zsasia 30.09.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 mam mieszkanie 80 m2 i chce je sprzedac ( 200 tys) i mam dziake, chcemy wziac kredyt i budowac dom, ale bardzo sie boje.czy 300 tys wystarczy na 145m2?prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 30.09.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 .czy 300 tys wystarczy na 145m2? W zależności od projektu, przyjętych technologi oraz rozwiazań instalacyjno-wykończeniowych. Przy pewnych ograniczeniach zmniejszajacych koszty - wystarczy spokojnie. Jak wybierzesz projekt - pochwal sie, a powiem Ci na co mozesz liczyc. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zsasia 30.09.2006 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 projekt lukrecja z pracowni archipelag:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 30.09.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 projekt lukrecja z pracowni archipelag:) Interesujacy domek, choc ten dach Ani tani, ani funkcjonalny \ Dużo niefunkcjonalnych okienek połaciowych - latem grzeja, zima zaciemniają Nie wiadomo czemu służące pom.gosp. na parterze - czy to minikotłownia? No, na ew. pompe ciepła wystarczy - tylko gdzie oszczedność/ Już lepiej powiekszyc wiatrołap i zrobic tam szafe na odzienie wierzchnie i buty, lub wieszaki. Spizarnia z holu? Malutkie - kuchnia i jadalnia Jakiś przedziwny zestaw drzwi z salonu Aż sie prosi o schody ażurowe. Mały garaż i tylko na 1 auto. Na poddaszu pokoiki malenkie, za to łazienka OK. można by ew.ratować sytuacje poprzez subtelne podniesienie ścianki kolankowej o jakieś 20-25 cm. Jakieś bezsensowne balkoniki - niefunkcjonalne mostki termiczne. Ogólnie - nie powalił mnie z nóg i uważam że w tym przedziale (ok. 150 m2) jest wiele ciekawszych a juz napewno tańszych w budowie domków. Ale to Ty tam bedziesz mieszkać, a przy tym nie znam sytuacji, stron swiata, założeń które ma spełniać domek, itd. Moja rada/ Jeszcze poszukać, przemysleć, skonsultować. Dom buduje sie na wiele lat i nie jest to blok gdzie jesteśmy w sytuacji przymusowej - tu mozemy zrobić jak lubimy, ale rozsądnie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zsasia 01.10.2006 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Dziekuje za porade:) W warunkach zabudowy mam wymog dach 4-spadowy, z poddaszem uzytkowym o kacie nachylenia 30.( ale to mozna przeskoczyc do 40 ). Przeszukalam juz duzo projektow .Czy moglby Pan zobaczyc jeszcze projekt karmina http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=463.Lub zaproponowac jakis ciekawy, a nie drogi w budowie:) . Bede bardzo wdzieczna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zsasia 01.10.2006 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Jeszcze raz ja:) Podaje nazwy domow, ktore mi sie podobaja. Czy moglby pan wyrazic zdanie na ich temat?rosa,Perla z krajobrazow i Libra z dobredomy:) dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 01.10.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Jeszcze raz ja:) Podaje nazwy domow, ktore mi sie podobaja. Czy moglby pan wyrazic zdanie na ich temat?rosa,Perla z krajobrazow i Libra z dobredomy:) dziekuje Nie jestem pan - jestem Eskimos i mam swoje igloo:lol: W warunkach zabudowy mam wymog dach 4-spadowy, z poddaszem uzytkowym o kacie nachylenia 30.( ale to mozna przeskoczyc do 40 ). Napewno czterospadowy? Zwykle pisza - wielospadowy a wtedy mozna również 2 spadowy. 2-spadowe dachy są znacznie tańsze i naprawdę bywają ładne - zwłaszcza w układzie T lub L i z lukarną Jeszcze raz ja:) Podaje nazwy domow, ktore mi sie podobaja. Czy moglby pan wyrazic zdanie na ich temat?rosa,Perla z krajobrazow i Libra z dobredomy:) dziekuje Upewnij się - nochyba że lubisz dachy 4-spadowe, ale za to płaci się znacznie zwiększonymi kosztami i ilością skosów. Co do wskazanych projektów, to uważam, że: Karmina Domek na działkę raczej zachodnią. Dach dosyc oryginalny - ale znów nie tani. Ładny wiatrołap z szafą i przejściem do garażu+ Otwarta kuchnia na jadalnie (jak kto lubi) Dyskusyjny funkcjonalnie a drogi wykusz w jadalni. Sympatyczny, choc malutki gabinecik. Garderoba w dziwnym-niepraktycznym miejscu z wejściem z gabinetu? Juz raczej powiekszyc gabinet. Ciekawe połączenie garażu z pom. gosp. i wyjsciem na ogród, ale wymagać bedzie drzwi antywłamaniowych. Poddasze mniej ciekawe. - tak to już jest przy tych dachach. Wielki korytarz z klatka schodową i malutkie sypialnie. Garderoba w pok. 4 zrobi już z niego całkiem - dziuplę. Łazienka OK ale w skosach. Pralnia na poddaszu w dodatku za łazienką Perła Znowu domek na działkę raczej zachodnią. Podobny do poprzedniego, choś jakby ciekawszy funkcjonalnie. Malutki gabinecik, ale z widokiem na ulicę.