Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

No własnie likwidacja pokoju u nas nie wchodzi w gre. Szukalismy wlasnie takiego projektu zeby był pokoj na dole. My przymierzamy sie zeby tak jak Joker zlikwidowac podcien oraz powiekszyc tylni wykusz (tzn ta wnękę w której stoi kanapa) do 120cm. Zawsze to dodatkowe pare centymetrów.

Rezygnujemy tez ze spizarni a robimy wieksza kuchnie. Heh to znaczy jak zdecydujemy sie wkoncu na zakup tego projektu;-)

• 5 months później...
  • 3 weeks później...
Proszę jeszcze o jakieś uwagi na temat funkcjonalności domu, bo my z mężem właśnie kupiliśmy ten projekt. Chcemy zaadaptować piwnice. Zastanawiamy się też nad likwidacją spiżarni. Ja tez myślę o powiększeniu salonu. Tak więc bardzo proszę o porady i jakieś fotki.... Pozdrawiam wszystkich mirabelkowiczów!!!!

Witam!

Salon został powiększony kosztem pokoju na dole. Nie ma ściany dzielącej salon z pokoikiem.

Kotłownia jest mała, ale myślę że pralka by się zmieściła. Ja nie mam gazu więc mam w kotłowni piec na ekogroszek więc pralnię mam na górze w łazience. łazienkę też mam w innym miejscu (w pokoju od frontu domu.)

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę archonu

http://www.archon.pl/posts/list?topic_id=2413

Co do spiżarni to ja bym z niej nie zrezygnowała. Kuchnia jest dużawięc nie potrzeba jej jeszcze powiększać. Zdjęcia są umieszczone na srronie archonu.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Gość Flawia

właśnie sobie zerkałam jakie to projekty typowe budują "wszyscy" na tym forum i jak dotychczas to właśnie ten projekt mi się wydał najciekawszy. Sama jestem architektem i urbanistą - ale ponieważ czeka mnie uzyskanie pozwoleń na budowę dla kilkudziesięciu domków w krótkim czasie - muszę szukać coś już zrobionego :lol:

Podobają mi się elewacje, że są osie symetrii, choć dom ten może wiele stracic jeśli nie zrobi się identycznej stolarki. Fajnie że jest dwuspadowy dach i reprezentacyjny ganek ze słupkami. A od ogrodu jest i wykusz i okna do ziemi czyli wszystko co tygrysy lubią najbardziej :-)

Fajny taras ale trochę mało części zadaszonej... Salon trochę kiszkowaty i wąski

Tą garderobę przy kuchni bym zlikwidowała żeby hol był większy i żeby do kuchni nie przeciskać się korytarzykiem jak w bloku. Fajnie że z drzwi salonu widać wejście na schody. Trochę niepoważne zeby kotłownia zajmowała front domu i miała aż tak piękne okno, co to będzie jak niektórzy je pomniejszą? zepsują cały wygląd... Fajnie ze sypialnia ma swój taras z podcieniem i że blisko jest z tej sypialni do jedynej łazienki na parterze, brawo!

No właśnie Flawio martwię się tym kiszkowatym salonem. :-? My robimy piwnice, więc kotłownia będzie tam. A łazienkę na parterze powiększymy o połowę tej kotłowni która jest w projekcie. W drugiej połowie będzie zejście do piwnic. Co sądzisz o tym, a czy jest Twoim zdaniem jakiś sposób na kiszkowaty salon???? Czy ktoś ma jakieś rady???????????????? Pozdrawiam wszystkich!!!! :wink:

Gość Flawia

popatrzałam na rzut jeszcze raz i tak: kuchnia 11 m to za mało na dom wolnostojący, powiększyłabym ją nie robiąc spiżarki, od razu wtedy zniknie nam ten korytarzyk. I w przedsionku nie robiłabym tego comandora. Po poszerzeniu kuchni mozecie spróbować przesunąć o ok 60-90 cm tą ścianę między kuchnią a jadalnią, moze wam wtedy wyjdzie fajny narożny kominek, wogóle ściana nośna wtedy powinna być między sienią a kuchnią. ale to i tak nie będzie jedna przestrzen salonu :-(

Fajnie że jadalnia jest nieduża w wykuszu ale to lekkie oszustwo jest wliczanie jej powierzchni do salonu. Nikt nie uwierzy że salon ma ponad 30 m2...

Gość Flawia
myśle że ten fragment elewacji ogrodowej trzeba zrobić taki sam jak jest od strony sypialni, po drugiej stronie osi symetrii. W przeciwnym razie za dużo nas kosztuje ta próba uzyskania więcej zadaszenia. Zadaszenie i tak nie wystarcza żeby pozostać na tarasie jak sie rozpada więc odpuściłabym sobie i zrobiła altanke w ogrodzie czy co, a dom wcale nie zmieni wyglądu...