Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie przygotowywania projektu indywidualnego, znam już bryłę domu i zastanawiam się jaką powierzchnię powiniennem przeznaczyć na następujące pomieszczenia:

- kotłownia

- wiatrołap

- hole na parterze i piętrze

- schody

Tak aby było wygodnie ale żeby tracić metrów, o które by można powiększyć np. kuchnię. Cały dom ok. 140 mkw + garaż wolnostojący.

https://forum.murator.pl/topic/62714-powierzchnie-pomieszcze%C5%84/

Jestem na etapie przygotowywania projektu indywidualnego, znam już bryłę domu i zastanawiam się jaką powierzchnię powiniennem przeznaczyć na następujące pomieszczenia:

- kotłownia

- wiatrołap

- hole na parterze i piętrze

- schody

Tak aby było wygodnie ale żeby tracić metrów, o które by można powiększyć np. kuchnię. Cały dom ok. 140 mkw + garaż wolnostojący.

kotłownai zależy na jaki kocioł jak wegiel czy olej to 10 - 12 m kw. jak gaz może być spokojnie połowa z tego

wiatrołap 5-6 m.kw

hole - 20 - 30 m.kw

schody 5 m. kw.

https://forum.murator.pl/topic/62714-powierzchnie-pomieszcze%C5%84/#findComment-1380451

10-12 metrów kotłownia na olej to raczej ze zbiornikiem. Na sam piec wystarczy ok 4m2

wiatrołap 5-6m? to chyba z wielkimi szafami. Wystarcza 3-4m + szafy jak mają być we wiatrołapie. jedna wygodna szafa to co najmniej 0.6m głębokości na co najmniej 80cm szerokości. Marzenie to szafa 0.70x 150

Ważna jest głębokość wiatrołapu: od drzwi do drzwi powinno być co najmniej 150 cm inaczej wiatrołap przestaje pełnić swoją funkcję bo wewnętrzne drzwi wszyscy zostawiają otwarte

hol na dole i na górze - nie patrz na wielkość, patrz na funkcje. Czy mają być w holu szfy itp. Jak jest długi to raczej szerokość minimum 150cm

schody - to zalezy jakie chcesz mieć. 5 m2 to zupełne minimum przy schodach zabiegowych. Wygodne schody to ok 7m2.

Tak naprawdę ważne jest ustawiene co do stron świata i funkcje. Z mojego doświadczenia wiem że salon lepiej mieć od południa niż od zachodu bo inaczej słońce przeszkadza w oglądaniu tv. Zastanów się lepiej czy chcesz mieć kuchnie otwartą czy zamkniętą i jak zorganizować jedzenie w domu, to codzienne i to od święta

https://forum.murator.pl/topic/62714-powierzchnie-pomieszcze%C5%84/#findComment-1380492