+ Dyskretnie usytuowana łazienka dolna.+ B. zmyślne połaczenie garażu ze spiżarką i kuchnią.+ Poddasze już mniej ciekawe. Duzy hol, małe pokoje ze skosami, pralnia z łazienką.- Wg mnie projekt ciekawszy jednak od Karminy. Rosa Też na zachodnią – więc pewnie taką masz. Ładnie i funkcjonalnie rozplanowany parter pod warunkiem wybitnie uporzadkowanej Pani Domu. Kuchnio-salon bywa czasem kłopotliwy (hałasy, zapachy), ale nie mówię nie – zależy od upodobań. Poddasze ciekawsze, zwłaszcza w wariancie 2, ale te balkoniki bym zlikwidował. Libra Podobny do Perły – ale na działke wschodnią. Wieć jaką ty masz w końcu działkę??? No ale wtedy kuchnia od południa? I bez okna/ podobnie gabinet. Za to na górze wielkie okno z balkonem? Budynek nieskoordynowany ze stronami świata – dalej nie analizuję bo to go dyskwalifikuje. Dla mnie – Perła, albo Rosa (jesli ktoś akceptuje taki kochnio-salon). Ogólnie to jestem przeciwnikiem tych drogich i niepraktycznych kopertowych dachów, podobnie jak wykuszy. To dobre dla tych którzy mają kasę i chcą błysnąc wielkim domem w stylu dworku lub pałacu. Warto najpierw przemyśleć założenia i oczekiwania w konfrontacji z możliwościami. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zsasia 01.10.2006 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 taki jest wymog 4 spadowy dach i kat 30 z uzytkowym poddaszem:). A moglbys cos zaproponowac? Bo ja juz moze ogladajac 1000000000 projektow nic innego nie widze:( dzieki za SUPER rady. No a co do ceny ,,,to raczej nie chce przeplacac i na pewno wolalabym dach 2 spadowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.10.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 taki jest wymog 4 spadowy dach i kat 30 z uzytkowym poddaszem:). A moglbys cos zaproponowac? Bo ja juz moze ogladajac 1000000000 projektow nic innego nie widze:( dzieki za SUPER rady. No a co do ceny ,,,to raczej nie chce przeplacac i na pewno wolalabym dach 2 spadowy! No cóż - jak każą 4-spadowy to trudno. Trzeba szukac takiego. Jaką ty masz działkę - w sensie stron świata i wymiarów, bo to podstawowe kryteria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zsasia 02.10.2006 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 od wschodu mam wjazd na dzialke:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chanel 02.10.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 A co śądzisz Eskimosku o Zorzy z Domusa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chanel 02.10.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 02.10.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 WitamMam prosbe do ESKIMOSA czy mozesz spojrzec na ten projekt http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=374&IdKolekcji= i ocenic go. Czy da rade go wybudowac stan developerski za cene okolo 210-220tys brutto lub inaczej czy zmieszcze sie w kwocie 270-280tys brutto pod klucz. Oczywiscie bede chcial budowac z bloczkow betonowych i zastanawiam sie jeszcze nad dachem czy bedzie duza roznica w cenie jak dam blachodachowke zamista dachowki cementowej. Kominek bede chcial dac zwykly ktory raczej by sluzyl jako ozdoba ewentualnie ogrzewal by salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.10.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 od wschodu mam wjazd na dzialke:) No tak, od tego należało zacząć Ideałem byłaby północna, ale dobrze że przynajmniej nie południowa - te są najtrudniejsze (wiem-bo mam ) Strony swiata oprócz innych walorów projektu, sa niezwykle ważne. Chodzi o odpowiednią przyjazność pomieszczeń z których rózne potrzebują róznego naświetlenia. Idealnym ułożeniem jest zapewnienie światła wschodniego w kuchni i jadalni oraz sypialniach, tam sie rozpoczyna się dzień, a kuchnia nie jest pomieszczeniem dodatkowo ogrzewanym w ciągu dnia. Pokoje dzienne powinny mieć światło południowo-zachodnie. W gabinecie najlepsze światło zachodnie. Od północy mało, małych okien, a od południa dużo, dużych. Tak jest optymalnie, bo okna od północy ograniczą drogę ucieczki ciepła, natomiast duże przeszklenia skierowane na południe ułatwią pozyskiwanie energii słonecznej Najlepiej też żeby to była zwarta bryła, pozbawiona załamań i występów oraz mostków cieplnych, np. balkonów Pokóju dzienny w zadnym razie nie od północy, a garaż raczej nie na elewacji południowej. Wiem, wiem - tak to tylko w ERZE , ale warto szukac rozwiazań przynajmniej zbliżonych do tych zasad. Więc za takim sie rozgladaj. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.10.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 A co śądzisz Eskimosku o Zorzy z Domusa? Mały i prosty (wiec w konsekwencji – tani w budowie i eksploatacji), ale całkiem przyjemny domek na działke raczej północną. Jakby go tak jeszcze trochę podrasować? Mozna by zaryzykować lekkie podniesienie (20-25 cm) scianki kolankowej. Aż sie prosi o drzwi z garażu do pomieszczenia gosp. służącego też jako śluza. Jak mógł architekt to przeoczyć. Otwarta kuchnia – ani zaleta, ani wada – zależy od upodobań. Dość niefortunne usytuowanie kominka. Mały, ale przytulny gabinecik Poddasze skromniutkie, ale przyjemne. Prosi sie o pewne zmiany doświetlenia. Dlaczego takie malutkie okna szczytowe? Przecież to wschód i zachód! Łazienka troche mała. Dlaczego 5 to strych – zrobiłbym tam łazienkę z pralnią a w miejscu łazienki garderobę. No i ten dach – łysy z lekka. Dorzucił bym mu lukarny zamiast tych niepraktycznych połaciówek. Nawet takie najprostsze (czytaj-najtańsze) z jednospadowym daszkiem. Poprawił by sie wyglad bryły budynku, nieco stodołowatej. Ogólnie, dla niedużej rodziny o ograniczonych zasobach finansowych – w sam raz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zsasia 02.10.2006 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Ostatnia prośba żebyś zerknął na http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/malaga/ i wyraził swoje zdanie:) Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 03.10.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Przepraszam, że się wcinam...Kolega Eskimos oceniając cierpliwie każdy wskazany projekt wskazał podstawowe zasady wyboru projektu. Czas, żebyś czymś go zaskoczyła - typu: projekt XY jest dobry, ale za dużo miejsca zajmuje komunikacja lub czy kotłownia w tym miejscu bardzo skomplikuje rozprowadzenia cw i co itp.Jak ważne jest racjonalne wykorzystanie słońca do "ogrzania" domu przećwiczyłam w domu rodzinnym. Stare budownictwo, wielkie okna, ogrzewanie piecami akumulacyjnymi. W pokoju od strony południowej zimą było znacznie cieplej niż w pozotałych, a w piecu włącza się 1/3 mocy.Jeśli chodzi o Malagę - przypory! Na 100% nie pełnią funkcji konstrukcyjnej tylko ozdobną, ale trzeba zrobić szerszy fundament. Jak się szczypiesz z kasą to bez żalu rezygnować z wykuszy, balkoników i przypór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 03.10.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Ostatnia prośba żebyś zerknął na http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/malaga/ i wyraził swoje zdanie:) Dziękuję No, to już troche większy domek. Całkiem poprawny parter. Tylko to przedziwne wklęsnięcie w jadalni. Jeśli ma służyć pomniejszeniu pow. uzytk. dla stworzenia minizadaszenia nad niewielką częścia tarasu - to nie warto. Ja bym zlikwidował. i ew. zrobił dużo większe lekkie zadaszenie poza bryła budynku (mam takie- 28 m2 - i doskonale sie sprawdza) Otwarta kuchnia, ale jak ktos woli - łatwo można ja odgrodzić. Mały, ale z widokiem na ulicę, gabinecik z którego mozna zrobić wejscie wprost z wiatrołapu - jeśli ktoś potrzebuje "dyskretnego" pomieszczenia. Poddasze też rozłożone całkiem poprawnie. Tylko ten dach. Ja akurat nie lubie takich piramid, zwłaszcza z połaciówkami i uważam że podnoszą koszt a ograniczają funkcjonalność, oraz podwajają ilość skosów. Ale jesli komuś to nie przeszkadza - to o gustach sie nie dyskutuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zsasia 03.10.2006 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Prosze Cię Eskimos zaproponuj coś ciekawego i użytecznego z takimi warunkami jak ja mam...Ja już mam dosyć. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 03.10.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Prosze Cię Eskimos zaproponuj coś ciekawego i użytecznego z takimi warunkami jak ja mam...Ja już mam dosyć. Dziękuję zsasia to jest nie takie proste. Wiem tylko że masz działke wschodnią..........i tyle. Nie wiem b. wielu rzeczy które mogą byc istotne. Chocby, jak długa i szeroka jest działka, co ją otacza? Od tego zależą np. widoki z okien które bedziesz miała przez wiele lat. Może sie na przykład okazać że przy jedzeniu obiadu bedziesz "podziwiać", a latem czuć ......kompostownik sąsiada - albo sto innych niespodzianek. Żeby czuć projekt trzeba najlepiej widziec i znać dzialkę. Ja mogę się wypowiedzieć co do urody, funkcjonalnosci, czy szacunkowych kosztów budowy budynku, ale wybierać to musisz Ty. I nie poddawaj sie tak łatwo. Spisz sobie założenia jakim powinien odpowiadać Twój wymarzony dom (w konfrontacji z możliwościami ) i próbuj z wielu, drogą eliminacji wytypować kilka. A z tych kilku to już bedzie łatwiej dopowiedzieć sobie ten czy ten. Nikt Ci chyba nie obiecywał że będzie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts