kasieńka 29.09.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Może pytanie głupie, bo wiem że panel to z założenia "podłoga pływająca"... Jednak słyszałam że stosuje się taką metodę kładzenia paneli w celu znacznej eliminacji nieznośnego ich stukotu. Czy ktoś z Was spotkał się z tym? Jeśli tak to jak się to sprawuje, jakiego kleju użyć i czy kleić na gołą posadzkę czy jak? Właściwie co może się stać jeśli przykleimy panel do podłogi? -bo zjawisko rozszerzalności termicznej w przypadku laminatów chyba nie występuje. Doradźcie,pliiis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 29.09.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Termicznej chyba nie, ale wilgotnościowej na pewno (laminat jest tylko na górze panelu, rdzeń wykonany jest z HDF - to są drobiny drewna sprasowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HejSiup 29.09.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Paneli się nie klei- gdyż z założenia jest to podłoga jak sam wspomniałeś pływająca. w celu eliminacji ich stukotu należy zadbać o właściwy podkład- którym może być np. korek (najdroższe rozwiązanie), lub mniej wyciszająca- gąbka- 2 lub 5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieńka 29.09.2006 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Paneli się nie klei- gdyż z założenia jest to podłoga jak sam wspomniałeś pływająca. No ok- to wiem z instrukcji,ale ja się pytam co się może dziać jeśli jednak się je przyklei?! Może ktoś tak ma położone i może się podzielić doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieńka 29.09.2006 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefan Sz. 29.09.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Paneli się nie kleji z uwagi na kurczenie i rozkurczanie się desek. Jeśli je przykleisz deski się powyginają, zrobią się szpary, popękają zamki itp. Ważna jest też dylatacja wokoło ściany i przy wejściu (min 1cm).Daj podkład min 5mm i będzie ok. lub kup panele z systemem wyciszającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MYSIA103 29.09.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 można klejic panele do podłogi, jest wtedy stabilniejsza, żaden panel nie wyskoczy np. po środku pokoju:) wejdź sobie na strone http://www.multipodlogi.pl maja duży wybór i konkretne info, korzystałam z ich usług są wporzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.09.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 można klejic panele do podłogi, jest wtedy stabilniejsza, żaden panel nie wyskoczy np. po środku pokoju:) wejdź sobie na strone http://www.multipodlogi.pl maja duży wybór i konkretne info, korzystałam z ich usług są wporzo Ale z MYSIA103 to bystrzacha. Wy tu gadacie o laminatach a on Wam nawija o drewnie. To jest profesjonalizm na miarę XXI wieku: być o krok przed potrzebami klienta!!! A tak na marginesie: podłóg laminowanych nie kleimy do podłoża pod żadnym pozorem. Przy pierwszym załamaniu pogody (chodzi o gwałtowny wzrost wilgotności powietrza i jej wpływ na pracę poszczególnych paneli) laminat pokruszyłby się na łączeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieńka 29.09.2006 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 podłóg laminowanych nie kleimy do podłoża pod żadnym pozorem. Przy pierwszym załamaniu pogody (chodzi o gwałtowny wzrost wilgotności powietrza i jej wpływ na pracę poszczególnych paneli) laminat pokruszyłby się na łączeniach. No i o taką konstruktywną odpowiedź mi chodziło -teraz wiem że kleić paneli do podłogi nie będę! Dziękuję uprzejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts