biedronek 13.07.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 siekiera siekierze nierówna i nie każda się nadaje do łupania.przykładowo X25 to siekiera z klinem - idealna do łupania. Ale inne, węższe to tzw ciesielskie, którymi można okrzesać gałęzie czy używać przy pracach ciesielskich np przy więźbie dachowej. co do wyboru na prezent siekiery do łupania, to kompetetny sprzedawca powinien doradzić biorąc pod uwagę gabaryty osoby która ma jej używać. dla mniejszych osób x25 Fiskars może być za duża/za ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 13.07.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 O fiskarsie już kiedys pisałem więc nie będę powtarzał - idalna i tyle.Ale jak już jesteśmy przy tym temacie - może ktoś spotkał jakąś cięższą niż x25 - trochę drewna jednak łupię i x25 czasami jest za lekka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 14.07.2011 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Te małe są najbardziej zdradliwe. Poleciałas szybko kupić żeby być na topie? http://manu.dogomania.pl/emot/lizak.gif (poleciałam jak trzeba było drzewa z działki "spuszczać", przed budową jeszcze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 14.07.2011 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 O fiskarsie już kiedys pisałem więc nie będę powtarzał - idalna i tyle. Ale jak już jesteśmy przy tym temacie - może ktoś spotkał jakąś cięższą niż x25 - trochę drewna jednak łupię i x25 czasami jest za lekka. na pewno jest X 27 nie jest cięższa tylko na dłuższym stylisku może się przyda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedronek 14.07.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Ale jak już jesteśmy przy tym temacie - może ktoś spotkał jakąś cięższą niż x25 - trochę drewna jednak łupię i x25 czasami jest za lekka. jest większa x27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 14.07.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Ja bym potrzebował rozmiaru do ciosania podpałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.07.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 mam X25 i do łupania jest zajebista. W zeszłym tygodniu łupałem dęba ściętego wczesną wiosną. Odziomy o średnicy 50cm szły na dwa uderzenia. Zero wysiłku.2,8m3 (masy - zgodnie z asygnatą) - wyszła dwuosiowa metalowa przyczepa do ciagnika z "górką", połupane w niecałe 4h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1961 24.10.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Przeczytałem większość materiału o siekierach Fiskarsa. Szkoda ze prawie nigdy nikt nie odpowiada na najczęściej zadawane przez laików takich jak ja pytania. Jaką siekierę kupić do rozłupywania X25 czy x17 jaka do rąbania x15 czy X10. Kiedy wziąłem do ręki X25 wydała mi się za ciężka (klatę mam jak pogięty karton po margarynie) a x17 za lekka. Starszy odpowiednik x17 miał stylisko dłuższe byłby lepszy ale już nie można go kupić. Mimo wszystko wybrałem x25, właściwie starszy model 2400. To praktycznie to samo. Narzędzie trochę za ciężkie ale bardzo skuteczne. Nie trzeba poprawiać. Jest jeszcze X27 ale do niej trzeba mieć już "słuszne rozmiary". Jest także x11 ale to raczej "zabaweczka" dla pań. Co do siekier, to X15 jest do "konkretnego rąbania" a w pracach przy domu chyba ciut za duża. Wybrałem X10 jest bardzo poręczna. Taka uniwersalna do wszystkiego. Polecam. Jest także x7 ale to na biwaczek sprzęt ( a i tam moim zdaniem za mały) Moje typy do domku z kominkiem to X25 (albo 2400) i x10 plus ostrzałka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.10.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam. Ale Ty sam sobie już dałeś odpowiedź na postawione pytanie. Po to są różne wagi i długości siekier żeby dopasować ją do własnej wagi, wzrostu i wygody "w ręce" właśnie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1961 24.10.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Tak masz racje. Chciałem "na skróty" bo najlepiej uczyć się na błędach ale nie swoich. Niestety musiałem sam testować. To co napisałem to dla takich jak ja "zielonych drwali" może rozjaśni im się troszkę. Zły zakup Fiskarsa to niestety koło 150zł w plecy. A to boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.10.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Poćwiczysz rąbanie, klata Ci się wyrobi i siekiera będzie w sam raz . Nie wierzyłem we Fiskarsa do chwili gdy wziąłem do reki, i przełupałem co nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1961 24.10.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Ja w Fiskarsa wierzę. Ale masz racje trening czyni mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 25.10.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ja Fiskarsa juz nie kupie - udalo mi sie zlamac stylisko :/Od tej pory klasyczna dwukilowa siekiera na dlugim, jesionowym stylisku. I do lasu (rabane, ociosywanie) i do lupania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.10.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Co na to gwarancja? Swoją drogą masz talent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 26.10.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Coz, po prostu napierniczalem ile wlazlo. Wymienili mi siekiere na nowa, mimo ze byla juz po gwarancji, bo stwierdzili, ze nie powinna byla trzasnac. Czyli duzy plus dla firmy Fiskars. Ale, jak to mowia, niesmak pozostal . Jak pokonam jesionowe stylisko, to za 20 zl osadze sobie nowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.12.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 mpoplaw nie mogłeś tego filmu wkleić 40 lat temu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.12.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) ożesz jeb.....!! Niezły. Mnie zauroczyła wielka skala: Lub malutkie ale jakże sprytne dla tych co sie mocy siekiery boją: http://www.youtube.com/watch?v=GnZUkl0NC5A&feature=player_detailpage Edytowane 19 Grudnia 2011 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas93cs 15.02.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam podłączam się pod temat bo co roku muszę przerobić sam 20m3 metrówek. Metrówki cięte na pół,czyli kloce 50cm no i trzeba je później rozrąbać na 4 części.Mam w domu młot 5kg i kliny ale słyszałem że są jakieś masywne siekiery do rozrąbywania takich klocków.Może wiecie coś o takich siekierach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 15.02.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Tzw. siekoromłoty.Mam taki 4,5 kg, do tego 4 kilowy młot na długim trzonku. Nie ma na to mocnego (klocka) - choć raz już go wycinałem z takiego jednego upartego za pomocą piły łańcuchowej, ale tylko raz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas93cs 15.02.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 czyli o taka ci chodziło ?http://allegro.pl/luparka-mlot-4-0kg-siekiera-rozlupujaca-klin-i2095386945.htmlhttp://allegro.pl/polmar-neo-27-040-mloto-siekiera-merlin-4kg-i2073533557.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts