Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jewrioszka -komentarze

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 376
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A kto się odgraża, że wykończeniówkę zrobi swymi recami?

Przy kominach załapiesz co i jak, potem będzie już tylko lepiej.

Kiedy po raz pierwszy (i ostatni) robiłam koronkowe rękawiczki na szydełku pierwsza wyszła niezbyt zgrabnie, ale druga była dużo, dużo lepsza. Następnej pary już nie zrobiłam, bo zarzuciłam prace rękodzielnicze całkowice.

Rzeczywiście zdjęcia som :D a który to hmm... ten komin świeżo oklejony 8)

oczywiście żartuję :lol: jest różnica, ciekawe czy ja też będę miała jakieś pomysły bo na razie nawet sobie niewyobrażam nic kompletnie :( moze jak starczy Wam zapału obkleicie sobie tak kominek w środku, też fajosko by było.

Czarek Ty oszczędzaj tą swoją żonkę, ja rozumiem budowa, wyrzeczenia itp. ale jednak to kobietka, płeć delikatna i wrażliwa :p 8)

a do mnie wydzwaniają te wykonawcy o robotę, podobno to podejrzane jak się tak narzucają, chociaż pan wydaje się życzliwy, w razie co Groblusowi podbiorę Waszych majstrów na chwilę :lol: oczywiście jak ich udostępni jakoś

Jewrioszka,

Mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza. Pisałeś coś na forum że dajesz wełnę między krokwie i około 5 cm na krokwie, aby uniknąć mostków cieplnych. Nie mogę teraz tego znaleźć. Czy możesz wytłumaczyć jeszcze raz jak to dokłądnie ma wyglądać? Intryguje mnie przede wszystkim jak chcesz mocować wełnę która przyjdzie na krokwie?

Barozi napisał

jak chcesz mocować wełnę która przyjdzie na krokwie?

Oczywiście że napisze 8) .

Wełne ktora idzie pomiędzy krokwie ( 15 cm grubości) przycinasz tak aby była o ok. 2-3 cm szersza niz ich rozstaw.

Tak przycięta wełna toretycznie powinna sama trzymac się pomiędzy krokwiami i nie zsuwać.

Dodatkowo można za pomoca zszywacza tapicerskiego pod krokwiami poprowadzic żyłkę jak literke "Z".

Potem pod kątem prostym w poprzek dajesz listwy o grubości 5 cm i pomiędzy nie mocujesz wełne (5cm grubości) według sposobu wspomianego powyżej.

Na to potem folia paroizolacyjna i GK.

Mam nadzieje że wszystko jasne jakby co to wal śmiało. 8)

Widzę, że po Statku przyszła kolej na Starego. Trochę mnie zasmuciłeś wiadomością o szprosach, bo też mamy na nie zakusy.

Co do prądu, to sąsiad pierwszy od ulicy miał być podłączony w lutym 2007. Czy w takim układzie nie załapiesz się razem z nim. A może wizyta panów z ZEWT oznacza, że on będzie też podłączany dopiero we wrześniu?

A Twoja moc i niesłychany dar przekonywania nic na nich nie podziałała?

Okazało się że sąsiad coś pomerdał, termin ma na kwiecień.

Jak się dowiedziałem jeszcze nawet niema projektu ( a to ten sam ), więc prawdopodobnie to on załapie się dopiero z nami.

Dar :wink: tu niewiele pomoże, bo plany dopiero w ubiegłym tygodniu dostali z Rembertowa (?), potem trzeba zrobić projekt i oddać go do urzędu gdzie na przebieg instalacji muszą (że nie będzie kolidować) wrazić zgodę wodociągi, TPSA, melioracja itp. :cry:

Pożyjemy, zobaczymy, będziemy z sąsiadami walczyć o kwiecień.

Po Waszym wyjściu, jak tylko Darek zmontowal komputer na nowo obejrzeliśmy najnowsze fotki. Dekarze to ludzie-muchy. Mają sprytny patent na imitację rusztowania. Ja bym się do takiej pracy nie nadawała.

Ale muszę przyznać, że dach naprawdę dużo daje. Bez okien, drzwi, ale z dachem - prawie jak dom!

8)

witaj Czarku widzę że u was to bliżej końca , fajnie to wygląda . teraz to już wiemy jak będzie i u nas. Ale mam pytania co do dekarzy i cieśli jak drodzy byli, i czy robią terz blachodachówkę, jak bym mógł prosić Ciebie o namiary na firmę . Mam też pytanie co do stropu, dziś jak rzesłałem projekt do betoniarni która robi tylko stropy to stwierzili że projekt ma wady i powinno się go przeprojektować ze względu na to aby zbytnio nie obciążać stropu płytani żelbetonowymi . I jak zawsze człowiek głupieje co tu robić. A nie za ciemno jest na poddaszu bez okien w dachu. narazie z żonką jeżdzimy po składach , fachowcach do dachu, zamówiliśmy więżbę w tartaku , plus łaty i kontrłaty całośc po 600 pln za m3 brutto. teraz latamy za stopem . pozdrawiam 8)

Cześć Krzysiu.

Ale mam pytania co do dekarzy i cieśli jak drodzy byli, i czy robią terz blachodachówkę, jak bym mógł prosić Ciebie o namiary na firmę

Oni chyba robią tylko dachówkę i na dokładke tylko w okolicach Piaseczna, ale spróbowac warto., jednak na wszelki wypadek namiary przesyłam na priv.

Mam też pytanie co do stropu, dziś jak rzesłałem projekt do betoniarni która robi tylko stropy to stwierzili że projekt ma wady i powinno się go przeprojektować ze względu na to aby zbytnio nie obciążać stropu płytani żelbetonowymi
Jeśli chodzi o strop to u mnie zlikwidowaliśmy wszystkie monolityczne płyty stropowe i daliśmy terrive.

Zrobiliśmy to za zgodą architekta więc chyba jest ok i na pewno taniej. :lol: