Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK WALCZYĆ Z PRODUCENTEM ZA GŁOŚNEJ LODÓWKI - POMOCY!!!

cubus2

Recommended Posts

A co ja mam zrobić, jeśli zakupiłem lodówkę i jest strasznie głośna? Tzn. "grucha" jak stado gołębi :evil:

Serwis był, zrobił pomiar (urządzeniem bez homologacji) i poziom dźwięku wg tegoż serwisu mieści się w granicach.

Jak walczyc dalej????

CZY KTOŚ SIĘ NA TYM ZNA I MOŻE MI POMÓC?

Jakby co, opiszę szczegółowiej.

Pozdrawiam, cubus

• 2 weeks później...
Warto sprawdzić informacje techniczne, które zostały udzielone przy zakupie. Jedynym punktem zaczepienia może być fakt niezadeklarowania emisji hałasu. Jeśli nie zadeklarowano emisji hałasu, można podać producenta do sądu konsumpcyjnego o niedostarczenie wystarczającej ilości informacji pozwalającej na podjęcie decyzji zakupowej.

Jeżeli urządzenie ma etykietę energetyczną, to tam powinna być informacja nt. głośności.

Sprawę reguluje dyrektywa 86/594/EWG "Emisja hałasu przez elektryczne urządzenia gospodarstwa domowego NOISA". Wdrożenie dyrektywy do prawa polskiego to Dziennik Ustaw Nr 132/2003 r., poz. 1228 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 16 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań dla zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa domowego w zakresie poziomu hałasu emitowanego przez ten sprzęt. Link na Lexie.

W artykułach na akustyka.pl pojawił się już artykuł na temat hałasu urządzeń AGD (pdf), część 1 napisany przez eksperta Fabryki Ciszy.

A co ja mam zrobić, jeśli zakupiłem lodówkę i jest strasznie głośna? Tzn. "grucha" jak stado gołębi :evil:

Serwis był, zrobił pomiar (urządzeniem bez homologacji) i poziom dźwięku wg tegoż serwisu mieści się w granicach.

Jak walczyc dalej????

CZY KTOŚ SIĘ NA TYM ZNA I MOŻE MI POMÓC?

Jakby co, opiszę szczegółowiej.

Pozdrawiam, cubus

też tak mam, jęsli to "no frost" to podobno typowe.