Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niedotrzymanie terminu wykonania prac budowlanych-co robić?

magmat4

Recommended Posts

Proszę pomóżcie!Zawarliśmy pisemną umowę z wykonawcą prac budowlanych naszego domu, w której jako termin zakończenia prac wyznaczona została data 30.09.2006r. - wykonawca nie dotrzymał tego terminu. W umowie nie zawarto żadnych konsekwencji niedotrzymania terminu wykonania prac -czy są jakieś przepisy ogólne regulujące tę kwestię. Ponadto podpisując umowę wynegocjowaliśmy z wykonawcą docieplenie poddasza co nie zostało już uwzględnione pisemnie w umowie i w kosztorysie. Obietnica wykonania tego etapu prac przekonała nas do wyboru tego właśnie wykonawcy i podpisania z nim umowy - czy taka ustna umowa ma jakieś znaczenie (przy jej zawieraniu obecne były trzy osoby z naszej strony) gdyż teraz nasz wykonawca nie ma zamiaru docieplić poddasza, chyba, że za dodatkową opłatą.

co do opóźnień w pracach: odpowiedź zależy od tego, co chcesz osiągnąć (jaki masz cel): chcesz odszkodowania czy pozbycia się wykonawcy? ew. chcesz mieć w ręku argumnenty, żeby zmotywować wykonawcę do jak najszybszego zakończenia prac?

Pozdrawiam,

gaga2

Chcę poskromić wykonawcę, który nie dość, że nie dotrzymał terminu wykonania prac to niemalże na końcu prac przedstawił nam dodatkowy kosztorys na nie małą wcale kwotę, o którym wcześniej nie wspominał (tu też mamy problem - czy musimy pokryć kwotę wynikającą z dodatkowego kosztorysu, o kótrym nie ma mowy w umowie?) i do tego wycofuje się ze złożonych obietnic dotyczących ocieplenia. Jesteśmy źli na wykonawcę :x za w/w i próbujemy się bronić, a ten przekroczony termin to właściwie jedyny nasz argument w dyskusjach z nim. A wydawał się taki przekonujący i uczciwy a na domiar złego (jak się teraz okazuje) to znajomy. Pozdrawiam Magda M.

Tak sobie to wygląda.

Udowadniać dodatkowe postanowienia umowy pisemnej możesz za pomocą świadków, jeśli sąd z uwagi na szczególne okoliczności uzna to za konieczne. Czy sąd dopuści ten dowód i jeśli - to czy zeznania świadków z "Twojej strony" uzna za wiarygodne - hmm...

Do do finansowych konsekwencji dla wykonawcy - jeżeli poniosłaś z tytułu opóźnienia wykonania umowy szkodę i udowodnisz jej wysokość - to sąd zasądzi to odszkodowanie na Twoją rzecz. Ale to długa i średnio przyjemna sprawa.

• 1 month później...
mam podobna sytuacje!! wykonawca nie konczy ocieplenia przedłużył budowe o 2 miesiace i jeszcze niby robi ja ponisłem szkode (zaliczki z innymi wykonawcami mi przepadły) a za opóżnienie niby nalezy sie odszkodowanie a ona jeszcze pobrał zaliczki na materiła a materiał nie zakupiony i nie wiem co robic??? Prosze o rade??