eupap 28.09.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Witam wszystkich,Przedstawię swój problem, może ktoś mi pomoże. Mianowicie, zastanawiam się nad zakupem działki budowlanej w Kobyłce pod W-wą, działeczka b. ładna i spora pod zabudowę bliźniaka. Jak na razie wynikły 2 problemy. Po pierwsze działka posiada drogę ze służebnością przejazdu na rzecz innej działki i może byc problem ponieważ nie chciałabym się martić o odśnieżanie w zimę całej drogi lub remonty (a jest to spory kawałek). Po drugie koło działki ( ale z innej strony) mają wybudować drogę lokalną, wtedy wartość działki wzrośnie i trzeba będzie uiścić opłatę adiacencką. Jeśli ktoś ma jakieś informacje ile może wynosić taka opłata to bardzo prosiłabym o odpowiedź. Wiem tylko że do 50% różnicy wartości nieruchomości przed wybudowaniem drogi a wartością po wubudowaniu. Chciałabym jednak wiedzieć ile taka opłata może wynieść ( np. ok 100.000, 50.000, czy raczej mniejsze kwoty wchodzą w rachubę) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 28.09.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 A ile może wzrosnąc wartość działki? myślę, że max 20%. Czyli 50% od 20% to jest 10 % ceny wyjściowej. A tą to Ty już znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 28.09.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 ad.1. Wydaje mi sie , że głównym Twoim problemem jest to, że ta służebność jest. Odnośnie odśniezania i remontów to raczej nie Ty będziesz to robiład.2. Opłatę adiacencką płaci się za przyrost wartości działki w wyniku np. wybudowania drogi, ale kto Ci każe czekać na kupno działki do wybudowania tej drogi?! Kupuj teraz. Kłopot zwiazany z opłatą adiacencką bedziesz miał jak ja będziesz sprzedawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 29.09.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 MaPa, chyba mylisz opłatę adiacencka z renta planistyczna.Opłata adiacencka "dotyka" kazdoczesnego własciciela nieruchomosci i może być naliczona z tytułu wybudowania urzadzeń infratruktury (m.in. drogi). Wysokość procentową opłaty uchwala rada gminy, a faktyczna kwote ustali rzeczoznawca. Nie ma tu mowy o fakcie sprzedazy nieruchomości bądź nie. Zaplaci ten, który będzie aktualnym wlascicielem nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts