KotSylwester 17.07.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Podobnie jak pilarki spalinowe stihl. Kupując pierwszą piłę broniłem się przed Stihlem - 900zł. Kupiłem Partnera - "Husqvarna outdoor Pruducts" - taki napis widnieje na niej. Zaoszczęsziłem kilka stów. Byłem mega zadowolony (po elektrycznej Hanseatic). Po roku w pile pękł wał, reklamacja uznana, zwrot kasy. Kupiłem Stihla, malutkiego, drugiego od dołu chyba, za 899zł. Ta piła jest po prostu MEGA w porównaniu do Partnera - chociaż lżejska i wg. metki ma mniejszą moc. W tym roku spaliłem już 8litrów paliwa i dopiero myślę czy naostrzyć łańcuch - ścinam kilkunastometrowe Olchy i tnę na 45cm plasterki. Mam już ze 12mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek28124683 24.07.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Obecnie rozlupuje drewno za pomoca dwoch siekier z ktorych jedna ma trzonek o dlugosci 30 cm (bo sie zlamal) i drugiej na ok 45 cm trzonku. Do tego mam jeszcze 5 kg mlot na ok 35 cm trzonku. Rozlupuje najczesciej buka lub brzoze o srednicy do 40 cm i wysokosci do 35 cm. Czy zakup fiskarsa ulatwil by mi prace? Przeczytanie tego watku nie dalo mi jasnej odpowiedzi, tak samo jak kilka filmow z yt. Zastanawiam sie nad x17 ale czy jego glowica nie jest zbyt lekka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.07.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Spróbuj u kogoś zanim kupisz...To nie jest jedyne panaceum na łupanie, ale z pewnością lepsze niż to co uprawiasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek28124683 24.07.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Nie mam niestety takiej możliwości, nawet nie mogę ich obejrzeć w żadnym sklepie. To co uprawiam nie jest bardzo kłopotliwe dopóki nie trafie na jakiegoś sękatego kloca więc jeśli fiskars się do takich nie nadaje to wydawanie 160-170 zł chyba mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 24.07.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Nie ma nic gorszego niż sękata poskręcana sosna - tu i fiskars nie daje rady za jednym razem, nie ma sie co oszukiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 25.07.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Jak już to chyba lepiej X 25. Ale jak będzie mocno sękate to i tak trzeba kilka razy uderzyć. Brzoza i buk dość łatwo się łupie no i jak wiadomo najlepiej łupać zaraz po ścięciu zdecydowanie lepiej idzie mokre drewno niż suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek28124683 25.07.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Do suchego nawet bym się nie zabierał z takim zestawem. X25 może być dla mnie za długa, bo jestem raczej niski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.07.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam. Gimli też wzrostem nie grzeszył ... a siekierkę miał niczego sobie ... tylko czy to był F. ... ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 26.07.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Do suchego nawet bym się nie zabierał z takim zestawem. X25 może być dla mnie za długa, bo jestem raczej niski. Jeśli będziesz brał zamach od góry a nie od dołu to nie powinno byc problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 07.08.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 .. podsumowując, jaką siekierę warto kupić? .. skoro F. nie jest warte swojej cenyCzy takie coś np. jest coś warte? http://allegro.pl/siekiera-rozlupujaca-klin-2-2-kg-jobi-extra-hurt-i3433207372.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 07.08.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Podsumowując: Źle zrozumiałeś. Fiskars wart każdej złotówki, kwestia którą chcesz? http://www.kemerinktuintrends.nl/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/1024x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/x/s/xseries_splitting_lineup_main_banner.jpg Ja moją w te wakacje porąbałem ok. 18mp drewna Najgorsza sosna i do palenia i do łupania bo się ciągnie. Olchowe pieńki do ok. 25-30cm idą na jedno uderzenie. Pod koniec tygodnia jak skończę robotę z opałem, wrzucę fotkę ile narąbałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 25.09.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Przeczytałam całe 12 stron wątku i w sumie dalej mam wątpliwości. Nie co do jakości samego Fiskarsa, mam już kilka narzędzi z tej firmy. Dalej nie wiem jaką siekierę mam wybrać. Drewno do kominka mam pocięte na 30 cm kawałki i porąbane na pół - gotowe właściwie do palenia, ale na rozpałkę potrzebuję mniejsze kawałki. Czy do tego celu X17 będzie odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 26.09.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 agagrusz, na pewno X25 do tego celu będzie za duża. Ja co prawda połówki rąbię jedną ręką, ale jak nie jesteś "kawał chłopa" to raczej musiałbyś rąbać X25 oburącz a do przesada do połówek. Sprawdź w sklepie czy X17 bez problemu pomachasz jedną ręką. Jak tak to ją weź. Jak mimo wszystko będzie za ciężko i musisz machać oburącz to chyba nie ma sensu brać mniejszej skoro i tak potrzeba dwóch rąk. Moja żona natomiast robił próbę z X25 to siekiera panowała nad nią a nie ona nad siekierą. Przeważała ją na każdą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 26.09.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Hm.. no właśnie tego się obawiam po przeczytaniu tego, co piszecie o siekierkach, że X25 może być za duża. Zwłaszcza, że "kawał chłopa" to na pewno ze mnie nie jest, co najwyżej "kawał baby" :) Ale jak piszesz, że żonka nie dawała rady, to też pewnie będę miała ciężko... Pooglądam je jeszcze na żywo. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 26.09.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 agagrusz, to X25 na pewno dla Cieie za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 26.09.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Miałeś wrzucić fotkę ze swoją kupka drewna Mam X27 i prawdę mówiąc jakiegoś szału nie ma. Choć nie porównywałem z tradycyjmą. Mam czereśnie które ściąłem 2 mies temu i rozłupanie za pierwszym razem to rzadkość, czasem odbija do góry do uderzeniu. No ale przy suchym powinno być chyba sporo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 26.09.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Jak nie będzied padało w sobotę to przerzucam drewno do drewutni i zrobię fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 29.09.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Porąbane w tym roku 30mp: 5mp sosna, 3mp wierzba, reszta olcha. Tu juz po przerzuceniu. Zostało jesze ze 3mp to porąbania (nie widać na foto) Pod plandeką na przyszły sezon. http://i.imgur.com/PA7KcRm.jpg http://i.imgur.com/bS9B13i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 16.10.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Troszkę się narąbałem, moglibyście pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Troszkę się narąbałem, moglibyście pochwalić No to nie pij.Alkohol szkodzi zdrowiu .Za co chwalić.Trze skończyć z nałogiem . p.s.Nie mój świat a przede wszystkim rodzaje drewna. 30mp: 5mp sosna, 3mp wierzba, reszta olcha 22 mp olchy???.Gdzie ty to spalasz???Jeśli mogę.Praca wykonana wzorowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts