psosin 20.06.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Venus my tez juz jestesmy na etapie wykonczeniówki.Nasze główne zmiany to:1. pokoj nad garazem (garaz został uniesiony na tyle aby wejscie do tego pokoju było na równi bez schodków na dół) dzieki temu mamy wysoki garaz;-)2. W miejscu gdzie na gorze jest łazienka my mamy pralnie a na przeciwko łazienkę. 3. na górze tam gdzie jest doze okno łukowe my zostawilismy otwartą przestrzen. Venus pokaz jakies zdjecia;-) jestem ciekawa jak wyglada wasza mirabelka;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 21.06.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Psosin, jak pisałam jesteśmy na etapie pierwszych wykończeń, przesunęły się nam okna na sierpień i tym samym tynki więc narazie jedziemy z hydrauliką i elektryką. 1) My mamy Mirabelke z wolnostojącym podwójnym garażem (domek już był na działce, a po przeróbce będzie pełnowartościowym garażem 2-stanowiskowym) - zmiana u was wydaje mi się logiczna, wysoki garaż = więcej miejsca, można zrobić jakieś kołki na sprzęt snowboardowy lub rowery oczywiście jeżeli się tym dysponuje 2) Tak z tą łazienką to Archon się za bardzo nie przyłożył niestety, chyba że mamy za wysokie wymagania do gotowego projektu. U nas akurat ten pokój który wy zrobiliście na łazienke ma być pseudo gabinetem lub pokojem komputerowym - jak zwał tak zwał. 3) Hmn..czyli rozumiem, że zrezygnowaliście z jednego pokoju powiększając hol, niegłupio, niestety u nas niewykonalne ze względu na planowanie sporej rodziny Nie wiem jaki macie plan względem tej wnęki, ale fajnie by było zrobić tam centrum rozrywki (jakies TV, albo stół bilardowy - żartuje i tak nie wejdzie, ale warto pomarzyć) Z moich uwag, trochę żałuję, że nie zrobiliśmy podpiwniczenia, chociaż akurat teren raczej bezpieczny od powodzi, ale marzy mi się stół bilardowy... Zdjęcia wstawie jak już będziemy mieć rozprowadzone ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 23.06.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Tak Venus, zostawilismy ten holl otwarty, ma to byc miejsce komputerowo-telewizyjne. Jakby co zawsze mozna zabudowac i zrobic dodatkowy pokój;-)Tak wyglada Nasza mirabelka z oknami:http://i931.photobucket.com/albums/ad158/Akna_album/DSCN2732.jpghttp://i931.photobucket.com/albums/ad158/Akna_album/DSCN2734.jpgi stare zdjecie bo teraz juz jest brama garazowa:http://i931.photobucket.com/albums/ad158/Akna_album/DSCN2727.jpg Edytowane 23 Czerwca 2010 przez psosin zmiana rozmiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 24.06.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Bardzo ladnie, szpros chyba 26 mm? my sie zastanawialismy bardzo czy ze szprosami czy bez ale w koncu wyszlo ze bez Jaki kolor bedziecie miec elewacji i jaki jest kolor dachu? tj. jaka dachowka. My wczoraj "odebralismy" dach, mam kolor miedziany z blacha brazowa i rynna brazowa. P.S. Psosin czy moglbys wstawic zdjecia od wewnatrz ? Chodzi mi o to jak wyglada pokoj ze szprosami od srodka, niech zobacze co stracilam Jeszcze jedno, Psosin macie ciekawe drzwi zewnetrzne, jezeli to nie tajemnica to napisz jaka firma je wykonywala. Edytowane 24 Czerwca 2010 przez Venus_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 24.06.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Tak szprosy to 26mm. Kolor dachu to kasztan angobowany Robena. Drzwi zewnetrzne robilismy w firmie Kowalscy z Poznania tak samo jak okna.a tu fotki z wnetrza, moze troszke nie aktualne ale niewiele sie zmieniło..http://i931.photobucket.com/albums/ad158/Akna_album/DSCN2886.jpghttp://i931.photobucket.com/albums/ad158/Akna_album/DSCN2887.jpghttp://i931.photobucket.com/albums/ad158/Akna_album/parapety2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 25.06.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Aj ładnie ładnie a wystroj jaki planujecie bardziej nowoczesny czy klasyczny? Troche zmieniajac temat z okien chcialabym przeskoczyc do kominka, czy juz zdecydowaliscie sie na jakis konkretny wklad? Ja zakochalam sie we wkladach ktore maja dodatkowe przeszklenie z boku, ale niestety w Mirabelce, przynajmniej u nas aby to dobrze wygladalo musi byc wklad o szerokosci 100 cm a to juz jest robione zwykle na zamowienie i kosztuje od 10 tys w gore;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 25.06.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 wkład juz mamy, mamy nawet obudowany;-) Kupilismy Arysto podnoszony do góry;-) http://i931.photobucket.com/albums/ad158/Akna_album/kominek.jpg a wystrój raczej skandynawski czyli troszke nowoczesnosci, szare sciany, drewniane podłogi. Scianki przy kominku i sciana z drugiej strony bedzie obudowana cegłą malowaną na biało. teraz jestesmy na etpie kupowania kafli do łazienek, umywalek itp..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 25.06.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Zapowiada sie piekne Bede wyczekiwac zdjec z realizacji, z tym wkladem Arysto jezeli to nie problem to prosilabym o szerokosc szyby kominka oraz o cene...sami zastanawialismy sie nad firma Arysto ale cena troche nas zabila przy 100 cm ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 25.06.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 (edytowane) wkład Arysto model A10 67x45 kosztował około 4600zł on jest przystosowany do DGP (dystrybucja goracego powietrza)... no działamy dalej;-) jestem ciekawa waszej Mirabelki;-) a moze sa jeszcze jakies? przeciez to taki ładny domek;-) Edytowane 31 Lipca 2010 przez psosin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 26.06.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Bede systematycznie wrzucac zdjecia, jak juz bedzie czego U nas ma byc tzw artystyczny nielad w domu Zobaczymy jak to wyjdzie, jezeli bedziemy miec watpliwosci to zrobimy cos bardzo wywazonego w brazach i bezach:) P.S. Psosin skoro macie wklad 67x45 to rozumiem ze macie rekuperacje w domu tak? My tez planujemy, ale ze wpadlismy dopiero teraz na to to niestety nie da sie juz zmniejszyc komina (na projekcie grawitacyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 26.06.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Witam ponownie, Czy ktos ze szczesliwych posiadaczy Mirabelki zdecydowal sie na rekuperator? Jezeli tak prosze napisac swoje zdanie o jego funkcjonalnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 27.06.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Tak mamy rekuperator. Tez jestesmy ciekawi jak to bedzie działac. Jak na razie uruchomilismy juz sobie dgp i faktycznie jak napali sie w kominku w pokojach na górze robi sie przyjemnie ciepło;-))) piec tez juz chodzi i posadzka sie suszy. Tymczasem kładą sie kafle w garazu i pralni;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 28.06.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Psosin wy mi poprostu z nieba spadliscie! Mam kilka pytan: - drzwi zewnetrzne - jaki maja wymiar same drzwi, jaki wymiar maja te witrynki boczne i czy ich framuga jest tak samo gruba jak w drzwiach? a takze jaki w ogole mieliscie otwor na te drzwi zewnetrzne? - rekuperator - gdzie macie sterowanie rekuperatorem w domu? Jakiej firmy i ile kosztowal jezeli mozesz to napisac - piec - jaki macie piec? Jakie paliwo, jakiej firmy i ile kosztowal Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 28.06.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Otwór na drzwi miał 176cm szerokosci (5 cm wiecej jak w projekcie). Same drzwi maja 90cm a te boczne doświetla zajmuja reszte.. Rekuperator mamy firmy Dospel Daytona 350+ sterownik tygodniowy z programatorem. Sam rekuperator jest zainstalowany na strychu. Kanały wentylacyjne płaskie w posadzce i na podłodze na strychu. My mielismy komplet z jednej firmy składający sie z: centrali rekuperacji, system dgp, system centralnego odkurzacza, wkład kominkowy Arysto, obudowa wkładu z komorą dekompresyjną, anemostaty + robocizna za wszystko razem zapłacilismy 30tys. Piec kondensacyjny gazowy Buderus GB 152T (lodówka) + sterownik RC35 -ze zbiornikiem 150l. + 4 grzejniki Buderus + 2 drabiki w łazienkach- wszystko razem z robocizną wyszło 14,5 tys. Do tego ogrzewanie podłogowe w systemie KAN z regulatorami temp. w pokojach dodatkowymi pompami przepływowymi, z podziałem na góre i dół (każdy z systemów posiada osiem obiegów). Koszt ogrzewania podłogowego, kanalizacji, wody, mat+rob. wyniosły 21tys. To wszystko dyktował mi mąż z głowy sama jestem w szoku )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 30.06.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Dobra pamiec Bardzo dziekuje za podanie tych wszystkich informacji. My czekamy wlasnie na wycene drzwi zewnetrznych, firma CAL 10 000, a reszta ok 6 000. Jeszcze jedno, Psosin czy wasz otwor na drzwi zewnetrzne ma wysokosc 2,30 m czy 2,10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 30.06.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 hmmm tak jak w projekcie... nie pamietam ile. Jutro moge zmierzyc:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 30.06.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 witam, tu druga połówka Venus czyli hm.... chyba Mars nam mówiono w każdym punkcie, że 230cm to za wysoko, że drzwi będą prężyć i przez to nie będzie gwarancji, rozwiązanie to albo naświetle górne albo zmniejszenie wysokości otworu do wysokości standardowej czyli 210cm. Tak więc na razie zbieramy wyceny i zastanawiamy się jak rozwiązać ten problem. Co do rekuperatora to zastanawiają mnie te kanały prostokątne w podłodze. Nasz spec od rekuperatora odradzał prostokątne, że są głośniejsze, natomiast system rur okrągłych do umieszczenia w podłodze jest dla nas na wysoki (80mm) bo podłoga by się za bardzo podniosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 01.07.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Zmierzyłam drzwi maja 223cm czyli pewnie otwór był na 230cm nic nie zmienialismy i pierwszy raz słysze cos na temat grawitacji ? a ufam ze Pan który robił nam drzwi i okna zna sie na tym;-) Co do rekuperatora to moze pozniej wypowie sie mąż.. wiem tylko ze dlatego mamy płasie poto własnie zeby były w posadzce;-) a ze głosne? nie wiem jeszcze nie uruchamialismy rekuperatora;-) wczoraj przywiezli nam kafle do łazienki i na holl oraz sanitariaty. A takze cegłe pocieta na plasterki na obudowe sciany z kominkiem i z drugiej strony;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RL 06.07.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 psosin macie posadzke anhydrytowa czy standardowa betonowa z mixokreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psosin 06.07.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 posadzke mamy standardowa betonową, plaskie rury mamy w styropianie na to idzie przeciez izolacja do podłogówki i posadzka i na to drewno - moim zdaniem nic nie bedzie słychac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts