Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy, jak i kiedy wyrównać działkę?

pik33

Recommended Posts

Działka wygląda mniej więcej tak:

Od "drogi dojazdowej" w głąb obniża się o ok 20 cm

Potem, idąc dalej w głąb przyszłego ogrodu, teren wznosi się - może o pół metra, może mniej

Gdzieś na 1/3 tej odległości idzie "wyjeżdżona dróżka" i tam jest najniżej.

Czy to w ogóle wyrównywać?

A jeśli tak, to jak najlepiej?

Zniwelować teren na równo jakimś spychaczem, czy zlikwidować tylko ten "dołek" w środku pozostawiając lekki spadek terenu?

Kiedy najlepiej to zrobić? Teraz? czy jak dom będzie już stał?

Bo w dodatku warstwa tzw. humusu ma.. może 2 centymetry grubości - trzeba nawieźć lepszej ziemi.

Roboty niwelacyjne lepiej wykonac teraz - łatwiej wjechać i manewrowac maszyną. Jeszcze lepiej połączyć to z robieniem wykopu bo można poprzesuwac ziemię - lepsza na wierzch, gorsza do zasypania dołów. Ale samo zagospodarowanie - obsadzenia, ogrodzenia, itd... zostawiłbym sobie na sam koniec. U nas mimo dużej działki (40x40) cały teren został praktycznie zdewastowany przez gruchy, spychacze i inne budowlane robactwo.

w moim przypadku niwelowanie terenu zpstawiam na koniec. Rozprowadziłam w najniższych miejscach ziemię z wykopu, ale ponieważ grunt mam gliniany to po deszczach w miejscu gdzie niwelowałam nie może wjechac ciężki sprzęt ( wywrotki z piaskiem, samochody z mat. , gruchy z betonem). tam gdzie pozostawiłam nie ruszony grunt wraz z darnią samochody te mogą śmiało manewrować( panowie kierowcy pochwalili nawet moja w tym wypadku przezorność, a ja odetchnęłam z ulga jak pomimo ogólnego błocka moje gruchy wjechały i wyjechały bez trudu). Zastanów sie więc co będzie lepsze w twojej sytuacji, rozpoczynać budowę od niwelacji(wtedy jest bez dwóch zdań łatwiej to wykonać), czy przygotować jedynie ( podnieść jeśli trzeba) miejsce gdzie stanie dom a resztę dopracować po budowie.

To zależy od tego ile cm będzie niwelowane w miejscu gdzie stoi dom. Jeżeli więcej niż 20 to proponuję najpierw wykopać fundament, mierząc jego głębokość od naturalnego poziomu gruntu, a następnie niwelować teren. Chodzi o to by grunt w którym kopiesz fundament był stabilny. Oczywiście po wykopaniu i zalaniu fundamentu można niwelować teren i to jest dobre rozwiązanie. Unikniesz tego, że dom stoi zbyt wysoko, lub zbyt nisko nad ziemią.

Pozdrawiam,

Moim skromnym zdaniem w ogóle bym nie niwelował. Ogród z takimi naturalnymi wzniesieniami można naprawdę ładnie urządzić. Akurat ta cecha byłaby dla mnie atutem a nie wadą.

Natomiast, jeżeli musisz :wink: to zrobiłbym to po podstawowych pracach wymagających ciężkiego sprzętu (tiry z bloczkami, dżwigi na strop, gruszki z betonem, ciężarówki z więźbą...). Ważą one zazwyczaj po kilkadziesiąt ton i mogłyby się w takim nowo nasypanym gruncie zakopać.

Ja między jednym rogiem domu a drugim (dom 10m na 11m) miałem wg pomiarów geodezyjnych 1,5m różnicy wysokości. Zatem od tej strony wyższej troszeczkę zniwelowałem, natomiast od niższej podsypałem skarpkę. Oczywiście wszystko to po wybudowaniu do stanu surowego. Dom wygląda LUX na delikatnym wzniesieniu, zdecydowanie lepiej niz by mógł wyglądać na płaskim (choć zależy to od projektu budynku). Teraz bardzo ciężki sprzęt nie wjeżdża to jest spokój. Wcześniej jak trochę próbowałem równać to tylko rowerem można było wjeżdzać, bo teren lekki i wciągało nawet najmniejszą cieżarówkę :smile:).

Piku 33!

Myśmy wygrzebali sobie dołek pod Legaletta bez sensu i na oko. Więc do wykopu weszło 20 wywrotek pospółki, czyli ok. 60-70 cm. Standartowo potrzeba chyba ze 25 cm. Sprawdż za pomocą geodety jaki jest przewidywany w projekcie poziom podłogi PPPP, bo może też będziesz musiał sporo ziemi nawieźć, a prawie nic nie kopać.

Na mapce geodezyjnej, tej 500, "do celów projektowych" wygląda to znacznie lepiej niż w realu (z mapki by wynikało że różnice są rzędu 20 cm... ) - być może będę toto mierzył samodzielnie... - po prostu punkty na których podano wysokość są nieco za rzadko...

Być może jutro pogadam sobie z architektem... to się cokolwiek wyjaśni