dominika-2006 30.09.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 cześć ile dalibyście w nowym domu (dopiero ma startować budowa) ocieplenia do ścian z pustaka Max??? ocieplenie styropian i jeszcze ile dalibyście ocieplenia dachu? wełna mineralna Każdy podaje mi inne wartości i stąd postanowiłam zapytać Was - osób już doświadczonych w tym temacie. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 30.09.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=44269&highlight=mity+fakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika-2006 30.09.2006 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 przeczytałam i wiem, że nic nie wiem .....no cóż ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 30.09.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 cześć d 2006a ile masz w projekcie?sprzedawcy przekonują by jak najgrubszą warstwę ale nie w trosce nasz ciepły dom. to chyba jasne. myślę, że na fundamentowe warto dać 10 cm styropianu a na ściany 12. niektórzy szaleją rzucając 15 cm na sciany. inni znowu piszą, że kiedyś wogóle nie dawano. i tak w koło macieju.ale napiszę ci jedno. jak zaczynaliśmy budowę to wszyscy patrzyli na nas jak na wariatów bo dawaliśmy 10 cm na ściany fundamentowe. "dziwnym" trafem większość sąsiadów dała póżniej tyle samo. myślę że w chwili obecnej 12 na ściany i 10 na fundament jest ok. no i dobra wentylacja do tego.my jesteśmy przekonani do styropianu. na temat wełny się nie wypowiadam. pozdro. aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika-2006 30.09.2006 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 czesc w projekcie mam porotherm i do tego styropian 14 cm; a ja chce budowac max, a on podobno jest chlodniejszy od porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 30.09.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 wierz mi, że ocieplenie ścian to tylko "kawałek" problemu. jest jeszcze dach, podłoga, okna i wentylacja, która podobno pozwala zaoszczędzić najwięcej ciepła itd itp. wszystkiego i tak się nie da idealnie zrobić. 14 cm jest ok. jeśli płyty będą równo położone, bez szczelin nie powinno być zimno. naczytalem się ostatnio o tych wentylacjach i teraz myślę, że pierzynka ze styropianu to nie wszystko.jeśli jednak dalej masz dylemat nie pozostaje nic innego jak zapytać doświadczonego kierownika. sąsiad ma właśnie domek z maxa z kozłowic. daje 10 lub 12. jeszcze nie zdecydował. sorki że nie mogę więcej pomóc aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 30.09.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Dla pustaka max min grubość styropianu to 12 cm - wtedy współczynnik przenikania ciepła dla ściany K<0,3 . Ale im więcej tym lepiej. Lepiej dać więcej styropianu i zaoszczędzic na ogrzewaniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts