pik33 10.04.2003 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Działka wygląda mniej więcej tak:Od "drogi dojazdowej" w głąb obniża się o ok 20 cmPotem, idąc dalej w głąb przyszłego ogrodu, teren wznosi się - może o pół metra, może mniejGdzieś na 1/3 tej odległości idzie "wyjeżdżona dróżka" i tam jest najniżej.Czy to w ogóle wyrównywać?A jeśli tak, to jak najlepiej?Zniwelować teren na równo jakimś spychaczem, czy zlikwidować tylko ten "dołek" w środku pozostawiając lekki spadek terenu? Kiedy najlepiej to zrobić? Teraz? czy jak dom będzie już stał?Bo w dodatku warstwa tzw. humusu ma.. może 2 centymetry grubości - trzeba nawieźć lepszej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 10.04.2003 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Zagospodarowanie terenu moim zdaniem najlepiej zrobić po wybudowaniu budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.04.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Roboty niwelacyjne lepiej wykonac teraz - łatwiej wjechać i manewrowac maszyną. Jeszcze lepiej połączyć to z robieniem wykopu bo można poprzesuwac ziemię - lepsza na wierzch, gorsza do zasypania dołów. Ale samo zagospodarowanie - obsadzenia, ogrodzenia, itd... zostawiłbym sobie na sam koniec. U nas mimo dużej działki (40x40) cały teren został praktycznie zdewastowany przez gruchy, spychacze i inne budowlane robactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacha 10.04.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 w moim przypadku niwelowanie terenu zpstawiam na koniec. Rozprowadziłam w najniższych miejscach ziemię z wykopu, ale ponieważ grunt mam gliniany to po deszczach w miejscu gdzie niwelowałam nie może wjechac ciężki sprzęt ( wywrotki z piaskiem, samochody z mat. , gruchy z betonem). tam gdzie pozostawiłam nie ruszony grunt wraz z darnią samochody te mogą śmiało manewrować( panowie kierowcy pochwalili nawet moja w tym wypadku przezorność, a ja odetchnęłam z ulga jak pomimo ogólnego błocka moje gruchy wjechały i wyjechały bez trudu). Zastanów sie więc co będzie lepsze w twojej sytuacji, rozpoczynać budowę od niwelacji(wtedy jest bez dwóch zdań łatwiej to wykonać), czy przygotować jedynie ( podnieść jeśli trzeba) miejsce gdzie stanie dom a resztę dopracować po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 10.04.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 To zależy od tego ile cm będzie niwelowane w miejscu gdzie stoi dom. Jeżeli więcej niż 20 to proponuję najpierw wykopać fundament, mierząc jego głębokość od naturalnego poziomu gruntu, a następnie niwelować teren. Chodzi o to by grunt w którym kopiesz fundament był stabilny. Oczywiście po wykopaniu i zalaniu fundamentu można niwelować teren i to jest dobre rozwiązanie. Unikniesz tego, że dom stoi zbyt wysoko, lub zbyt nisko nad ziemią.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemosz 10.04.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Moim skromnym zdaniem w ogóle bym nie niwelował. Ogród z takimi naturalnymi wzniesieniami można naprawdę ładnie urządzić. Akurat ta cecha byłaby dla mnie atutem a nie wadą. Natomiast, jeżeli musisz to zrobiłbym to po podstawowych pracach wymagających ciężkiego sprzętu (tiry z bloczkami, dżwigi na strop, gruszki z betonem, ciężarówki z więźbą...). Ważą one zazwyczaj po kilkadziesiąt ton i mogłyby się w takim nowo nasypanym gruncie zakopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 10.04.2003 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Dom ma być na płycie Legalett i to może być problem. Bo akurat miejsce gdzie ma stać jest w dołku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 10.04.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Tego humusu masz rzeczywiście nie dużo, ale najlepiej niwelować po wykonanym fundamencie, jeżeli oczywiście musisz niwelować bo te niewielki górki mogą być atutem Twojego ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 10.04.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 On 2003-04-10 10:09, pik33 wrote: Dom ma być na płycie Legalett i to może być problem. Bo akurat miejsce gdzie ma stać jest w dołku. A co proponuje firma wykonujaca fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 10.04.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Ja między jednym rogiem domu a drugim (dom 10m na 11m) miałem wg pomiarów geodezyjnych 1,5m różnicy wysokości. Zatem od tej strony wyższej troszeczkę zniwelowałem, natomiast od niższej podsypałem skarpkę. Oczywiście wszystko to po wybudowaniu do stanu surowego. Dom wygląda LUX na delikatnym wzniesieniu, zdecydowanie lepiej niz by mógł wyglądać na płaskim (choć zależy to od projektu budynku). Teraz bardzo ciężki sprzęt nie wjeżdża to jest spokój. Wcześniej jak trochę próbowałem równać to tylko rowerem można było wjeżdzać, bo teren lekki i wciągało nawet najmniejszą cieżarówkę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 10.04.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Piku 33!Myśmy wygrzebali sobie dołek pod Legaletta bez sensu i na oko. Więc do wykopu weszło 20 wywrotek pospółki, czyli ok. 60-70 cm. Standartowo potrzeba chyba ze 25 cm. Sprawdż za pomocą geodety jaki jest przewidywany w projekcie poziom podłogi PPPP, bo może też będziesz musiał sporo ziemi nawieźć, a prawie nic nie kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.04.2003 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Na mapce geodezyjnej, tej 500, "do celów projektowych" wygląda to znacznie lepiej niż w realu (z mapki by wynikało że różnice są rzędu 20 cm... ) - być może będę toto mierzył samodzielnie... - po prostu punkty na których podano wysokość są nieco za rzadko... Być może jutro pogadam sobie z architektem... to się cokolwiek wyjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 11.04.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Radziłabym jednak prace wyrównawcze zrobić po przejeździe najcięższych dostaw. Nasza dość spora działka (ponad 2300m2 ) po przejeździe 20 wywrotek ziemi i spychareczki znacznie zmieniła swój "image". Gdybym wcześniej coś porządkowała zapłakałabym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 12.04.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 Moja koleżanka wybudowała dom i niwelowała najpierw. Po jakiś czasie ja budowałam dom i poprosiłam też o niwelację najpierw. Pan (polecony przez koleżankę :mrgreen: ) przyjechał, popatrzył i stwierdził, że tu nie ma co niwelować najpierw, tu trzeba najpierw budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts