Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OPŁATA ADIACENCKA

eupap

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Przedstawię swój problem, może ktoś mi pomoże.

Mianowicie, zastanawiam się nad zakupem działki budowlanej w Kobyłce pod W-wą, działeczka b. ładna i spora pod zabudowę bliźniaka. Jak na razie wynikły 2 problemy.

Po pierwsze działka posiada drogę ze służebnością przejazdu na rzecz innej działki i może byc problem ponieważ nie chciałabym się martić o odśnieżanie w zimę całej drogi lub remonty (a jest to spory kawałek).

Po drugie koło działki ( ale z innej strony) mają wybudować drogę

lokalną, wtedy wartość działki wzrośnie i trzeba będzie uiścić opłatę adiacencką.

Jeśli ktoś ma jakieś informacje ile może wynosić taka opłata to bardzo prosiłabym o odpowiedź. Wiem tylko że do 50% różnicy wartości nieruchomości przed wybudowaniem drogi a wartością po wubudowaniu.

Chciałabym jednak wiedzieć ile taka opłata może wynieść ( np. ok 100.000, 50.000, czy raczej mniejsze kwoty wchodzą w rachubę)

Pozdrawiam

ad.1.

Wydaje mi sie , że głównym Twoim problemem jest to, że ta służebność jest. Odnośnie odśniezania i remontów to raczej nie Ty będziesz to robił

ad.2.

Opłatę adiacencką płaci się za przyrost wartości działki w wyniku np. wybudowania drogi, ale kto Ci każe czekać na kupno działki do wybudowania tej drogi?! Kupuj teraz. Kłopot zwiazany z opłatą adiacencką bedziesz miał jak ja będziesz sprzedawał.

MaPa, chyba mylisz opłatę adiacencka z renta planistyczna.

Opłata adiacencka "dotyka" kazdoczesnego własciciela nieruchomosci i może być naliczona z tytułu wybudowania urzadzeń infratruktury (m.in. drogi). Wysokość procentową opłaty uchwala rada gminy, a faktyczna kwote ustali rzeczoznawca. Nie ma tu mowy o fakcie sprzedazy nieruchomości bądź nie. Zaplaci ten, który będzie aktualnym wlascicielem nieruchomości.