Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my zrobilismy tylko kinkiety na srodku balkonow i na scianie skosnej przy tarasie no i nad wejsciem. Natomiast w podbitce nie planujemy robic oswietlenia zmierzchowego bo akurat mamy latarnie przy rogu dzialki wiec teren jest w miare oswietlony. Pytajac myslalem glownie o jakims oswietleniu w poziomie tarasu albo jakis sciezkach wokol domu.

Te 12 lamp natynkowych jak chcecie rozmiescic tzn gdzie i dlaczego akurat tam?

To tak jak my, wazne aby sie wprowadzic w tym roku lub na wiosne nastepnego roku, bo pozniej to ogarnianie slubu nas juz czeka :)

Z ogrodem to jak narazie mamy w planach zatrudnic projektanta, bo ogrodnicy bardzo z nas kiepscy. My podobnie, jak pisal wczesniej Robert oswietlenie nad wejsciem balkony i skos na tarasie, garaz u nas jeszcze nie gotowy, pozniej bedziemy o tym myslec.

A likwidowaliscie tez ten filar na tarasie i poszerzaliscie przez to jadalnie? bo my tak zrobilismy i wysunelismy troche ten wykusz od strony ogrodu zyskujac kolejne pare cm..

Nam marzy sie przeprowadzka do jesieni.. pieknie wszystko wysycha, podłogowka tez wysuszyłą jastrych.. pod koniec sierpnia przyjezdza podłoga a we wrzesniu bedzie elewacja..;-)

Zazdroszcze, juz tego etapu :) u nas powoli, ale do przodu.

Nie likwidowalismy filara na tarasie, poniewaz po1 to nie pomyslelismy po2 jak pomyslelismy to ja bylam temu przeciwna po3 dobrze jest jak jest :-)

Btw czy mysleliscie o zamowieniu drzwi wewnetrznych u stolarza drewnianych? U mnie na podlasiu stolarz za drzwi wewnetrzne razem z maskownica i oscieznica policzyl drzwi wewnetrzne w sosnie za 1000 zł a debowe 1200.

Edytowane przez Venus_m

Drzwi rozsychajace sie nie wiem, byc moze wyjdzie to po jakims czasie. My jestesmy zwolennikami drewna niz plyty w okleinie, chociaz niektore sa tak ladne, ze moglabym zaryzykowac, ostatecznie jak wyjdzie nie wiem :)

Łazienka dolna kafelki Amanda/Alex seria grafitowo szara + sciana pseudo betonowa polaczona z zabudowa oblozona fornirem drewnianym w kolorze jasnego drewna :) Wizualizacje mozesz zobaczyc w watku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159751-Dom-w-Mirabelkach-moje-wn%C4%99trza-wizualizacje-i-inspiracje&highlight=mirabelkach mialam temat prowadzic, ale jakos stracilam ochote, a na dziennik budowy raczej nie mam tyle dyscypliny :)

Łazienka na gorze: aktualnie prowadzi kolekcja Tubądzin Sirocco kolory czekolada piasek i bordo bez zieleni, ale ciagle jeszcze nad tym myslimy. Szkoda ze polskie marki nie daja duzego wyboru tak naprawde, przynajmniej nam, a na wloskie plytki za 1200 zł za m2 nas nie stac :)

Hehehe usmiałąm sie troszke bo nasza dolna łazienka to Amanda/Alex tyz;-)))) szara głównie z jasnych kafli i z ciemnymi kwiatami;-))

A górna łazienka to Sensual Paradyza i do tego biała płytka Diana z Pilcha. Tez polskie;-) e tam ja wolałam i tak polskie płytki przez chwile nie moglismy dopasowac nic do sensuala jasnego wiec szukalismy w płytkach włoskich i hiszpanskich i całe szczescie ze znalazłam cos co mi sie podoba polskiego;-)))

No ale widze ze wasza dolna łazienka ma byc exclusiv;-)) a ta fototapeta z merlin to jak? naklejana? czy co?

My mamy inne ustawienie w dolnej łazience rozbione na etapie budowy i działówek wiec kibelek jest po prawej stronie, na wprost umywalka a po lewej we wnece prysznic..

Jestem ciekawa jak góra ma u was wygladac przygotowana przez architekta?

A.

Widocznie podobne plytki sie nam podobaja, a seria Diana z Pilcha sliczna, nie widzielismy jej wczesniej, dzis jedziemy jeszcze pogladac inne kolekcje :)

Dolna lazienka z zalozenia nie ma byc bardzo funkcjonalna a bardziej ladna, oczywiscie co dla kogo ladne :) Czy exlusiv to nie wiem, moze sprawia tylko takie wrazenie. Amanda/Alex u nas ciemna podloga i sciana na ktorej jest miska podwieszana bedzie w ciemnych sciennych kaflach lub w czyms przypominajacym beton.

Z ta fototapeta to sa tez dobre kwiatki, papierowa byc nie moze no bo to lazienka. Dowiedzialam sie ze fototapeta moze byc na laminacie, z tym ze okazalo sie ze nikt mi tego nie chce wykonac, widac technologia za bardzo zagraniczna jeszcze :D Jednak na szczescie jedna firma z Białegostoku taka fototapete wykona za nieduze pieniadze na linoleum czyli jakby takiej wykladzinie, a sposob mocowania jeszcze nie wiem, bo az tak mi sie narazie z tym nie pali :) Problem jest tylko w tym ze nie moge nigdzie znalezc obrazka marylin monroe w duzej rozdzielczosci, skoro fototapeta ma miec 2,30m na 1,20 :) Chcialam kupic na jednej ze stron gdzie placi sie od rozmiaru obrazka ale tam sa tylko stylizowane, a nie z nia w roli glownej. Jezeli nic nie znajde to beda marynarze lub cos latwo dostepnego, w kazdym razie na pewno czarno-biale :)

No piekne sa, ja lubie monotematyczne lazienki niestety narzeczony mniej, wiec w opcje zawsze wchodza 3 kolory z tym ze te dodatkowe kolory zielony,niebieski sa bardzo lekkie i pastelowe prawie nie odrozniajace sie od bialego, tylko roz jest widoczny ale to juz za babska lazienka jak dla niego :)

Psosin ile odstaje wasz kominek od sciany tj. glebokosc? My byslismy dzis na dzialce i jestesmy przerazeni, jezeli zrobimy kominek jak wasz, a chcemy tez taki prosty, nowoczesny to calkowicie zasloni nam wykusz, probowalismy dzis :( Byc moze macie mozliwosc wstawienia zdjecia kominka z boku patrzac jakby od wejscia z holu do salonu? :)

Venus wiec tak: odległośc od kominka (u nas to skrzynia do sufitu) do sciany z oknami balkonowymi to około 310cm

ciezko to uchwycic

http://i931.photobucket.com/albums/ad158/Akna_album/DSCN3521.jpg

nie wiem jak lepeiej ci to pokazac ;-( to zdjecie jakby w przejsciu pomiedzy salonem a korytarzem.

Edytowane przez psosin

Pokazane idealnie tak jak chcialam - serdecznie dziekuje :) Chodzi o to ze z tej perspektywy nie widac stolu jadalnianego, no moze kawalek krzesla :( A nad jadalnia ma zawisnac krysztalowy zyrandol, ktory ma byc najwieksza ozdoba salonu zaraz po 2 fotelach ludwikach, musimy dalej kombinowac.

Dalej nie wiemy co z lazienka na gorze, serialu ciag dalszy klotnie, sprzeczki i wojna :)

Ludwiki planujemy ustawic frontem do sciany TV (najdluzsza sciana w salonie) pd lekkim skosem, co do obicia to jeszcze nie wiemy. Najpierw zrobimy zabudowy i meble a dopiero pozniej bedziemy myslec na obiciem, czy gladkie czy w paski, czy kazdy inny :)

Żyrandol juz dawno wybrany http://www.lampyesklep.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=1&vSubPage=12355&vItemDB=itemdb&vFiltrDB=610 z tym, że na ktorejs z moich magicznych stron z zyrandoli znalazalam taki na 5 halogenow i o 400 zł tanszy, ale teraz wstawiam tylko pogladowo.

Z kominkiem to juz nawet myslalam nad takim dekoracyjnym elektrycznym czy gazowym, nie pamietam juz :) Taki bardziej bajer niz prawdziwy kominek :( Czekamy jeszcze na info od firmy robia cej kominki ile musimy dokladnie wklad odsunac od sciany no i szukamy jak najplytszego, jak narazie najplytszy jaki znalezlismy to 43 cm :)

Łazienkowy problem polega na tym, ze niezaleznie jakie plytki wybieramy, to zadna aranzacja nas w tym przerobionym pokoju/lazience niestety nie powala. Aktualnie czekamy na wizualizacje z kafelkami firmy Roca kolekcja Essence kolory bez sliwa pomarancz, z motywem jak to ja nazywam "krolewskiego wzoru". Nize zapodaje link bo niezle sie napocilam zeby znalezc je w necie, ceny 80 zł za m2, listewki dekory w cenach 19-25zł za sztuke. Jezeli sie nie powiedzie, to zakopuje topor wojenny i stawiam na Tubądzin Sirocco :)

http://www.rocatile.com/servlet/portal/FvEcorporateSvl?sesid=2719220939210&planguage=ES&ppais=ES&page=&contenidoid=&fechapublicacion=&tipoambid=&ambienteid=&serieid=ESSENCE&novedad=&codpage=COMPONENTES2

Jeszcze jedno: a schody juz wybrane w sensie porecz? My myslimy nad prosta porecza drewniana i z poziomymi paskami metalowymi lub taka porecz z mocowanym szklem na specjalne duze sruby :)

Edytowane przez Venus_m