piejar 31.01.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Tak szukałam szukałam i wszędzie jest to samo--nikt nie umie powiedzieć czy ocieplać czy nie. No to wreszcie ja Ci powiem . Jeżeli jesteś zdecydowana na ścianę jednowarstwową czyli PTH44 lub PTH50 to nie ocieplać, bo raz wywalasz kasę na drogą ścianę a potem drugi raz wywalasz kasę na docieplanie. Jeżeli chcesz docieplać bo zależy Ci na maksymalnej energooszczędności to ścianę buduj cienko i tanio (np. MAX) bo musisz dołożyć kasę na ocieplanie. Wtedy też nie ma sensu ładować kasy w zaprawę ciepłochronną. Takie rozwiązanie pozwala Ci sterować sobie "współczynnikiem" przez dobór grubości izolacji (wełna czy styro). Wystarczy poprawnie - dajesz 10 cm, chcesz mieć sssuper dajesz 20. Robocizna będzie kosztować praktycznie tyle samo a różnica w kosztach to jeno grubsza warstwa styropianu czy wełny. Ściana PTH50 ma "współczynnik" ok 0,3 na zaprawie ciepłochronnej. PTH44 oczywiście jest pod tym względem słabszy. Widać więc że PTH bez dociepleń nie zapewnia bardzo dobrej izolacyjności cieplnej - daje poprawną. Niektórym taka "ciepłota" ściany nie wystarcza i po wcześniejszym skuszeniu się na "zdrowy,fajny,modny,itp" PTH decydują się na docieplenie i zmniejszenie wydatków na ogrzewanie. Kapewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 31.01.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Co to jest audyt energetyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 31.01.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 A jak się coś takiego robi? BTW ja nie pomyślałem o rekuperatorze, a teraz żałuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 31.01.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Hmm, spojrzałem sobie na instrukcję do tego programu... i obawiam się, że nie skorzystam, bo nic z tego nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 31.01.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 A gdzie się podział twój mega-wątek? Coś nie mogę znaleźć... podrzuć linka ok, znalazłem, gupia literuffka i wyszukiwarka baranieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts