Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego budować ściany?

Astomar

Recommended Posts

Proszę o radę, wiem że temat może był omawiany lecz rudno mi znaleść opinie na temat bloków do budowy ścian Silka czy Porotherm a może Max. Co jest lepsze i czy warto wydać wiecej ? Tak czy inaczej przewiduję ocieplanie styropianem ścian.

Ile przypada pojedyńczych pustaków na 1m2. Może jest dostepna strona www z informacjami na ten temat.

Proszę o radę, wiem że temat może był omawiany lecz rudno mi znaleść opinie na temat bloków do budowy ścian Silka czy Porotherm a może Max. Co jest lepsze i czy warto wydać wiecej ? Tak czy inaczej przewiduję ocieplanie styropianem ścian.

Ile przypada pojedyńczych pustaków na 1m2. Może jest dostepna strona www z informacjami na ten temat.

słuchaj moja rada jako swiezej budowniczej -wez kup to co najtansze aktuanie (jesli ocieplasz styro)

a jesli masz ochote szybko wykanczac i nie denerwowac sie z innymi ekipami ds. ocieplania to kup cos jednowarstowego - tez bierz co aktualnie najtaniej

tendencje sa rozne w tym roku jest moda na to, w tamtym na cos innego

ja wzielam ph30 na zewnętzne i bk 24 (biały) do srodka i mysle sobie wlasnie caly czas po cholere na zewnętrzne sciany był mi ten ph?

;)

czego bym nie brała - BK innego niz bialy, kermazytobetonu z przewaga betonu. reszta ok

• 2 weeks później...
Podstawową zaletą maxa jest cena i łatwość układania połączona z trudnością spaprania roboty, reszta to same wady: trudności w utrzymaniu jednakowych rozmiarów bloczka, pękanie, aby coś powiesić trzeba używać specjalnych kołków, trzeba dobrze docieplać itd. Przy obecnych cenach bardziej opłaca się BK czy silka, nawet jeśli ktoś "dla pewności" dociepli toto styropianem.

porotherm 44 nie trzeba ocieplać zatynkować i to wszystko masz kalkulator to l

licz co się bardziej opłaca postawić ściane jednowarstwowom czy dwuwarstwowom ja za 1m2 przy steropianie grubości 10 cm na gotowo z tynkiem biore 85zł zależy jaki jeszcze tynk, ocieplenie nie jest tanie, ci co mieszkajo w domach wybudownych z porotherm nie nażekajom a rachunki za ogrzewanie nie są duże budujemy dużo bardzo dużo z porotherm jeszcze trzeba dobrze zrobić to wszystko myśle o zaprawie ocieplonej do murowania o nie dużych fugach lecz to firmy zmartwienie zobacz jaki ma współczynik K

ściana z porotherm 44 norma jest K-0.50m2 pozdrawiam

• 3 months później...