Romano 09.04.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Nie chcę wprowadzać zamętu ale słyszałem że przewidywana jest ustawa która powoduje iż za zameldowanie we własnym domu trzeba będzie zapłacić i to niemałą sumę.Czy ktoś zna jakieś szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ja wyczytałem w NIE, że to będzie 1 tys. za każdą osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 09.04.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Nie za zameldowanie a za zgłoszenie oddania do użytkowania budynku. Faktycznie ma to być 1000 zł. Jednocześnie kompetencje w tym zakresie mają być podobno przeniesione z powiatów na gminy. W przypadku stwierdzenia użytkowania budynku (obiektu) bez zgłoszenia (kłania się podatek od nieruchomości ) kara może być nawet 10 - krotna. Użytkowaniem faktycznym może być w tym przypadku np: wstawienie samochodu do niewykończonego garażu nie mówiąc już o... łóżku w pokoju... Przepisy te miały wejść w życie już w ubiegłym roku, ale jak zwykle się to u nas przedłuża. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.04.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 On 2003-04-09 22:02, wega wrote: Nie za zameldowanie a za zgłoszenie oddania do użytkowania budynku. Faktycznie ma to być 1000 zł. Był taki pomysł w projekcie rządowym nowelizacji do prawa budowlanego. Ale przepadł. I nie trzeba będzie płacić tego 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 09.04.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ustawa prawo budowlane nie określa kwot, od tego są przepisy wykonawcze, ale i one mogą dać ewentualnie tylko możliwość pobierania opłat za tego typu czynności. W praktyce kwoty te będą określały gminy, i jest prawie pewne, że będzie to płatne a i kontrolowane. Z "pewnych źródeł" wiem, że mówi się nadal o 1000 zł. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 09.04.2003 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 dzięki, ja słyszałem że nawet około 4000zł. Uważam również iż gdyby nawet było tylko 100zł to jest to kolejne obciążenie i zdzierstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 09.04.2003 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Biada rodziny wielodzietne np 4 + 2. Trzeba było by zapłacić z 6000zł. Co to za bzdury jakich jeszcze świat nie widział ...Może ktoś słyszał gdzieś o podatku chodnikowym za chodzenie przez pieszych po chodnikach miejskich ??? (to mój własny pomysł ... takie sobie myto chodnikowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.04.2003 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Polecam dział "Prawo i pieniądz"e było to tam już omawiane.Projekt nowelizacji prawa budowlanego przewidującego wniesienie opłaty za odbiór budynku (1000 zł) jest już nieaktualny. Ustawa weszła w życie bez tego zapisu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts