dyzmund 29.09.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Konserwator zaleca łupek lub mat. łupkopodobny. Obecnie jest eternit który chcę wymienić. Budowlaniec namawia na gont, mi natomiast podoba się dachówka . Może wiecie ile waży m2 oryginalnego łupka? Najlżejsza dachówka jaką znalazłem waży podobno 30-32 kg/m2 więc może więźba wytrzyma skoro kiedyś był łupek? Eternit to podobno 20kg/m2. Więźba nie jest może w najlepszej formie, przy jętkach minmalnie nadgniła ale wzmocniłem to miejsce, dałem nowe jętki minimalnie wyżej i podpory w 1/3 wysokości oparte na belkach podlogowych(strop drewniany). Grubość krokwi ok 15 cm średnio co 80-100 cm, kąt nachylenia dachu powyżej 45st. na dole (1/3 wys.) trochę mniejszy kąt. Śnieg jeżeli leży to tylko w dolnej części dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/62750-jakie-pokrycie-w-miejsce-%C5%82upka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts