowiązek utrzymywania urządzeń potrzebnych do wykonywania służebności gruntowej obciąża właściciela nieruchomości władnącej. § 2. Jeżeli obowiązek utrzymywania takich urządzeń został włożony na właściciela nieruchomości obciążonej, właściciel odpowiedzialny jest także za wykonywanie tego obowiązku. Odpowiedzialność osobista współwłaściciela jest solidarna. Art. 290. § 1. W razie podziału nieruchomości władnącej służebność utrzymuje się w mocy na rzecz każdej z części utworzonych przez podział; jednakże gdy służebność zwiększa użyteczność tylko jednej lub kilku z nich, właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zwolnienia jej od służebności względem części pozostałych. § 2. W razie podziału nieruchomości obciążonej służebność utrzymuje się w mocy na częściach utworzonych przez podział; jednakże gdy wykonywanie służebności ogranicza się do jednej lub kilku z nich, właściciele pozostałych części mogą żądać ich zwolnienia od służebności. § 3. Jeżeli wskutek podziału nieruchomości władnącej albo nieruchomości obciążonej sposób wykonywania służebności wymaga zmiany, sposób ten w braku porozumienia stron będzie ustalony przez sąd. Art. 291. Jeżeli po ustanowieniu służebności gruntowej powstanie ważna potrzeba gospodarcza, właściciel nieruchomości obciążonej może żądać za wynagrodzeniem zmiany treści lub sposobu wykonywania służebności, chyba że żądana zmiana przyniosłaby niewspółmierny uszczerbek nieruchomości władnącej. Art. 292. Służebność gruntowa może być nabyta przez zasiedzenie tylko w wypadku, gdy polega na korzystaniu z trwałego i widocznego urządzenia. Przepisy o nabyciu własności nieruchomości przez zasiedzenie stosuje się odpowiednio. Art. 293. § 1. Służebność gruntowa wygasa wskutek niewykonywania przez lat dziesięć. § 2. Jeżeli treść służebności gruntowej polega na obowiązku nieczynienia, przepis powyższy stosuje się tylko wtedy, gdy na nieruchomości obciążonej istnieje od lat dziesięciu stan rzeczy sprzeczny z treścią służebności. Art. 294. Właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zniesienia służebności gruntowej za wynagrodzeniem, jeżeli wskutek zmiany stosunków służebność stała się dla niego szczególnie uciążliwa, a nie jest konieczna do prawidłowego korzystania z nieruchomości władnącej. Art. 295. Jeżeli służebność gruntowa utraciła dla nieruchomości władnącej wszelkie znaczenie, właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zniesienia służebności bez wynagrodzenia. Przepisy KC Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 29.09.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Mariusz Radom.... racja;)U mnie droga dojazdowa jest osobną działką 4x80m i tak tez jest zapisane w akcie notarialnym że jest to droga. Utwardzac droge tylko przed budową bo jak wjadą Ci cięzkim sprzetem? Rozbieznosc cen była bardzo duza. Ja zaplacilem ostatecznie 3tys zl bez rachunków. Było wybrane 5-60cm gruntu, zasypane gruzem betonowym, ubite i zasypane pospóła. Polecam wybiarac firme która sama dysponuje koparką i wywrotkami i sami dowoża gruz itp. Wtedy robota idzie w ciągu jednego dnia a zawsze mozna ponegocjowac przy wypłacie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts