Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jewrioszka -komentarze

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 376
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie widziałem zdjęcia twojego szamba i terenu dookoła :cry:

Współczuje.....już wiem jak musiałeś się czuc kiedy to zobaczyłes...

Nie chce drążyc nerwowego tematu, ale jest to problem wielu budujących

Co robic żeby tego uniknąc??

O pływających szambach słyszałem, ale pierwszy raz zobaczyłem na własne oczy (na zdjęciu znaczy się). Szok !!! Słyszałem, że to jest znany problem i częste są przypadki, że szambo wypłynie (podobno "najciekawszy" efekt jest gdy jest ono juz przysypane lekką warstwą ziemi). Dziwne, że kolesie co przywieźli to szambo nie ostrzegli , ze tak się moze stać. Jak teściowi kładli szambo to od razu go poinformowali o takiej możliwości więc jak najszybciej to przykrywał ziemią i betonem. Podobno najlepiej się przed tym zabezpieczyć napełniając szambo do połowy wodą (jak się tą wodę oczywiście ma). A może spróbować teraz napełnić to wodą ... może pójdzie na dno [drapanie po głowie] ... Sam nie wiem, ale wygląda paskudnie, aż mnie dreszecze przechodzą ...

Nie zasypałem szamba na czas z 2 powodów.

1. Wykop został zrobiony wczesniej, a kolesie od szamba nie mieli koparki. Mieliśmy to zrobic wcześnej, ale za3wsze jakos brakowało czasu.

2. Czasu brakowało na naprawe uszkodzonych drenów, co chcieliśy zrobic przed zasypaniem szamba.

W tej chwili szambo jest napełnione popłuczynami z wozu asenizacyjnego.

Nie będę orygnalna, ale bez zrobienia porzadku z drenem nie będziesz znał ni dnia ni godziny.

Albo szambo zawsze wypełnione po brzegi i dodatkowo czymś obciążone, żeby nie mogło wypłynąć.

Jak wcześniej wspominałam, przy naszej działce jest studzienka melioracyjna. Zajrzeliśmy do niej i jak zobaczyłam ile tam jest wody (i ile wciąż dopływało), to naprawdę nabrałam szacunku do drenów.

I tu zarysowuje nam się wyższość POŚ nad szambem. POŚ jest zawsze pełne.

U mnie nie można zrobić POŚ :cry:

Marto masz rację, taki też mam plan. Jak tylko wszystko obeschnie, to się dokopię do tego drenu i zrobie go jak należy, bo na razie zrobiłem prowizoryczny bypass.

No wiem..ta glina. Drenaż odpada ale taką biologoczną to czemu nie?

3. Oczyszczalnia biologiczna - podoba mi się ale najtańsza to 7400 zł

Interesowałem sie tym i troszke drogo.

Studnia z 4 kręgów będzie miała uszczelnione dno a w 3 kręgu od dołu perforację umożliwiającą wsiąkanie w grunt nadmiaru wody.

.

Od 30cm mam glinę do głębokości 18 m

Woda z tego ustrojstwa szłaby do małej oczyszczalni roślinnej a z tamtąd do studni magazynowo – chłonnej.

Mam tylko 700m2 powierzchni bez zabudowy, więc za mało miejsca.

Dobrze, że się udało z tym szambem, ale to ciekawostka, że woda go wypchnęła a trzeba ponownie zalac od góry żeby nie wypchnęło :o czyli sprawę z szambem trzeba doprowadzac od razu do końca.

Mam prośbę, Czarku byś mi wysłał namiar na studnię - na stronie Gabryelina od miejscowych dowiedziałam się, że woda z wodociągu kiepściutko latem, a dokładnie nie przejrzałam jeszcze kosztorysu, jest tam koszt studni + pompa ?

Koszmar z tym szambem :-? Jesli mogę coś doradzić, to nasadź sobiena szambo taki "komin" do góry, żeby klapa była powyżej poziomu gruntu, będzie trochę dziwacznie wyglądać, ale przynajmniej nie będzie Wam się górą woda wlewać - znajomi w Ustanówku, którzy mają szambo estetycznie "na płask" wybierali kilka razy w ciągu ostatnich dni. My mamy trochę za wysoki "komin" - 40 cm, wygląda to trochę jak wieża ciśnień, 20 cm to byłoby to. No i jak się z góry bardziej obsypie ziemią, to mniejsza szansa, że znów wypłynie.