psosin 07.06.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 My tez zdecydowalismy sie jednak na Mirabelki. Kupilismy projekt, jest juz po adaptacjach, teraz czekamy na pozwolenie na budowe. Jak dobrze pojdzie zaczniemy na koniec czerwca. W tym roku chcemy zrobic do stanu surowego otwartego. Reszta na przyszły rok.Ciekawe czy ktos jeszcze zdecydował sie na budowe domu w mirabelkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula86 09.06.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 A co konkretnie zmieniacie??? Proszę o pisanie wszelkich pomysłów na zmianę, bo są one bezcenne. My zaczynamy na początku lipca....Pozdrawiam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 19.06.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Powiekszylismy wykusz w salonie ten z tyłu domu, zlikwidowalismy podcień pewnie jak wszyscy, dostawilismy garaz dwustanowiskowy tez z dachem dwuspadowym i pokojem nad nim. Na górze zostawilismy otwartą przestrzen w wykuszu nad wejsciem. w poniedziałek dostaniemy chyba pozwolenie na budowe;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula86 23.06.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 A ten wykusz z tyłu domu to o ile powiększyliście???? Nawet o tym nie pomyśleliśmy, choć właśnie zastanawialiśmy się czy będzie on ustawny.... Nasze papiery poszły już do starostwa, więc pewnie z budową startować będziemy na początku sierpnia. Wam powodzonka życzę... Proszę o wszelkie uwagi, wnioski i przestrogi, które wyjdą na jaw w trakcie budowy.. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 28.06.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Wykusz jest teraz głęboki na 140cm.My mamy juz pozwolenie na budowe i zaczynamy najprawdopodobniej 7 lipca;-)a wy co zmieniacie w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula86 30.06.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 My na dole z salonu i pokoju zrobiliśmy duży salon. I te drzwi tarasowe, które były w pokoju przeprojektowaliśmy na okno. Poza tym mamy piwnice, więc łazienka na dole nam się powiększyła, bo kotłownię mamy w piwnicach. Na piętrze nie mamy żadnych zmian. My zaczniemy budowę albo z końcem lipca, albo z początkiem sierpnia- pozwolenie dopiero w zeszłym tygodniu poszło do starostwa. Powodzenia życzę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 13.07.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 nam zalezało na tym pokoju na dole;-) 9 lipca ruszylismy z budową teraz podlewamy wylane ławy fundamentu i czemy na ciag dalszy robót od srody;-) Stan surowy otwarty (z dachem i oknami dachowymi) ma byc zrobiony najpozniej do 6 listopada. W przyszłym roku reszta;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 06.09.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 i jak nikt nie buduje tego domku? my juz jestesmy na etapie przygotowan do lania stropu;-) domek rosnie w oczach;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula86 25.09.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 My budujemy:-). Piwnice, fundamenty, a nawet pierwsze posadzki mamy. We wtorek przychodzą murarze i budują dalej, już do końca, bo mieliśmy trzytygodniową przerwę w budowie, z czego byliśmy bardzo niezadowoleni. Ale mamy nadzieję,że pogoda się nie załamie i zdążymy przykryć. Proszę o wrzucanie fotek wybudowanych już Mirabelek. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 25.09.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 W poniedziałek zaczynamy dach;-)Na dzien dzisiejszy Mirabelka wyglada tak:od strony tarasu:http://images43.fotosik.pl/205/fe9126718d7515c1med.jpghttp://images46.fotosik.pl/204/1e611abb62084e9bmed.jpgwykusz na ogród:http://images41.fotosik.pl/201/2f80a50d4dcfbcb3med.jpgpokój nad garazem:http://images48.fotosik.pl/205/e97e1e17cdcec628med.jpggarazhttp://images44.fotosik.pl/205/e625ab3e0c5349abmed.jpgwejsciehttp://images38.fotosik.pl/201/9c6a180ed7628626med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula86 26.09.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Super sprawa z tym powiększonym wykuszem!!! Sama żałuję, że nie wpadliśmy na ten pomysł Mirabelka wygląda super. A jeśli chodzi o dach to chcemy zadaszyć taras, ale nie wiemy jak to zrobić... Może ktoś tez o tym pomyślał i ma pomysł... Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 26.09.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 my napewno zrobimy duza markize;-)dzisiaj podjelismy decyzje co do dachu i okien dachowych;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mecia 20.10.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Przed chwilą, po prawie roku zastanawiania się zamówiłam projekt Domu w Mirabelkach z garażem. W planach miałam jedynie zmianę dachu nad garażem i zrobienie tam dodatkowego pokoju, ale teraz zastanawiam się jeszcze nad zlikwidowaniem podcienia lub powiększeniem wykuszu, ale zakładałam na początku dużo mniejszy dom wybudować, więc na razie muszę to wszystko o czym piszecie przemyśleć. Zastanawiam się też z przeniesieniem kominka bliżej kanapy, boję się, w taki sposób jak jest zrobi się tylko 'dziura' na stół, a nie jadalnia. Zastanawiam się czy nie pozmieniać troszkę więcej, i nie zrobić rozkładu parteru jak w Domu w Szkarłatkach http://archon.pl/images/products/m433a59a4c2c17/projekty_domow_SZKARLATKI_2_parter__269.jpg Jeżeli ktoś mógłby, to bardzo proszę o zaprezentowanie jeszcze kilku zdjęć salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery-w6 23.10.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Zastanawiam się też z przeniesieniem kominka bliżej kanapy, boję się, w taki sposób jak jest zrobi się tylko 'dziura' na stół, a nie jadalnia. Ja tez sie zastanawiam nad tym projektem. Pod uwagę biorę również dom w lobeliach, orion. I chyba ten projekt bardzej do mnie przemawia ze wszystkich trzech. W koncu uff Tez chce przenieść tak jak Ty kominek na ścianę miedzy salonem a pokojem. Nie lubię kominów na środku bo nie bede mogła sie na niego patrzeć siedząc na kanapie(tak jakos mi sie to widzi). Juz nawet rozmawiałam z architektem czy da się do przenieść i nie ma problemu bo na poddaszu też w miejscu komina idzie ściana. A tam gdzie w projekcie jest kominek widzę w myslach witryne na zastawę Nie chcemy rezygnować z pokoju na dole bo taki projekt szukalismy, ale nie wiem czy salon nie bedzie za maly. Tez proszę o zdjecia z różnych kątów na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mecia 23.10.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Bałam się troszkę, że będzie z górną lukarną komin kolidował, ale zobaczymy. Chcę komin jak najbardziej 'wepchnąć' w ścianę, żeby jak najmniej miejsca zajmował w salonie. Początkowo tv miało nie być w salonie, ale ostatnio zastanawiam się nad opcją ukrycia go w jakiejś komodzie, i na wszelki wypadek szukam też na to miejsca. Też brałam pod uwagę dom w lobeliach, ale tam nie miałam pomysłu jak ustawić duży stół, w Orionie góra dla nas za mała. Zastanawiam się już nad elewacją domu. Myślę, żeby ten duży wykusz w salonie obłożyć jakąś cegłą postarzaną, okna białe tylko mi pasują, ewentualnie ciemne, ale trzeba by zamienić te półokrągłe na prostokątne jednak. Nie mam zupełnie pomysłu na kolor tynku. Beż? Front myślę odrobinę zmienić, w zależności od kształtu okien, na pewno kolumny nie będą okrągłe http://archon.pl/images/products/m43d4bf419bb65/252.jpg http://archon.pl/images/products/m4889afc866321/252.jpg Mam też zupełnie nowy pomysł, aby bardziej połączyć jadalnię z kuchnią, może więcej przestrzeni bym na stół zyskała, ale na razie muszę zobaczyć jak to wszystko wygląda po wybudowaniu, więc byłabym wdzięczna za jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mecia 23.10.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli nie w kotłowni (bo brudno będzie) to gdzie można postawić pralkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mecia 26.10.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Mamy projekt I brak troszkę jeszcze pomysłów co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 25.02.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli nie w kotłowni (bo brudno będzie) to gdzie można postawić pralkę? My robimy pralnie na gorze zamiast garderoby tej przy schodach;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 11.06.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Witam wszystkich, Razem z narzeczonym mamy nadzieje w tym roku sie przeprowadzic do naszej Mirabelki. Własnie zaczynamy prace wykonczeniowe Napisze wam jakie my zmiany wprowadzilismy: 1) Zrezygnowalismy ze spizarni w kuchni na rzecz duzej zabudowanej sciany ze sprzetem agd (lodowka side by side, piekarnik, mikrofala, szafki) 2) Okna kuchenne przerobilismy kazde na 130 cm szerokosci dzielone ze slupkiem ruchomym - plastik, na drewno nas nie stac te decyzje jak narazie byly dla nas najtrudniejsze, powiem dlaczego, otoz okno 120 jak jest w projekcie ladniej przynajmniej naszym zdaniem wyglada niedzielone, co z kolei rzutuje na to, ze chcac miec zlew pod oknem musielibysmy kupic skladana baterie podokienna ktorej koszt to ok 2000 zł, dodatkowo okno o szerokosci 150 cm rowniez pomniejszylismy do 130 - nadal bedzie jasno przy posilkach a zyskujemy troche sciany przy plycie grzewczej oraz na zabudowe okapu. 3) W wykuszu zrezygnowalismy z okna 120 dzielone na niedzielone (poprostu gladka szyba) - jak dla nas fatalnie to wyglada na zdjeciach ale to kwestia gustu warta rozwazenia Drzwi balkonowe w wykuszu zmienilismy na otwierane na zewnatrz - co niestety nie kazda firma mogla wykonac, szkoda ze jest tu na tyle wasko ze nie mozna zrobic harmonijkowych (technicznie musza byc 3 czesci, a u nas wyszlyby 2 ) 4) W pokoju na dole obok salonu(pokoj goscinny) zamiast drzwi balkonowych pomniejszamy je do wymiarow normalnego okna, zachowujac tylko jego szerokosc jaka jest w projekcie + zlikwidowalismy okienko boczne. 5) Na górze w miejscu gdzie jest przewidziana lazienka zrobilismy pralnio suszarnie, a pokoj ktory jest nad wejsciem z oknem lukowym jest lazienka. Wierzcie nam, ta waska lazieneczka jest bardzo nieustawna. 6) Gdyby pralke zrobic na dole w kotlowni to dobra opcja bylby komin na brudne ubrania i bielizne, z tym ze czyste i tak trzeba wniesc na gore, wiec troche mija sie z celem. 7) Dlugo nie moglismy zdecydowac czy okna ze szprosami czy bez, bardzo nam sie podobaja z ale biorac pod uwage ze wystroj bedzie raczej nowoczesny, postanowilismy robic bez. Jedynie na gorze w lazience w oknie lukowym (nie robilismy tzw motylka, tylko okno dzielone z belka pozioma, dla zrownowazenia na gorze w tym luku robimy szprose o grubosci 4,5 cm, aby zrownowazyc ten ciezar z zewnatrz, a od srodka i tak bedzie roleta rzymska wiec w niczym nie bedzie nam to przeszkadzac. W razie pytan czy watpliwosci chetnie podziele sie doswiadczeniem odnosnie Mirabelki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdawo 15.06.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam, jeśli zagląda tu jeszcze ktoś, kto już mieszka w Mirabelkach, chciałabym prosić o informację, czy nie przeszkadza Państwu kotłownia na paliwo stałe blisko pomieszczeń mieszkalnych? Chodzi mi o brud, kurz, pył itp. Pytanie oczywiście kieruję do tych, którzy ogrzewają się paliwami stałymi Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts