Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to i ja dorzucę swoje "trzy grosze" w kwestii sedesowej:

Od 2000 roku jesteśmy użytkownikami sedesów Roca Meridian (trzy miejsca zamieszkania, trzy sedesy) i uważamy że mają one świetny system spłukiwania. Połowa wody ze spłuczki daje sobie bardzo często radę, gdy zalecane jest użycie całej wody.

Od blisko dwóch m-cy użytkujemy sedes Dama Senso i jest (jak do tej pory) podobnie.

A kolanko powinno być w komplecie - u nas zapomnieli dołożyć, ale upomnieliśmy się: przekopali magazyn i okazało się, że jest.

A z Damą Senso mamy inny problem: skrzypiąca deska sedesowa...i nie pomaga smarowanie...

Maria

• Odpowiedzi 529
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sorry LW to milka nowa powinna zmienic fachowca z toba sie zupelnie zgadzam, tez uwazam za roca jest ok (tez sprzedaje), a propos skrzypiącej deski to mozna wymienic zawiasy ale najpierw lepiej znalezc przyczynę bo może sie okazac ze skrzypi dla tego ze otwory montażowe nie są w linii (bo jak mawiają kiblarze " kibel jest z gliny i musi być krzywy"), i wystarczy troche podgiąć zawias albo po prostu sprobowac rozebrac zawioasy i nasmarować smaram silikonowym,
Tak jak mówiliście zmieniłam fachwca na własnego męża i dama compacto działa super. Kolano kupiliśmy oryginalne roci, choś sprzydawca dla nas pierwszych je sprowadzał, bo nie było ono w komplecie. Jako laik w kwesti montowania wc mam jeszcze jedno pytanie. Czy spłuczka jest przyklejana na miskę silikonem czy tylko przykręcana? Pytam bo pomimo przykręcenia spłuczka się rusza.
  • 1 month później...
Mam trocję doświadczenia w wyposażaniu łazienek produktami tej firmy, i w razie czego wiem kogo zapytać, jeżeli macie jakieś pytania walcie jak w dym, w miarę możliwości czasowych odpowiem.
U mnie właśnie zostały zamontowane sedesy Roca Giralda, powieszone na Gebericie. I jak dla mnie to coś nie gra bo jak wrzuce kilka kawałków papieru toaletowego to strumień wody nie spłukuje go do kanału tylko zostawia w muszli! Konieczne jest kolejne spłukanie żeby papier spłynął. I teraz ten typ tak ma czy coś nie tak?

Po kolei:

dama senso jest super zwłaszcze w wersjii compacto jeżeli komuś zależy na oszczędności miejsca. Malinię pięknych umywalek i przy rozsądnej cenie wygląda na prawdę nowocześnie.

Wanna akrylowa Georgia jest wanną, która może być montowana jako wolnostojące ale wtedy trzeba dokupić 2 panele i tu jest problem bo cały efekt psuje łączenie tych 2 paneli za pomocą listew w kolorze chromu. generalnie rzecz biorąc wanny akrylowe roca pod względem marki i zaawansowania technicznego plasują się w średniej półce ale cenowo są trochę zbyt drogie jak na średnią półkę,. Poza tym wanna ta nie jest zbyt popularna i niewykluczone, że trzeba będzie czekać na sprowadzenie jej z Hiszpanii. Po prostu mało kto trzyma ją na stanie magazynowym. Może być też zamontowana do ściany - robi się do niej specjalną zabudowę (tak jak umywalki półblatowe).

Jeżeli chodzi o niewłaściwe spłukiwanie wody to nie powinno sie zdarzać, ale czasami się zdarza. Zrób prosty test: wykonaj ok 5 kulek z papieru toaletowego wielkości jajka niezbyt ścisłych i wrzuc do miski, jeżeli nie spłukuje to znaczy że coś jest na rzeczy. Może złożyc reklamację u sprzedawcy (niezdodność towaru z umową) prościej będzie zadzwonić do roca do działu technicznego (Piotr Kościsz), powinien wysłać serwisanta. Uwaga ostatnio Roca usztywniła swój stosunek do reklamacjii i być może będziesz musiał się trochę nagimnastykować zanim citę miskę wymienią. Rada: im wieksza zadymę zrobisz tym skuteczniejszy efekt.

To może jeszcze ja zapytam:

planuję zakup kibelka podwieszanego Polo Plus, umywalki Fontana i barerii umywalkowej i wannowo-prysznicowej z serii Targa. Czy sądzisz, że to dobry wybór? Pod względem niezawodności, funkcjonalności i estetyki?

Dzięki za odzew z góry :D

Pozdrawiam,

Kasia

Kasiu Bardzo dobry wybór, baterie Roca co prawda nie są zbyt dobrze wypromowane ale produkt jest na prawdę dobry (10 lat gwarancji) w Hiszpanii dają nawet 20 lat, a części zamienne bedą dostępne nawet przez 25 lat od zakończenia produkcjii baterii, wiem bo 10 lat temu załatwiałem klientowi zawory do baterii, która była kupiona w Pewxie w latach 70-tych. Poza tym mogę tylko doradzić żebyś do miski podwieszanej kupiła deskę Polo/Wictoria z zawiasem nierdzewnym - jest droższa ale ta tańsza się do niczego nie nadaje.

Poważna odpowiedż dla Dodi - na 90 % nie chlapie, ale te 10 % marginesu zostawiam sobie na uwarunkowania związane z dietą i fizjologią - jeżeli chlapie to dobrze jest "przed" wrzucić kawałek papieru toaletowego aby zamortyzować pierwsze uderzenie. Nota bene w toaletach publicznych powinno się to robić zawsze bo zwykle staje sie nogami na misce i chlapie zawsze.

Kasiu jeszcze jedno:

przy odbiorze towaru rozpakuj fontanę i sprawdż czy jesy równa powierzchnia styku umywalki z szafką, i czy odpływ nie jest jajowaty. Umywalka ta nie jest najłatwiejsza w produkcjii i czasami trafiaja się krzywe czego może nie wyłapać kontrola jakości.

witam. pytanko. czy baterie termostatyczne godne są uwagi? przyznam że jestem namawiany na hansgrohe (podobno ma 5 powłok chromu). i mają jakiś inny termostat(bodajrze woskowy). u nas jest b. twarda woda i nie wiem w ogóle czy taki termostat długo pociągnie. i na koniec pytanie o perlator. czy to jest faktycznie tak jak mówią czy to jakiś bajer?

dzięki pozdro.

Bateria termostatyczna służy do tego aby nie kręcic gałkami w celu nastawienia temperatury wody.... i wszystko.

Można do tego teraz dorobic ideologię: oszczędnośc wody, bezpieczeństwo - nie poparzysz się, ale przede wszystkim wygoda 1 gałka kręcisz i jest spokój zwłaszcza przy zmianach ciśnienia wody ciepłej i zimnej. mam u siebię baterię termostatyczną i bardzo sobie chwalę (Amura T - Roca), Hansgrohe jest bardzo dobrą firmą - jedna z najlepszych na rynku i na prawdę warto wydac te pieniadze, natomiast osoba namawiajaca przesadzila z ilością chromu. Samo chromowanie jest dosyc kosztowną operacją (materiał i sam proces) i wykonuje się je tylko raz - i tu zaskoczenie bo im firma jest bardziej zaawansowana technologicznie tym tego chromu jest mniej (diabeł tkwi w polerowaniu odlewu - na dobrze wypolerowany odlew mozna polozyc cienszą warstwę chromu) co oczywiscie nie pogarsza walorow uzytkowych i trwalosci powloki. Natomiast 2 krotne polozenie chromu jest nie mozliwe z przyczyn chemicznych a wlaściwie elektrochemicznych. (patrz w gugla => chromowanie metali; wanna galwaniczna)

Zawory termostatyczne zawsze maja element woskowy (nawet takie zwykłe kaloryferowe) wosk pod wpływem temperatury się rozszerza i albo otwiera albo zamyka przeplyw wody.

jezeli chodzi o twardośc wody to nie wiem co ci powiedziec ja od 3 lat mam ten termostat na wodzie warszawskiej i jakos nie mam problemow, w razie czego mozna zawsze rozebrac zawor i przeczyscic lub go wymienic, nie wiem jak w hansgrohe ale w roce kosztuje jakies 80 zlotych (ale nie jestem pewny)

Perlator jest elementem ktory posiada kazda bateria z wylewka (doslownie kazda jezeli nie to znaczy "że jakiś obuz ukrad"), oczywiście są lepsze i gorsze. Rolą perlatora jest napowietrzenie strumienia wody, przez co zwiększa się ciśnienie wypływajacej przy jednoczesnym zmniejszeniu wydatku (prościej niby leci więcej ale w rzeczywistości oszczędzasz wodę),

Dodi tzw. deska wolnoopadająca to fajny bajer, ale ma jedną wadę, sama się nie zamknie a wiem ze panie są bardzo wrażliwe na punkcie nie zamkniętej deski, a tak poważnie jak ją juz będziesz miała musisz nauczyc domownikow żeby jej nie "popychali" jak będzie wolno opadała, najwięcej reklamacji jast spowodowanych uszkodzeniem mechanizmu wolnoopadajacego, który został zniszczony przez uzytkowników. :D