Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strach...

zsasia

Recommended Posts

Nie wiem skąd sie biorą pomysly wybudowania domu 200 m za 200 tys, ja kupilem dom w stanie surowym bez podłóg i białego montazu za 400 tys i po pierwszym rozeznaniu za wykonczenie musze zaplacic okolo 150 000 (m.in zakup pieca z grzejnikami, gładzie szpachlowe, ocieplenia + karton gipsy na poddaszu, tania glazura i najtanszy parkiet)- fachowcy Warszawa, ja rozumiem ze tu jest w W-wie drozej niz gdzie indziej ale cena 200 000 przy obecnych żądaniach krwiopijców jest chyba trochę zaniżona

Adamie, ceny w Warszawie napewno znacznie różnią się od cen w innych miastach - więc to już większy koszt. Nie napisałeś jakiej wielkości dom kupiłeś, ten który ja zamierzam budować dom ma 133 m kw. powierzchni użytkowej.

Od ceny 400 tys. odejmij sobie cenę działki (napewno wiele kosztowała) i dodaj sobie to co zarobił na Tobie sprzedający. Może wtedy kwota 200 tys. (bez działki) nie wyda Ci sie tak bardzo nierealna w innym zakątku Polski niż stolica i przy dużym własnym wkładzie pracy.

Staram się patrzeć na to wszystko bardziej optymistycznie Adamie :D - innym sposobem większość z forumowiczów musiałaby porzucić marzenia o własnym domku z ogródkiem. :D

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia :D

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Raz jeszcze dziekuje Beasza, za moznosc czytania o Diunie.

Z zainteresowaniem przeczytalam wypowiedzi Eskimosa. Przeanalizowalam informacje dotyczace zmian w Diunie; jednak osobiscie, nie rezygnowalabym z balkoniku od strony ogrodu, dla mnie on wlasnie bylby najwazniejszy. Rowniez okna! Napewno nie zrezygnuje z okien, jesli juz, to jedno ale duze, o ile bedzie taka mozliwosc, lub tam gdzie bedzie jedno male, dodam jeszcze jedno... takie moje przemyslenia.

Jednak zastanawia mnie jedno - okna na poddaszu? Czy podczas deszczu, nie jest irytujace np: w sypialce , kiedy krople deszczu, dzwonia o szybe? Jak w zimie, otworzyc takie okno, kiedy bedzie zasypane sniegiem?

Czy w lecie w pokojach na poddaszu nie jest goraca? Noo chyba, ze zainstaluje sie - klimatyzacje. Ale bez ... klimatyzacji?

To tyle na dzis moich - przemyslen.

osobiscie, nie rezygnowalabym z balkoniku od strony ogrodu, dla mnie on wlasnie bylby najwazniejszy.

Nie chodzi o to żebyś rezygnowała, a raczej o to abyś nie rezygnując (coś za coś) - zdawała sobie sprawę że pociaga to za sobą określony wzrost kosztów, tak budowy, jak późniejszego utrzymania domu.

O ile zwykły, wiszący balkon stanowi wprawdzei znakomity mostek cieplny do wysysania ciepła z bryły budynku to przynajmniej nie stanowi większego wyzwania technologicznego.

Co innego balkon nad wykuszem. Tutaj trzeba ocieplić strop wykusza.

Alternatywą jest albo podniesienie poziomu balkonu i wchodzenie na niego po schodku :o , albo obniżenie sufitu w tej części salonu, :o

A mostek cieplny i tak będzie.

Nie lepiej (i znacznie taniej) zwykłe duże, panoramiczne okno na całą tą ścianę ( przy okazji rezygnacja z tego może efektownego narożnikowego które znowu podnosi koszty i komplikuje konstrukcje ścian i stropu).

Jednak zastanawia mnie jedno - okna na poddaszu? Czy podczas deszczu, nie jest irytujace np: w sypialce , kiedy krople deszczu, dzwonia o szybe? Jak w zimie, otworzyc takie okno, kiedy bedzie zasypane sniegiem?

Czy w lecie w pokojach na poddaszu nie jest goraca? Noo chyba, ze zainstaluje sie - klimatyzacje. Ale bez ... klimatyzacji?

B. celne przemyślenia, jednak jest to wybór mniejszego zła narzuconego przez warunki zabudowy (w dachu wielopołaciowym jest 2-krotnie gorzej).

A już całkowitym nieporozumieniem sa dachy kopertowe z oknami wyłącznie połaciowymi.

Mam takie 2 w zasięgu wzroku z mojego oka i z pewnym rozbawieniem obserwowałem ostaniej zimy, jak przez 2 miesiace mieli kompletnie zaciemnione całe poddasza.

Przy dzisiejszych typowych warunkach zabudowy, całkowite unikniecie tego problemu jest tylko mozliwe w parterówce bez poddasza.

Ale te maja inne swoje wady.

Pozdrawiam. :D

[Jednak zastanawia mnie jedno - okna na poddaszu? Czy podczas deszczu, nie jest irytujace np: w sypialce , kiedy krople deszczu, dzwonia o szybe? Jak w zimie, otworzyc takie okno, kiedy bedzie zasypane sniegiem?

Dlatego właśnie wydaje mi się, że moja propozycja rozkładu poddasza w umieszczona w poście wyżej właśnie pozwala zrezygnować z okien dachowych i uniknąć dzwonienia kropel deszczu czy problemu zasypania śniegiem.

Właśnie rozkład pomieszczeń jaki zaproponowałam wziąłam jakby zywcem z Diuny I - z tym, że w pomiesczeniu nr 2 likwidacja 2 okien dachowych i zgodnie z sugestią Eskimosa - jedno duże okno 160 cm + powinno w zupełności wystarczyć. Z pomieszczenia 3 i 4 można smiało zrobić jedną większą łazienkę - tutaj jedno okno połaciowe również wystarczy i na stryszku (pomieszczenie nr 7) jedna połaciówka też spełni swoją rolę.

Tym sposobem a ani jednej sypialni nie będziesz miała problemu z deszczem ani śniegiem, a na stryszku i w łazience - jakoś przeżyjesz :D

Szczerze mówiąc zastanawiam się jeszcze nad sensownością okna połaciowego nad klatką schodową - chociaż to zupełnie tak samo jak w przypadku łazienki i stryszku :D

Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do dyskusji na temat Diuny. Co kilka głów to nie jedna :D

Jeszcze raz wielkie dzięki dla Eskimosa :D

Witam serdecznie.

Wczoraj wieczorem, napisalam dluugi post; i co sie stalo... nie wiem! Czy bylam juz tak spiaca, ze nie widzialam jaki klawisz wciskam /??/, skonczylo na tym, ze... skasowalam wlasny post! Tak mnie to zirytowalo, ze zamknelam kompa i poszlam do lozia!

Dzis tylko, skresle kilka slowek podziekowania Tobie Beasza i Eskomos, za rady, ktore przeanalizuje i dam znac, co sadze, ok?

Uciekam juz!

Milego weekendu.

Witam serdecznie.

Wczoraj wieczorem, napisalam dluugi post; i co sie stalo... nie wiem! Czy bylam juz tak spiaca, ze nie widzialam jaki klawisz wciskam /??/, skonczylo na tym, ze... skasowalam wlasny post! Tak mnie to zirytowalo, ze zamknelam kompa i poszlam do lozia!

Dzis tylko, skresle kilka slowek podziekowania Tobie Beasza i Eskomos, za rady, ktore przeanalizuje i dam znac, co sadze, ok?

Uciekam juz!

Milego weekendu.

OK :D

ESKIMOSIE widzę że znasz się na tym wszystkim. Mnie interesuje projekt z muratora:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=327

Jak myślisz czy to dobry wybór? Mamy wąską działkę na 24 m więc dużego wyboru nie mamy w parterówkach. Co o tym sądzisz i co myślisz gdybym w tym projekcie zamieniła kuchnię z dużą sypialnią i zrobiła wyjście na taras z tej kuchni wdedy nie były by wszystkie pokoje w takim skupisku.

ESKIMOSIE widzę że znasz się na tym wszystkim.

No, tak dobrze to nie ma. :(

Na wszystkim to znał sie tylko jeden człowiek - Leonardo da Vinci. :D

Ale na domach, istotnie - troche sie znam. :roll:

Mnie interesuje projekt z muratora:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=327

Jak myślisz czy to dobry wybór? Mamy wąską działkę na 24 m więc dużego wyboru nie mamy w parterówkach.

24 m to nie jest tak mało......choc parterówki rzeczywiście lubią szerokie działki.

Co o tym sądzisz i co myślisz gdybym w tym projekcie zamieniła kuchnię z dużą sypialnią i zrobiła wyjście na taras z tej kuchni wdedy nie były by wszystkie pokoje w takim skupisku.

Hmm.... :wink:

To jest ładny parterowy domek na północną ew. wschodnią działkę.

W zależności od usytuowania stron świata, mozna ten pomysł różnie oceniać.

Więc najpierw napisz jak masz usytuowana działkę wobec stron świata i ew. na jakich kierunkach masz widoki pożądane a na jakich ew. niepożadane. No i jak długa jest działka.

Pozdrawiam.

działka długa jest na 36 m i skierowana na północ. I jeszcze jedno czy na taki płaski dach można kłaść tylko blachodachówkę?

Anaor - jeśli dobrze rozumiem, (skierowana na północ) - to masz działke południową, (tzn wjazd/front od południa). :o - a te są najtrudniejsze.

Jesli tak - to nie jest absolutnie projekt dla Ciebie. :(

Wyobraź sobie:

- salon i taras od północy. :o

- kuchnia od południa. :o

- 2 sypialnie od północy :o

itd.

Jeśli dobrze mysle, to dalsze rozważania nad tym projektem nie maja sensu. 8)

A wogóle, to dlaczego akurat parterowy?

Odnosnie pokrycia, to w opisie projektu brakuje kąta pochylenia połaci dachu, ale sądząc z obrazka - jest mocno płaski.

Dodatkowo konstrukcja dosć rozłozystego dachu nie oparta na zadnych wewnetrznych ścianach konstrukcyjnych nie jest raczej obliczone na wieksze obciazenia.

Stad w tym przypadku raczej nie wchodziłaby w rachubę cieżka ceramiczna lub cementowa dachówka.

Konkludując - jesli Twoja działka jest południowa ( ma front od południa) - zapomnij o tym projekcie i szukaj innego. :(

Chyba ze źle Cie zrozumiałem.

Pozdrawiam.

Oba projekty mają te same wady nie do zaakceptowania dla Twojego przypadku.

Anaor - rozumiem ze z sobie znanych powodów chcesz domek parterowy.

Na dodatek z garażem dwustanowiskowym (popieram).

Tylko masz działkę z wjazdem/frontem od południa i 24 m szerokości.

W zaufaniu, powiem Ci ze postawiłaś sobie zadanie prawie niewykonalne, a napewno najtrudniejsze z możliwych ( w tej kwestii). :(

Dlaczego?

Strony swiata -to podstawa.

Przeczytaj najpierw mój post w tym wątku z 2 Październik 2006 13:01.

Uporządkujmy fakty.

Działka jak na parterówkę dość wąska, więc wjazd do garażu tylko od ulicy - juz tracimy połowę szerokości budynku od południa. :(

Salon z tarasem musi byc od południa - od wschodu, czy zachodu nie zmieści sie, a od północy, to nieporozumienie. :(

Co nam zostało od południa - tylko wejscie.

A dobrze byłoby mieś jak najmnieij pomieszczeń mieszkalnych (pokoi, kuchnię) od północy.

Z dwojga złego da sie tam mieć kuchnię (ja tak mam), choć najlepsza byłaby wschodnia.

Reasumując - nie będzie łatwo znaleźć (a nawet zaprojektować) coś optymalnego.

Parterówka jest ze swej natury rozłozysta i gdzieś te wszystkie pomieszczenia trzeba usytuować.

Czy Ty masz juz warunki zabudowy?

Ja mam dom z podwójnym garażem i wjazdem od południa - ale to projekt indywidualny i z poddaszem uzytkowym.

Rozejrzałem sie troche po projektach gotowych.

Nie bedzie łatwo.

Ale dom buduje sie na wiele lat, wiec pozostaje - szukać - szukać - szukać.

Do skutku.

A jak sie nie uda - projekt indywidualny.

Powodzenia.

moi teście też maja tak usytuowany dom i z nasłonecznienie nie ma problemu a mają podobny rozkład pomieszczeń czy naprawdę to jest tak istotne?

Z nasłonecznieniem od północy zawsze sa problemy. :)

Nasłoneczniony to powinien być np salon a nie kuchnia.

Nienasłonecznione moga być np. pralni, łazienka, klatka schodowa, kotłownia czy kuchnia (tak mam), ale pokoje do których nigdy nie zajrzy słonce są ponure. :(

To jest istotne.

W Twoim przypadku nie da sie spełnic wszystkich zasad optymalnego usytuowania pomieszczeń, ale trzeba uniknąc przynajmniej najbardziej rażących błędów, jak np. salon od północy.

Powodzenia w poszukiwaniach. :D

Anaor ustalmy sobie raz na jutro. :D

Jaką u diabła Ty masz działkę, jesli chodzi o strony świata? :o

Zadałem proste pytanie:

Więc najpierw napisz jak masz usytuowana działkę wobec stron świata

Odpowiedziałaś:

działka długa jest na 36 m i skierowana na północ

"skierowana na północ" zrozumiałem dosłownie, czyli że działka skierowana na północ więc z wjazdem od południa. :roll:

Anaor - jeśli dobrze rozumiem, (skierowana na północ) - to masz działke południową, (tzn wjazd/front od południa)

Nie zaprzeczyłaś. :o

Teraz twierdzisz że jest odwrotnie:

No przecież tak właśnie jest od północnej strony jest wejście i kuchnia a od południowej pokoje salon od zachodniej

Wyglada że sie nie zrozumieliśmy. :D

Jeśli tak, to wszystko wyżej przezemnie napisane nie dotyczy Twojej działki. :lol:

Potwierdź, czy dobrze wydedukowałem, bo jeśli tak, to problem mamy rozwiazany.

Działki północne (z frontem/wjazdem od północy są najlepsze pod tym wzgledem.

To co - zaczynamy od nowa? :lol: