cubus2 30.09.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 A co ja mam zrobić, jeśli zakupiłem lodówkę i jest strasznie głośna? Tzn. "grucha" jak stado gołębi Serwis był, zrobił pomiar (urządzeniem bez homologacji) i poziom dźwięku wg tegoż serwisu mieści się w granicach. Jak walczyc dalej???? CZY KTOŚ SIĘ NA TYM ZNA I MOŻE MI POMÓC? Jakby co, opiszę szczegółowiej. Pozdrawiam, cubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalie05 02.10.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Nie bądź taki i napisz co to za lodówka. Tzn firma i model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninka__2005 02.10.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 i dodaj jeszcze ile niby namierzyli tych decybeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barba 13.10.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Warto sprawdzić informacje techniczne, które zostały udzielone przy zakupie. Jedynym punktem zaczepienia może być fakt niezadeklarowania emisji hałasu. Jeśli nie zadeklarowano emisji hałasu, można podać producenta do sądu konsumpcyjnego o niedostarczenie wystarczającej ilości informacji pozwalającej na podjęcie decyzji zakupowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus2 13.10.2006 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 BARBO,dajesz mi nadzieję, bo właśnie nie było informacji n/t głośności.Nie było w sklepie, nie ma w instrukcji... Czy możesz coś więcej podpowiedzieć? Czy miałeś już takie doswiadczenie, czy z innej strony "gryzłeś" problem? Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barba 13.10.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Jeżeli urządzenie ma etykietę energetyczną, to tam powinna być informacja nt. głośności. Sprawę reguluje dyrektywa 86/594/EWG "Emisja hałasu przez elektryczne urządzenia gospodarstwa domowego NOISA". Wdrożenie dyrektywy do prawa polskiego to Dziennik Ustaw Nr 132/2003 r., poz. 1228 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 16 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań dla zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa domowego w zakresie poziomu hałasu emitowanego przez ten sprzęt. Link na Lexie. W artykułach na akustyka.pl pojawił się już artykuł na temat hałasu urządzeń AGD (pdf), część 1 napisany przez eksperta Fabryki Ciszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.10.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Typowo lodówki mają ok 40 dB. Są jakieś ciche modele chyba na poziomie 34 dB. Ja mam Samsunga nofrost katalogowo 41 dB i myślę, że się mieści ale nie jest to bezgłośne urządzenie. Przez ostatnie 5 lat żyłem z lodówką-traktorem firmy ARDO więc teraz czuję się jak w raju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 13.10.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Obawiam sie że z głośnym sprzętem niewiele zrobisz. Ja kupiłem komplecik Aristona do którego serwis zaglądał juz 4 razy w ciągu roku. Dzwięk okapu po włączeniu małej prędkosci przypomina pracę turbiny w elektrowni wodnej ale cóż...wg serwisu jest wszystko ok. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 13.10.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 A co ja mam zrobić, jeśli zakupiłem lodówkę i jest strasznie głośna? Tzn. "grucha" jak stado gołębi Serwis był, zrobił pomiar (urządzeniem bez homologacji) i poziom dźwięku wg tegoż serwisu mieści się w granicach. Jak walczyc dalej???? CZY KTOŚ SIĘ NA TYM ZNA I MOŻE MI POMÓC? Jakby co, opiszę szczegółowiej. Pozdrawiam, cubus też tak mam, jęsli to "no frost" to podobno typowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts