ESKIMOS 03.10.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witam Mam prosbe do ESKIMOSA czy mozesz spojrzec na ten projekt http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=374&IdKolekcji= i ocenic go. Czy da rade go wybudowac stan developerski za cene okolo 210-220tys brutto lub inaczej czy zmieszcze sie w kwocie 270-280tys brutto pod klucz. Oczywiscie bede chcial budowac z bloczkow betonowych i zastanawiam sie jeszcze nad dachem czy bedzie duza roznica w cenie jak dam blachodachowke zamista dachowki cementowej. Kominek bede chcial dac zwykly ktory raczej by sluzyl jako ozdoba ewentualnie ogrzewal by salon. Sorry aLien01, własnie zauważyłem, że Ci nie odpowioedziałem. Jak już pisałem, nie jestem zwolennikiem takich dachów-piramidek, ale od strony funkcjonalności całkiem zmyslny domek na działke raczej północną.. Na szczęscie w sypialniach głównie sie śpi (no nie tylko, ale wtedy też intymne oswietlenie ksiezycem, może być wielce wskazane i inspirujące)('') Troche przyciasna kuchnia, z uwagi na jadalnie w niej, ale do nie jest wielki dom, (wiec i niedrogi), zatem nie można za wiele oczekiwać. Na taras też dałbym drzwi suwane, dla zaoszzędzenia miejsca w nie za wielkim salonie. bede chcial budowac z bloczkow betonowych Chyba gazobetonowych?('') Jeśli tak to popieram – tanio i cieplutko. Dałbym 24 cm gazobetonu na ciepłe spoiny i z 15 cm styropianu. czy bedzie duza roznica w cenie jak dam blachodachowke zamista dachowki cementowej Zaoszczedzisz niewiele – blacha ostatnio znacznie zdrożała, a dachówka nie. Kominek bede chcial dac zwykly ktory raczej by sluzyl jako ozdoba ewentualnie ogrzewal by salon I słusznie, choć troche dziwnie usytuowany ten kominek. Czy da rade go wybudowac stan developerski za cene okolo 210-220tys brutto lub inaczej czy zmieszcze sie w kwocie 270-280tys brutto pod klucz. Przy pewnym wkładzie własnym i systemem gospodarczym da radę spokojnie – jeśli nie będziesz szalał ze standardem wykończeniówki. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danio78 07.10.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Tak czytam, czytam i czytam ..... i już sam nie wiem. Czy na takiej działce jest sens stawiać Karminę z archipelagu. http://img117.imageshack.us/img117/8256/dziakavu3.th.jpg I jak zrozumiałem z opisu ten dom nie jest tani w budowie. Jeśli macie jakieś jakieś propozycje i podobnym stylu będę wdzięczny za ich prezentację. A i jeszcze jesdno: czy może ktoś już wybudował karminę - proszę o kontakt. Z góry dziękujęDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 07.10.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Daniel a niby dlaczego działka 33 m jest wąska?każdy projekt podobny do Karminy będzie drogi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 07.10.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Dzieki ESKIMOS za odpowiedz na mego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danio78 07.10.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Daniel a niby dlaczego działka 33 m jest wąska? każdy projekt podobny do Karminy będzie drogi.. Sorki może za głupie pytanie ale dopiero się wciągam w temat; Jakiego typu projekty ok.. 150 m pow. użytkowej będą tańsze od karminy? Proszę o jakiś przykład. Jak poznać czy dom będzie drogi czy tani? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorik 07.10.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 >>Eskimos Podziwiam Mam chęć na D24 z kolekcji muratora chciałbym docenić profesjonalizm rad i porozmawiać o przeróbkach Pozdrawiam yorik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 09.10.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Czy na takiej działce jest sens stawiać Karminę z archipelagu. http://img117.imageshack.us/img117/8256/dziakavu3.th.jpg Daniel Raczej nie Karmina, to domek nie na działke południowo-wschodnią jaką masz. Ale wielkości działki to Ci zazdroszczę. Mam chęć na D24 z kolekcji muratora chciałbym docenić profesjonalizm rad i porozmawiać o przeróbkach To całkiem spora i niegłupia parterówka (jeśli ktoś woli parterówki) na działkę wschodnia, lub północno-wschodnią. Oczywiście nie bez drobnych wad. No i wystepuje w kilku wersjach. Nie znam Twoich uwarunkowań, ani zamierzonych przeróbek - więc trudno mi tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe 09.10.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 danio ja tez mam prawie takie ustawienie jak u ciebie - i też chcę Karminę - oglądałam różne projekty na taką działkę ale nic mi nie wpadło w oko . Właśnie przed chwilą dostałam dodatkowe materiały do Karminy z archipelagu i mam już kilka fajnych zmian- tzn. chciałabym zamienic pokój nr 4 miejscami z łazienką i właczyć do niego okno na holu. No i faktycznie podwyższenie ściany kolanowej o 50 cm duzo uatrakcyjni pomieszczenia na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 09.10.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 >>Eskimos Podziwiam Mam chęć na D24 z kolekcji muratora chciałbym docenić profesjonalizm rad i porozmawiać o przeróbkach Pozdrawiam yorik Proponuję Ci zapoznać się z tematem de-dwudziestkoczwórkowcy. Tam znajdziesz sporo informacji na interesujący Cię temat. Polecam! Są tam wypowiedzi kilku osób budujących aktualnie, oraz innych planujących budowę w niedalekiej przyszłości (np. moje ). Jest też sporo informacji na temat przeróbek... niektórych dość poważnych . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 13.10.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Eskimosie jesteś nieoceniony w swojej pomocy. Czy możesz się wypowiedzieć na temat tego projektu? http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=72 Stan deweloperski okreslany jest na około 200 tys. - uważasz że to realne? Projekt bardzo mi sie podoba, ale wydaje mi się że troche za duzo tych okien dachowych. Będę wdzieczna za Twoje opinie i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.10.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=72 Stan deweloperski okreslany jest na około 200 tys. - uważasz że to realne? Ja nie Eskimos, ale zrobię tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.10.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Ja chcę wybudować za 300 kPLN, w tym działka (a chałupa duża z piwnicami) i raczej mi się uda. Moim zdaniem spokojnie możecie ruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 13.10.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Czy możesz się wypowiedzieć na temat tego projektu? http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=72 Diuna III Ja nie Nefer – więc nie wiem co Ją w tym prospekcie tak poraziło? Stan deweloperski okreslany na około 200 tys.? Wszystko zależy od systemu budowy, przyjetych rozwiazaniach technologicznych, systemów instalacji, standardu wykonczenia i wielu, wielu innych. Z moich doswiadczeń wynika że wszelkie kosztorysy biorą w łab, a koszty mozna określić jedynie szcunkowo. Przy budowie systemem gospodarczym, pewnym wkładzie własnym, mocno negocjowanych cenach , pewnej skromności w standardzie wykończenia oraz pewnych modyfikacjach projektu w kierunku zmniejszenia kosztów a zachowania funkcjonalności – te 200 tys. jest całkowicie realne. Całkiem sympatyczny, nieduży domek, na działkę raczej północną. Pytanie czy pom. 6 na parterze ma być sypialnią, czy może gabinetem. Jeśli ta sypialnia nie jest niezbedna, to gabinet jest pomieszczeniem b.przydatnym. Wtedy dyskusyjne 2 łazienki na parterze. Możnaby pozostawić jedną z WC, umywalką i natryskiem, przemodelowywując węzeł 6-7-8 na parterze a pom. 9 wykorzystać np. jako garderobę na odzienie wierzchnie i buty. Nie widzę komina wentylacyjnego z kuchni na dole i łazienki na górze. W tym wzgledzie rekuperator pozwoliłby zredukować ilość kominów do jednego (z kominka). Praktyczny węzeł salon, kuchnia, spiżarnia. Całkiem przyzwoite, jak na nieduży dom sypialnie na górze, (przy dachu kopertowym byłoby znacznie gorzej). Niestety dość mała łazienka, ale za to piekny, wielofunkcyjny strych. Nielubianych przezemnie połaciówek istotnie mnogo, ale niestety wiekszość wymuszona rozkładem poddasza. Na szcazęście tylko w łazience i 1 sypialni. Z tych na strychu można z powodzeniam zrezygnować, ew. powiększajac okna szczytowe. Wykusz w kuchni z balkonikiem nad nim urozmaica bryłę i doświetla dodatkowo północną kuchnię, ale też podnosi koszt budynku. No ale wykusz w kuchni ma jeszcze jakiś sens w przeciwieństwie do pokojowego (zwłaszcza od tarasu). Ja bym go sobie darował łącznie z balkonem nad nim – jeśli scenę balkonową masz już za sobą a Romea na własność. Co do ścian zewnetrznych, to rozważył bym zamiast ryzykownej wersji ściany jednowarstwowej 36 cm gazobetonu – nie za ciepłej i trudnej do poprawnego wykonania w aspekcie mostków cieplnych – 24 cm zwykłago taniego gazobetonu z dociepleniem 15 cm. styropianu. Ogólnie – b. ładny i funkcjonalny, oraz niedrogi w budowie polski domek . Mnie się podoba. Powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 13.10.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=72 Stan deweloperski okreslany jest na około 200 tys. - uważasz że to realne? Ja nie Eskimos, ale zrobię tak : Nefer, dzięki za zainteresowanie, cokolwiek miało ono oznaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 13.10.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Eskimosie, bardzo Ci dziękuję za tak szybką odpowiedź. Co do wykuszu w salonie- myślę podobnie jak Ty i tak raczej zrobię. Scenę Romea i Julia mam już jakieś 12 lat za sobą , ale gdyby nam się ją jeszcze zachciało odnowić to jest balkonik nad kuchnią Sypialnia na dole jest niezbędna dla starszej osoby. Myslałam, sobie jeszcze, żeby na poddaszu stryszek (pomieszczenie nr 7 ) przerobić na pokój (może większe okna w ścianie szczytowej wystarczą i można zlikwidować oba okna dachowe), pokój nr 5 - przerobiłabym na łazienkę ,a pomieszczenie nr 6 które do tej pory funkcjonuje jako łazienka przerobiłabym na garderobę, bądź pokoik w którym można rozstawić suszarkę na pranie i deskę do prasowania - może też wystarczałoby jedno okno dachowe w tym pomieszczeniu. Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 13.10.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Sypialnia na dole jest niezbędna dla starszej osoby. A, to zmienia postać rzeczy. Do tych celów jest idealna, zwłaszcza że z łazienką. Myslałam, sobie jeszcze, żeby na poddaszu stryszek (pomieszczenie nr 7 ) przerobić na pokój (może większe okna w ścianie szczytowej wystarczą i można zlikwidować oba okna dachowe), Oczywiscie - bedzie całkiem przyjemny zachodni pokoik. W skosie/ach mozna zrobić zasuwaną szafę-garderobe. Połaciówki bym zlikwidował i maksymalnie doświetlił oknem (raczej 1-nym niż 2-ma, ale wtedy podobnie na dole w garażu - dla zachowania symetrii elewacji!) Mam taki gabinet, zachodni z 1 oknem, szer, 160 cm. i jest b.dobrze. pokój nr 5 - przerobiłabym na łazienkę ,a pomieszczenie nr 6 które do tej pory funkcjonuje jako łazienka przerobiłabym na garderobę, bądź pokoik w którym można rozstawić suszarkę na pranie i deskę do prasowania - może też wystarczałoby jedno okno dachowe w tym pomieszczeniu. Całkiem rozsądnie. A jedna połaciówka w tych pomieszczeniach wystarczy. Latem doswietla dobrze, a w śnieżną zimę to bez znaczenia bo i tak te okienka są zasypane śniegiem który można jedynie wysypać sobie na głowę. Powodzenia Beasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 13.10.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Dzięki wielkie Eskimosie, dzięki Twoim sugestiom jeszcze bardziej zachęciłeś mnie do tego projektu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 13.10.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Właśnie takie zmiany będę wprowadzać w mojej Diunie. Tylko teraz po sugestiach ESKIMOSA zastanowię sie nad sensownością wykuszu w salonie. Jak wiele można zaoszczędzić nie robiąc go i tym samym balkonika na górze tylko balustradę przy oknie balkonowym? Wcześniej o tym nie pomyślałam. Dzięki ESKIMOS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 13.10.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Jak wiele można zaoszczędzić nie robiąc go i tym samym balkonika na górze tylko balistradę przy oknie bakonowym? . Kilka do kilkunastu tysiecy ( w zależnosci od standardu). A już na pewno wystarczy np. na odkurzacz centralny, albo nawet rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamxyz 16.10.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Nie wiem skąd sie biorą pomysly wybudowania domu 200 m za 200 tys, ja kupilem dom w stanie surowym bez podłóg i białego montazu za 400 tys i po pierwszym rozeznaniu za wykonczenie musze zaplacic okolo 150 000 (m.in zakup pieca z grzejnikami, gładzie szpachlowe, ocieplenia + karton gipsy na poddaszu, tania glazura i najtanszy parkiet)- fachowcy Warszawa, ja rozumiem ze tu jest w W-wie drozej niz gdzie indziej ale cena 200 000 przy obecnych żądaniach krwiopijców jest chyba trochę zaniżona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts