Wosto 29.09.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Witam.Mam pytanie do osób, które mają podświetlane stopnie schodów wewnętrznych lub wiedzą jak to zrobic.W chwili obecnej sam rozprowadzam sobie instalację elektryczną i chciałbym przygotowac sobie "grunt" pod halogeny na diodach LED - każdy stopień byłby podświetlany delikatnym światłem z boku, ze ściany.Czy w związku z tym powinienem przed tynkowaniem zamocowac puszki 60-ki w miejscach gdzie będą lampy (zwykłe czy pogłębiane)? Gdzie schowac trafo? Halogeny LED zapewne należy łączyc równolegle, więc czy można dostac taki transf. elektroniczny (z prostownikiem), do którego można bezpośrednio przyłączyc lampy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.09.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 jedno trafo zapewni ci zasilanie ok 15 diod i praktyczna uwaga - swieca na tyle jsano ze nie ma potrzeby dawac co stopien - wystarczy co dwa i to pojedyncze oprawy puszka zwykla trafo malutkie - elektroniczne ale niestety do puszki nie wsadzisz Mozesz nawet pokusic sie o oprawki przyklejane na jedna (doslownie) kropelke butaprenu - trzymaja sie mocno - ale i tak jest klopot z schowaniem wtedy kabli i watro dac jakakolwiek puszke Wlasnie to ostatnio przerabialem i na biezaco informuje o swych spostrzezeniach wszystko kupilem w castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.09.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 powiem wiecej - jeden led na trzy stopnie i juz jest OK albo zamiast bialej diody kupic niebieska - wyglada o niebo ladniejwlasnie podjalem decyzje zamiany na niebieskie swiatelko i dodanie automatycznego zalaczania przy nastaniu ciemnosci oraz jeszcze jednej diodki do pokoju syna - by noca mogl kapcie odnalezc w sennym letargu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 29.09.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Drogi jest taki "interes"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 29.09.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 http://www.halogen.pl/images/produkty/2066/8pswuu6kpbhvmv7b1vsw.jpgOprawa TANGO do montażu w otworach lub puszkach instalacyjnych fi ;60 Dostępne kolory świecenia i moc obciążenia:- biały - 0,8W- czerwony - 1,0W- zielony - 0,6W- niebieski - 0,8WNapięcie zasilania:Klasa szczelności IP2010V - napięcie stałe niestety 68 zł / szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.09.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 az tyle ?obudowa okragla - 34 zetatrafo 10V 6W - nie pamietam dokladnie ale nie przekroczylo 40 zlmiejsce - Castorama wawa al.jerozolimskie przy Makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 30.09.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 A co myślicie o tym: http://www.halogen.pl/images/produkty/1394/9yesw7h2ms93u9ex3vk5.jpg Trochę tańsza tylko 39 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 30.09.2006 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Jareko - a gdzie schowałeś trafo?Jeśli mógłbyś załączyc jakąś fotkę swojego dzieła byłoby super.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 01.10.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 No właśnie Jareko podaj jakieś fotki, Ja mam niedługo ten sam problem. Szafki na trafo mam przygotowane pod schodami. Rezi wszystko ma z górnej półki , dlatego takie przykłady daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 01.10.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 ja nie zostawialem miejsca na otwory, tylko z drugiej strony ns acianie mam schowane kable. jak skoncza schody okladac drwnem to na odpowiedniej wysokosci wykonam otwory w pusanku i osadze lampy. Wykonanie tego przed schodami uwazam za troszke ryzykowane ale nieraz nie ma innej mozliwosci. Ja taka mam i wykorzystalem to. Co do zasilania to ostatnio kupowalem ledy na 230w w oprawkach (cena w hurtonik ok 36zl, na allegro moj ojciec kupowal po ponad 20zl(nie pamietam dokladnie). Co do swiatla: biale i niebieskie sa bardzo zimne i troche drazniace. Duzo lepszy jest efeket z cieplym swiatlem (taka zlamana biel z zolcia). Tez uwazam ze co jeden schodek to zdecydowanie za duzo. ja daje co 3...jezeli ktos chce robic przez trafo to mozna pomyslec samemu o wykonaniu takich swiatelek, cenowo wyjdzie taniej lub moze i podobnie ale mamy ksztalt taki jaki chcemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 01.10.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Ja nie chciałem już nic kuć w sianie jak będą już drewniane schody, więc wezwałem człowieka, który ma mi je wykonać i rozrysował mi na ścianie poziom stopnic. Trafo ukryję po drugiej stronie ściany. U mnie wypadnie w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 01.10.2006 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Dzięki za Wasze rady. Zrobię tak jak radzicie: puszki wykonam dopiero po obłożeniu schodów drewnem, natomiast teraz pociągnę przewody (co drugi stopień). Trafo schowam w garażu - patrz Slawturo (akurat po drugiej stronie ściany ...). Ostatnie pytanie: przy równoległym połączeniu LED-ów musimy obniżyc napięcie z 10 V (trafo jakie polecacie) do ok. 1,5 V. Co stosujecie? A może łączycie szeregowo ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 01.10.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Ostatnie pytanie: przy równoległym połączeniu LED-ów musimy obniżyc napięcie z 10 V (trafo jakie polecacie) do ok. 1,5 V. Co stosujecie? A może łączycie szeregowo ...? Te oprawki firmy Skoff mają zasilanie 10V więc nic nie trzeba obniżać. Niestety cena zabija i dlatego chyba ich nie kupię. Oprawki Tango znalazłem w sklepie z osprzętem meblowym po 42,90zł ale to i tak sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziaczek83 28.04.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 To fakt, oprawki SKOFF'a nie są tanie... Ale wierzcie mi, efekt niesamowity... Ja także mam niebieskie oprawki w schodach, światło nie razi w oczy, a przy tym schody są na tyle oświetlone, by można po nich "biegać" bez obawy. Oprawki mam zamontowane w policzkach schodowych przy każdym stopniu.Co do sieci dystrybucji, zadzwoniłam do przedstawiciela (numery na stronie internetowej), i on podał mi gdzie najbliżej mojego domu kupie oprawki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 28.04.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 przepraszam, że się wtrącam - nie na temat - jak włożyć halogeny w półeczkach z betonu komórkowego. Ktoś mi powiedział, że halogen ma takie sprężynki i one się nie rozejdą w BK. Jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 28.04.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Człowiek na bagnie utonie, a czołg przejedzie ciekawe prawda, to pewnie z tymi diodami tak samo musi być jak z czołgiem PS. A pstryczki jak się trzymają w tym BK ? Siłą woli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 30.04.2007 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam.Widziałem w Castoramie trafo o mocy 6W, zasili więc 6-8 diód. Ja mam u siebie rozprowadzone przewody co drugi stopień, ale i tak muszę podłączyć 9 LED-ów. Czy widział ktoś jakieś większe trafo elektroniczne do diód (np o mocy 10 W)?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufio 03.05.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 wlasnie wstawili mi schody. nad kazdym stopniem zrobili otwor w ktory wkladam diode. Bedzie ekstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 03.05.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witam. Widziałem w Castoramie trafo o mocy 6W, zasili więc 6-8 diód. Ja mam u siebie rozprowadzone przewody co drugi stopień, ale i tak muszę podłączyć 9 LED-ów. Czy widział ktoś jakieś większe trafo elektroniczne do diód (np o mocy 10 W)? Pozdrawiam. Witam Kupowanie przetwornicy elektronicznej do zasilania diod led jest bez sensu . Podziała rok -dwa i padnie . Kup "zwykly" transformator o dowolnej mocy i podłącz -nigdy ci się nie spali i koszt smieszny (20 zł ) .Oczywiście należy pamiętać że z przetwornicy elektronicznej "wychodzi" prąd stały a z samego transformatora zmienny ,należy więc dolożyć do niego prosty mostek Graetza . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 04.05.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 A MOŻE JAKIEŚ ZDJĘCIA? PROSZĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts