rxo 06.02.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 dobre podejście do sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 06.02.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 O kurczę, ale pływadełko. Jewrioszka, współczucia. Powodzenia przy ponownym osadzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t76 07.02.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Właśnie widziałem zdjęcia twojego szamba i terenu dookoła Współczuje.....już wiem jak musiałeś się czuc kiedy to zobaczyłes... Nie chce drążyc nerwowego tematu, ale jest to problem wielu budujących Co robic żeby tego uniknąc?? O pływających szambach słyszałem, ale pierwszy raz zobaczyłem na własne oczy (na zdjęciu znaczy się). Szok !!! Słyszałem, że to jest znany problem i częste są przypadki, że szambo wypłynie (podobno "najciekawszy" efekt jest gdy jest ono juz przysypane lekką warstwą ziemi). Dziwne, że kolesie co przywieźli to szambo nie ostrzegli , ze tak się moze stać. Jak teściowi kładli szambo to od razu go poinformowali o takiej możliwości więc jak najszybciej to przykrywał ziemią i betonem. Podobno najlepiej się przed tym zabezpieczyć napełniając szambo do połowy wodą (jak się tą wodę oczywiście ma). A może spróbować teraz napełnić to wodą ... może pójdzie na dno [drapanie po głowie] ... Sam nie wiem, ale wygląda paskudnie, aż mnie dreszecze przechodzą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Nie zasypałem szamba na czas z 2 powodów.1. Wykop został zrobiony wczesniej, a kolesie od szamba nie mieli koparki. Mieliśmy to zrobic wcześnej, ale za3wsze jakos brakowało czasu.2. Czasu brakowało na naprawe uszkodzonych drenów, co chcieliśy zrobic przed zasypaniem szamba. W tej chwili szambo jest napełnione popłuczynami z wozu asenizacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 08.02.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 2. Czasu brakowało na naprawe uszkodzonych drenów, co chcieliśy zrobic przed zasypaniem szamba. Kolejność wydawała się logiczna. O ile pamiętam, do szamba miałeś wyprowadzoną rurę kanalizy. Czy została naruszona, kiedy szambo wypłynęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Tak, jest całkowicie uszkodzona. ale to najmniejszy problem.Teraz sie boję że jak będzie padac, a szambo akurat będzie opróżnione to mi z gliny która zostało zasypane ponownie wypłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 08.02.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Nie będę orygnalna, ale bez zrobienia porzadku z drenem nie będziesz znał ni dnia ni godziny. Albo szambo zawsze wypełnione po brzegi i dodatkowo czymś obciążone, żeby nie mogło wypłynąć. Jak wcześniej wspominałam, przy naszej działce jest studzienka melioracyjna. Zajrzeliśmy do niej i jak zobaczyłam ile tam jest wody (i ile wciąż dopływało), to naprawdę nabrałam szacunku do drenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 08.02.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 I tu zarysowuje nam się wyższość POŚ nad szambem. POŚ jest zawsze pełne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 08.02.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Wiochman, Wiesz, nie wszędzie można zrobić POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 I tu zarysowuje nam się wyższość POŚ nad szambem. POŚ jest zawsze pełne. U mnie nie można zrobić POŚ Marto masz rację, taki też mam plan. Jak tylko wszystko obeschnie, to się dokopię do tego drenu i zrobie go jak należy, bo na razie zrobiłem prowizoryczny bypass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 08.02.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 I tu zarysowuje nam się wyższość POŚ nad szambem. POŚ jest zawsze pełne. U mnie nie można zrobić POŚ Marto masz rację, taki też mam plan. Jak tylko wszystko obeschnie, to się dokopię do tego drenu i zrobie go jak należy, bo na razie zrobiłem prowizoryczny bypass. No wiem..ta glina. Drenaż odpada ale taką biologoczną to czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 08.02.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Załączam link http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90822 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 3. Oczyszczalnia biologiczna - podoba mi się ale najtańsza to 7400 zł Interesowałem sie tym i troszke drogo. Studnia z 4 kręgów będzie miała uszczelnione dno a w 3 kręgu od dołu perforację umożliwiającą wsiąkanie w grunt nadmiaru wody. . Od 30cm mam glinę do głębokości 18 m Woda z tego ustrojstwa szłaby do małej oczyszczalni roślinnej a z tamtąd do studni magazynowo – chłonnej. Mam tylko 700m2 powierzchni bez zabudowy, więc za mało miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 08.02.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 08.02.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Dobrze, że się udało z tym szambem, ale to ciekawostka, że woda go wypchnęła a trzeba ponownie zalac od góry żeby nie wypchnęło czyli sprawę z szambem trzeba doprowadzac od razu do końca. Mam prośbę, Czarku byś mi wysłał namiar na studnię - na stronie Gabryelina od miejscowych dowiedziałam się, że woda z wodociągu kiepściutko latem, a dokładnie nie przejrzałam jeszcze kosztorysu, jest tam koszt studni + pompa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 08.02.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Jest koszt studni, namiary wysyłam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 09.02.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Koszmar z tym szambem Jesli mogę coś doradzić, to nasadź sobiena szambo taki "komin" do góry, żeby klapa była powyżej poziomu gruntu, będzie trochę dziwacznie wyglądać, ale przynajmniej nie będzie Wam się górą woda wlewać - znajomi w Ustanówku, którzy mają szambo estetycznie "na płask" wybierali kilka razy w ciągu ostatnich dni. My mamy trochę za wysoki "komin" - 40 cm, wygląda to trochę jak wieża ciśnień, 20 cm to byłoby to. No i jak się z góry bardziej obsypie ziemią, to mniejsza szansa, że znów wypłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 09.02.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Aniu, mamy dokładnie tak jak piszesz.Problemem nie byla woda w szambie tylko jej brak, a zarazem nadmiar wody w nie zasypanym dole.Dzięki za radę bo juz miałem przycinac komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.02.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Wybity palec i gips najmniej są potrzebne przy wykończeniówce. Uważaj na siebie! Szkoda, że szansa na prąd rozbiła się o sprawy formalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 12.02.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Trzymam kciuki za kciuka Panie siłaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts