Yaro666 29.09.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Witam, mam pytanie: czy warto robić drenaż w glinie z której nie uchodzi woda? Niesty nie mam możliwości odprowadzenia wody do kanalizacji lub rowu, a robienie studzienki wchłaniającej nie ma sensu, ponieważ po deszczach które były 4 tygodnie temu woda w wykopie stoi jak stała (w ogóle nie wsiąka). Czy nie lepiej będzie dobrze zaizolować ściany izolacją pionową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 30.09.2006 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Jeśli nie masz możliwości odprowadzenia wody z drenażu, wykonanie jego nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 30.09.2006 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Wykop studnię ale nie chłonną tylko zbierającą wodę. Stamtąd będziesz musiał ją wypompowywać. Ja mam podpiwniczony dom w glinie i tak mam zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 30.09.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 ja również mam zrobione tak jak Piejar i to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 30.09.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 A dokąd wypompowujecie tą wodę?Nasz dom też niestety stanie na glinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaro666 30.09.2006 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Wydaje mi się to bez sensownym rozwiązaniem i uciążliwym. Woda, którą będzie się wypompowywało trafiać będzie z powrotem do gruntu w pobliżu drenażu. Może poprostu lepiej skupić się na solidnej izolacji ściany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 30.09.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Ja buduje dom bez podpiwniczenia. Fundamenty dobrze zaizolowane i na zewnątrz zasypane gliną, a do srodka piasek. Długo myślelismy nad drenażem, ale obserwacje mam podobne, jak napadało na glinę to nic nie wsiąkało. Tak więc chyba woda nie będzie dostawać sie do fundamentów. Jeżeli masz dom z piwnica to już chyba drenaż musi być i nie ma co się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 01.10.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Wydaje mi się to bez sensownym rozwiązaniem i uciążliwym. Woda, którą będzie się wypompowywało trafiać będzie z powrotem do gruntu w pobliżu drenażu. Może poprostu lepiej skupić się na solidnej izolacji ściany??? A dlaczego w pobliże? Przecież możesz ją wypuścić 10 metrów dalej w niższym punkcie. Woda pod górkę nie popłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 01.10.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Czyli takie małe bajorko na działce nieuniknione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanek 13.10.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 WitamJestem w trakcie zakupu działki gdzie podłoże jest gliniaste i powiem szczerze że trochę się obawiam tej ziemi jak to będzie po deszczach czy nie będę miał jednej wielkiej kałuży i czy sam dom nie musi stanąć na jakiś palach? Bardzo bym prosił o wasze opinie i czy również borykaliście się z takimi problemami . Dziękuje ….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.10.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam Jestem w trakcie zakupu działki gdzie podłoże jest gliniaste i powiem szczerze że trochę się obawiam tej ziemi jak to będzie po deszczach czy nie będę miał jednej wielkiej kałuży i czy sam dom nie musi stanąć na jakiś palach? Bardzo bym prosił o wasze opinie i czy również borykaliście się z takimi problemami . Dziękuje ….. Bez przesady nie stresuj się tak....będzie ok no chyba ,że masz np. torf albo iły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 15.10.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Podłoże gliniaste to żadna tragedia. Jeżeli na działce masz spad taki, że spokojnie wypuścisz u siebie wodę z drenażu to spałbym spokojnie. Zaletą gliny jest to, że wykopy większe i mniejsze trochę lepiej się trzymają (nie obsypują) ale z drugiej strony robi się je trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macwrobel 19.03.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam A co w przypadku gdy dom biedzie w dołku a po badaniach gruntu wychodzi 30 cm humusu a potem 6 m glina. w przypadku gdy zrobi się drenaż i nie ma się gdzie go odprowadzi robi się wanna wkuło budynku zbierająca wody opadowe. Wypompować nie bardzo jest gdzie bo warunki podobne w okolicy a woda wypompowana będzie wracać do niecki. Czy warto inwestować w drenaż czy może podnieść ścianę fundamentową i obsypać wyżej gliną z wykopu uszczelniając w ten sposób ławy i ściany fundamentowe?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 19.03.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Należy się poważnie zastanowić nad celowością zakupu takiej dzialki, tudzież budowy na niej domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 19.03.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 W takim przypadku zamiast domu lepiej zbudować basen i na nim zarabiać a dom zbudować gdzie indziej. A poważniej to kiepsko to wygląda. No chyba że na siódmym metrze masz piaski które odbiorą tę wodę. A co zrobisz z wodą z tego drenażu? Podnoś na ile można fundament i teren. To jedyna chyba rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 21.03.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Jeśli chodzi o zasadność drenażu czy zasypanie gliną to miałem sytuacje że położyłem drenaż a ekipa miała zasypać piachem (ale z jednej strony zasypali gliną) po zimie w ubiegłym roku miałem z tej strony około 3cm wody w piwnicy. Wszystko odkopałem dołożyłem jeszcze jedną nitkę drenażu i zasypałem grubym piachem problem ustąpił teraz po pomalowaniu widać tylko jak odbija tylko miejscami farba (przy samej podłodze lecz może tyć to jeszcze stare zawilgotnienie bo odbicia są suche). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 23.03.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Dlatego prawie wszystkich "fachofców" budowlanych trzeba pilnować, patrzeć im na ręce i pytać. No tak, drenaż się spisze, tylko minus jego jest taki że woda sama z niego nie wyparuje w kosmos i trzeba mieć gdzie ją odprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 24.03.2014 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Jeśli chodzi o zasadność drenażu czy zasypanie gliną to miałem sytuacje że położyłem drenaż a ekipa miała zasypać piachem (ale z jednej strony zasypali gliną) po zimie w ubiegłym roku miałem z tej strony około 3cm wody w piwnicy. . W tym roku nie było zimy. Dlatego w mojej spiżarni można jedynie stopy zamoczyć, nie ma w tym roku mowy o pływaniu. Posiadam cudne iły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macwrobel 26.03.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam ponownie odebrałem badania gruntu i wygląda to tak:1 warstwa - 0,30 do 0,40 cm to humus po całości działki 2 warstwa to glina pylasta brązowo szara - do 2,0 m p.p.t.3 warstwa to glina pylasta szara do 4.0 mDodatkowo wód gruntowych brak ale występują sączenia wód gruntowych na warstwach największe na granicy humus glina. Działka jest położona przy drodze krajowej a za drogą jest staw (jakieś 25m od granicy działki). Dodatkowo z dokumentacji hydrologicznej terenu do której mam dostęp wychodzi że gruntu nieprzepuszczalne są do głębokości około 12 - 16 m. Teren działki jest w miarę równy z odchyłkami do 10 cm. Wszystko jest dobrze dopóki nie ma większych opadów deszczu lub roztopów. Jak pada jeden dzień to ok woda jakoś wsiąka potem odparowuje i jest dobrze , natomiast jak popada kilka dni to zaczynają się tworzyć oczka wodne w zagłębieniach.Jako że działka jest darmowa a chętnych na kupno nie mam muszę się dostosować i w związku z tym mam kilka pytań dotyczących drenażu: 1 - najlepiej wykonać drenaż opaskowy zbierający w geowłókninie i odpompować go dalej poprzez odpompowywanie i pytanie czy wykopać studnie czy może jakieś oczko lub staw na gromadzenie wody z drenażu? ( czy fakt że z jednej i drugiej strony planowanego domu jest staw będzie miał wpływ na wilgoć w domu).2 - czy drenaż zasypać gruntem rodzimym (glina) czy przepuszczalnym (żwir)? chodzi mi o część nad geowłókniną do poziomu terenu.3 - jak i czym dodatkowo zaizolować ławę i ścianę fundamentową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 26.03.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 1. To zależy jak zbudujesz ten ten dom, może mieć wpływa a nie musi. Ja bym raczej studni w takich warunkach gruntowych nie robił ale po pierwsze każdego wolna wola, po drugie glina glinie nie równa. Jak masz dużą działkę może warto się zastanowić nad jakimś stawikiem.2. Generalnie to zależy moim zdaniem od sytuacji ale w twoim wypadku nie sypałbym nad rurę gliny tylko coś bardziej przepuszczalnego. Nie musi to być od razu żwir, może być też nie za drobny piasek. 3. To już niech lepsi ode mnie się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts