Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto kupić siekierę fiskarsa? czym rozłupujecie drewno?

Krzysztof2

Recommended Posts

siekiera siekierze nierówna i nie każda się nadaje do łupania.

przykładowo X25 to siekiera z klinem - idealna do łupania. Ale inne, węższe to tzw ciesielskie, którymi można okrzesać gałęzie czy używać przy pracach ciesielskich np przy więźbie dachowej.

co do wyboru na prezent siekiery do łupania, to kompetetny sprzedawca powinien doradzić biorąc pod uwagę gabaryty osoby która ma jej używać. dla mniejszych osób x25 Fiskars może być za duża/za ciężka.

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O fiskarsie już kiedys pisałem więc nie będę powtarzał - idalna i tyle.

Ale jak już jesteśmy przy tym temacie - może ktoś spotkał jakąś cięższą niż x25 - trochę drewna jednak łupię i x25 czasami jest za lekka.

na pewno jest X 27 nie jest cięższa tylko na dłuższym stylisku może się przyda?

mam X25 i do łupania jest zajebista. W zeszłym tygodniu łupałem dęba ściętego wczesną wiosną. Odziomy o średnicy 50cm szły na dwa uderzenia. Zero wysiłku.

2,8m3 (masy - zgodnie z asygnatą) - wyszła dwuosiowa metalowa przyczepa do ciagnika z "górką", połupane w niecałe 4h.

• 3 months później...

Przeczytałem większość materiału o siekierach Fiskarsa. Szkoda ze prawie nigdy nikt nie odpowiada na najczęściej zadawane przez laików takich jak ja pytania. Jaką siekierę kupić do rozłupywania X25 czy x17 jaka do rąbania x15 czy X10.

Kiedy wziąłem do ręki X25 wydała mi się za ciężka (klatę mam jak pogięty karton po margarynie) a x17 za lekka. Starszy odpowiednik x17 miał stylisko dłuższe byłby lepszy ale już nie można go kupić. Mimo wszystko wybrałem x25, właściwie starszy model 2400. To praktycznie to samo. Narzędzie trochę za ciężkie ale bardzo skuteczne. Nie trzeba poprawiać. Jest jeszcze X27 ale do niej trzeba mieć już "słuszne rozmiary". Jest także x11 ale to raczej "zabaweczka" dla pań.

Co do siekier, to X15 jest do "konkretnego rąbania" a w pracach przy domu chyba ciut za duża. Wybrałem X10 jest bardzo poręczna. Taka uniwersalna do wszystkiego. Polecam. Jest także x7 ale to na biwaczek sprzęt ( a i tam moim zdaniem za mały)

Moje typy do domku z kominkiem to X25 (albo 2400) i x10 plus ostrzałka).

Tak masz racje. :) Chciałem "na skróty" bo najlepiej uczyć się na błędach ale nie swoich. Niestety musiałem sam testować. To co napisałem to dla takich jak ja "zielonych drwali" może rozjaśni im się troszkę. Zły zakup Fiskarsa to niestety koło 150zł w plecy. A to boli.

• 1 month później...

ożesz jeb.....!! Niezły.

Mnie zauroczyła wielka skala:

Lub malutkie ale jakże sprytne dla tych co sie mocy siekiery boją:

http://www.youtube.com/watch?v=GnZUkl0NC5A&feature=player_detailpage

Edytowane przez coulignon

• 1 month później...
Witam podłączam się pod temat bo co roku muszę przerobić sam 20m3 metrówek. Metrówki cięte na pół,czyli kloce 50cm no i trzeba je później rozrąbać na 4 części.Mam w domu młot 5kg i kliny ale słyszałem że są jakieś masywne siekiery do rozrąbywania takich klocków.Może wiecie coś o takich siekierach ?