Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodów - halogeny

Wosto

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie do osób, które mają podświetlane stopnie schodów wewnętrznych lub wiedzą jak to zrobic.

W chwili obecnej sam rozprowadzam sobie instalację elektryczną i chciałbym przygotowac sobie "grunt" pod halogeny na diodach LED - każdy stopień byłby podświetlany delikatnym światłem z boku, ze ściany.

Czy w związku z tym powinienem przed tynkowaniem zamocowac puszki 60-ki w miejscach gdzie będą lampy (zwykłe czy pogłębiane)? Gdzie schowac trafo? Halogeny LED zapewne należy łączyc równolegle, więc czy można dostac taki transf. elektroniczny (z prostownikiem), do którego można bezpośrednio przyłączyc lampy?

jedno trafo zapewni ci zasilanie ok 15 diod i praktyczna uwaga - swieca na tyle jsano ze nie ma potrzeby dawac co stopien - wystarczy co dwa i to pojedyncze oprawy

puszka zwykla

trafo malutkie - elektroniczne ale niestety do puszki nie wsadzisz :(

Mozesz nawet pokusic sie o oprawki przyklejane na jedna (doslownie) kropelke butaprenu - trzymaja sie mocno - ale i tak jest klopot z schowaniem wtedy kabli i watro dac jakakolwiek puszke

Wlasnie to ostatnio przerabialem i na biezaco informuje o swych spostrzezeniach

wszystko kupilem w castoramie

powiem wiecej - jeden led na trzy stopnie i juz jest OK albo zamiast bialej diody kupic niebieska - wyglada o niebo ladniej

wlasnie podjalem decyzje zamiany na niebieskie swiatelko i dodanie automatycznego zalaczania przy nastaniu ciemnosci oraz jeszcze jednej diodki do pokoju syna - by noca mogl kapcie odnalezc w sennym letargu

http://www.halogen.pl/images/produkty/2066/8pswuu6kpbhvmv7b1vsw.jpg

Oprawa TANGO do montażu w otworach lub puszkach instalacyjnych fi ;60

Dostępne kolory świecenia i moc obciążenia:

- biały - 0,8W

- czerwony - 1,0W

- zielony - 0,6W

- niebieski - 0,8W

Napięcie zasilania:

Klasa szczelności IP20

10V - napięcie stałe

niestety 68 zł / szt

ja nie zostawialem miejsca na otwory, tylko z drugiej strony ns acianie mam schowane kable. jak skoncza schody okladac drwnem to na odpowiedniej wysokosci wykonam otwory w pusanku i osadze lampy. Wykonanie tego przed schodami uwazam za troszke ryzykowane ale nieraz nie ma innej mozliwosci. Ja taka mam i wykorzystalem to. Co do zasilania to ostatnio kupowalem ledy na 230w w oprawkach (cena w hurtonik ok 36zl, na allegro moj ojciec kupowal po ponad 20zl(nie pamietam dokladnie). Co do swiatla: biale i niebieskie sa bardzo zimne i troche drazniace. Duzo lepszy jest efeket z cieplym swiatlem (taka zlamana biel z zolcia). Tez uwazam ze co jeden schodek to zdecydowanie za duzo. ja daje co 3...jezeli ktos chce robic przez trafo to mozna pomyslec samemu o wykonaniu takich swiatelek, cenowo wyjdzie taniej lub moze i podobnie ale mamy ksztalt taki jaki chcemy...

Dzięki za Wasze rady.

Zrobię tak jak radzicie: puszki wykonam dopiero po obłożeniu schodów drewnem, natomiast teraz pociągnę przewody (co drugi stopień). Trafo schowam w garażu - patrz Slawturo :D :D :D (akurat po drugiej stronie ściany ...).

Ostatnie pytanie: przy równoległym połączeniu LED-ów musimy obniżyc napięcie z 10 V (trafo jakie polecacie) do ok. 1,5 V. Co stosujecie? A może łączycie szeregowo ...?

Ostatnie pytanie: przy równoległym połączeniu LED-ów musimy obniżyc napięcie z 10 V (trafo jakie polecacie) do ok. 1,5 V. Co stosujecie? A może łączycie szeregowo ...?

Te oprawki firmy Skoff mają zasilanie 10V więc nic nie trzeba obniżać. Niestety cena zabija i dlatego chyba ich nie kupię. Oprawki Tango znalazłem w sklepie z osprzętem meblowym po 42,90zł ale to i tak sporo.

• 6 months później...

To fakt, oprawki SKOFF'a nie są tanie... Ale wierzcie mi, efekt niesamowity... Ja także mam niebieskie oprawki w schodach, światło nie razi w oczy, a przy tym schody są na tyle oświetlone, by można po nich "biegać" bez obawy.

Oprawki mam zamontowane w policzkach schodowych przy każdym stopniu.

Co do sieci dystrybucji, zadzwoniłam do przedstawiciela (numery na stronie internetowej), i on podał mi gdzie najbliżej mojego domu kupie oprawki.

Pozdrawiam

Witam.

Widziałem w Castoramie trafo o mocy 6W, zasili więc 6-8 diód. Ja mam u siebie rozprowadzone przewody co drugi stopień, ale i tak muszę podłączyć 9 LED-ów. Czy widział ktoś jakieś większe trafo elektroniczne do diód (np o mocy 10 W)?

Pozdrawiam.

Witam

Kupowanie przetwornicy elektronicznej do zasilania diod led jest bez sensu . Podziała rok -dwa i padnie . Kup "zwykly" transformator o dowolnej mocy i podłącz -nigdy ci się nie spali i koszt smieszny (20 zł ) .Oczywiście należy pamiętać że z przetwornicy elektronicznej "wychodzi" prąd stały a z samego transformatora zmienny ,należy więc dolożyć do niego prosty mostek Graetza .

pozdrawiam