Gość 10.04.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Zastanawiam się nad zainstalowaniem w swoim budującym się domu (122m, parter) pieca węglowego z zasobnikiem na węgiel w postaci groszku, który jest podawany za pomocą ślimacznicy. Podobno ogrzewanie tym sposobem jest tańsze niż tradycyjne węglowe i wygodniejsze, ponieważ piec zasypuje się raz na kilka dni. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 10.04.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Ogrzewanie moze i tanie ale wegiel gdzies musisz trzymac (koszty schowka) i kociol taki jest duzo drozszy i zwroci ci sie dopiero po paru latach... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 10.04.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Było to omawiane w Centralne ogrzewanie na węgiel. Ja sam na dniach będę podejmował w tej sprawie decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 10.04.2003 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Ja już podjąłem decyzję, wybrałem taki kocił firmy kieler-ecoII, widziałem do na tragach w Opolu, jest żeliwy (chyba jako jedyny żeliwny oferowany na naszym rynku)wykonanie super-aż nieprzyzwoite jak na węgiel, ma nawet duże drzwi maskujące przód, tak że wyglada z przodu jak cały panel, elektronika profesjonalnie zabudowana, żadnych kabli, ma dodatkowe palenisko. jak dzwoniłem do handlowaca w Opolu, to powiedział, że mają wkładać elektronikę sterującą 4 pompami-już sobie ostrzę zeby bo mam zamiar podłączyć kaloryfery, podłogówkę no i c.w.u.Co do magazynowania to jak tylko się pozytywnie myśli nie jest tak źle, ja tak to sobie wymyśliłem: dom niepodpiwniczony to sobie zrobię małą piwniczkę ok. 10m2, zrobię sobie boks na 2-3 tony węgla (jak braknie to sobie dowiozę1-2t)z dołu tego boksu mały otwór żeby mógł się wysypywać węgiel i mógł go go małą szufelką ładować do zasobnika, a od zew. zrobię sobie zsyp wprost do boksu-tyle pracy przy zsypie węgla co nic, a czasami jakiś sport można chociaż szczątkowo pouprawiać.A zapomniałem dodać, że jakieś graciarstwo do tej piwniczki też mogę włożyć. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 10.04.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 ja używam pieca miałowego nawet bez podajnika i jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 10.04.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Ja już jestem przekonany na 99%, że zamontuję taki kocioł na węgiel z podajnikiem ślimakowym i z paleniskiem retortowym. Waham się pomiędzy kotłem stalowym marki HEF-ECO PLUS http://www.hef.com.pl/ekoplus.jpg a kotłem żeliwnym marki KIELAR-ECO http://www.kielar-eco.pl/foto/13m.gif Interesującą propozycją jest również czeski VIADRUS LING http://www.klimosz.pl/oferta/ling.jpg który ma możliwość spalania biomasy w postaci granulatu z trocin, ale z tego co wiem, to również te dwa polskie kotły, radzą sobie bez problemu z takim alternatywnym paliwem (pellets). Za "namową" ADAMOSa48 najżyczliwiej spoglądam obecnie na kocioł Kielar-Eco z Ustronia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 10.04.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Wczoraj w śląskim programie regionalnym TV widziałem jak w kopalni bodajże "Wieczorek" pakują węgiel EKO-GROSZEK do worków papierowych, tak jak węgiel drzewny. Można sobie go kupić na kilogramy i przywieźć nawet w bagażniku samochodem osobowym. Oj, zmienia się w naszym kraju, zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 10.04.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Dodam jeszcze, że cena tegO Kielara to jakieś 6800 z vat, a i przypomniało mi się, że handlowiec mówił że ma przykre doświadczenia z Viadrusem-musiał coś tam spawać bo puszczało, a z wymianą też jakiś tam był problem-to mnie na niego uczulał.I jeszcze coś: na ten piec można wziąc kredyt w BOŚ, który pod koniec mogą umorzyć 15% lub w niektórych gminach refundują część zakupu z funduszu Fare. A tak nawiasem mówiąc czy nie wygląda ten Kielar przekonująco, oczywiście w temacie co węglowego. Oczekujący na zakup i zadowolony ze świadomego wyborulechu5 [ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-04-10 14:13 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 11.04.2003 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Lechu też byłem w Opolu. Daje to do myślenia. A co do Twoich rozwiązań w domku bez piwnic to skąd wiesz jak ja to zrobiłem? Praktycznie wszystkie Twoje patenty zastosowałem w moim domu bez piwnic. A co się projektantowi natłumaczyłem. Teraz chwali taki pomysł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 11.04.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Musze was nieco zmartwic ale lepiej byc swiadomym faktow. W UE zadecydowano o oblozeniu wegla akcyza. Polska pewnie wystapi o jakies okresy przejsciowe ale w koncu i tak skonczy sie to kiedys na wiekszym opodatkowaniu... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.04.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Ebełebe... - nie "węgla akcyzą" tylko paliw akcyzą. A np. nasi domorośli ulepszacze kombinują nad zrównaniem akcyzy opałowego i napędowego - mówią że z ewentualnym zwrotem dla opałowców, no ale to to chyba potrafimy ocenić. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.04.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 to ja, anonimowy. dzięki za wszystkie opinie. miło by było jeszcze usłyszeć zdanie kogoś, kto użytkuje taki kocioł dłuższy czas, no i ciekaw jestem kosztów takiego użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 11.04.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Paliwa juz sa oblozone akcyza - OO mniejsza a ON i benyny wieksza. Wegiel nie ma w ogole akcyzy. UE wprowadza zasade nalozenia akcyzy na wegiel TAKZE. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.04.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Węgiel (i gaz ziemny) nie ma akcyzy w Polsce - w Unii ma (może nie wszędzie).Nowy projekt dyrektywy wprowadza obowiązkowe minimalne stawki (wyższe dla wszystkich paliw) dla wszystkich krajów UE.W związku z powyższym my się nie boimy czarnego luda. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 11.04.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Dziś oglądałem jeszcze jeden żeliwy kocioł z paleniskiem retortowym i podajnikiem. Niejaki ZĘBIEC. Dość przyzwoita cena - 5500 zł, jednak nie ma opcji dodatkowego, niezależnego paleniska. No i estetyka nieco gorsza od pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 11.04.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Dziś oglądałem jeszcze jeden żeliwy kocioł z paleniskiem retortowym i podajnikiem. Niejaki ZĘBIEC. Dość przyzwoita cena - 5500 zł, jednak nie ma opcji dodatkowego, niezależnego paleniska. No i estetyka nieco gorsza od pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 11.04.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 On 2003-04-11 10:52, Dave wrote: Paliwa juz sa oblozone akcyza - OO mniejsza a ON i benyny wieksza. Wegiel nie ma w ogole akcyzy. UE wprowadza zasade nalozenia akcyzy na wegiel TAKZE. D. Kurczę, a na drewno opałowe do kominka też będzie akcyza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 12.04.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 Mam pytanko do użytkowników?Czy nie mieli problemów jeżeli do podajnika dostał sie przypadkowo jakiś większy kawałek węgla czy drzewa.Chyba na składach węglowych nikt nie zagwarantuje że kupując kilka ton groszku, nie ma w nim większych kawałków.Mam zamiar założyc kotłownię tego typu ale mam wątpliwości pod tym względem. Jak w tych piecach rozwiązane jest odpopielanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 12.04.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 Jeśli dostanie się kamień, to podajnik może się zakleszczyć. Co do popiołu, to spada on swobodnie do popielnika ( na paleniskiem retortowym nie ma rusztu, który trzeba np. "przegrzebać" lub wstrząsnąć). [ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-04-12 23:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 12.04.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 Poniżej jest schemat palnika retortowego (w tym przypadku kotła Ling):http://strony.wp.pl/wp/ekoenergetyka/pl/ling/palnik-ling.jpgJak widać, paliwo (drobny węgiel, pellets) jest wpychane poprzez podajnik ślimakowy, spala się na górze, a popiół opada do popielnika. Przy kotłach na miał węglowy z podajnikiem tłokowym, paliwo podawane jest na palenisko z blachy stalowej, które ma lekki spad w kierunku popielnika. Podawana przez podajnik świeża porcja paliwa spycha do popielnika popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts