Anaor 25.10.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 No skierowana na północ to ja rozumie że ma wejcie główne skierowane na pólnoc czy tył domu to jest kierunek czy przód domu to jest kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 26.10.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 No skierowana na północ to ja rozumie że ma wej�cie główne skierowane na pólnoc czy tył domu to jest kierunek czy przód domu to jest kierunek. Dla uproszczenia (skrócenia) opisów działek, przyjeto że: - działka południowa to taka która (jeśli sie na niej stoi) - ma wejscie od strony południowej. - dzialka północno-wschodnia to taka która (jeśli sie na niej stoi) - ma wejscie od północnego wschoduj. itd.... Natomiast jeśli wchodzę na działke (co naturalne od frontu) i ide na północ - to jest ona skierowana na północ, a zatem jest to działka południowa bo ma wejscie od południa. Zatem, jeśli: - front domu od południa - działka południowa - front domu od północnego zachodu - działka północno zachodnia. itd. Proste jak rogalik i podejrzewam że tak jest z Twoja działką - tzn że masz działkę północną W kwestii stron swiata, najlepsze są własnie działki północne a najgorsze południowe. Ążeby uniknąc dalszych rozważań teoretycznych i przejść do praktycznych - ustalmy jeszcze 2 rzeczy: - czy masz juz warunki zabudowy, albo przynajmniej wiesz jakie one będą, bo co tu rozważać projekt parterowy z wielopołaciowym dachem, jeśli np okąże się że warunki te narzucą Ci możliwość budowy budynku z poddaszem użytkowym i dwuspadowym dachem? - czy to musi być parterówka, oraz czy z wyboru (gustu, upodobania) czy z konieczności? Pozdrawiam. PS. Jeszcze odrobinę cierpliwości - dochodzimy do sedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 27.10.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 W końcu co utalilimy czyli mam działkę północnš. Przepraszam że się na tym kompletnie nie znam ale do wszystkiego dojdę. Nie mam jeszcze warunków zabudowy ale tam nie ma konkrtetnych nakazów co do tego każdy buduje jaki chce. A po drugie już znalazłam inny projekt całkiem przypadniem pojechalimy na wycieczkę po okolicach innego miasta i znalelimy całkiem przypadkowo bo tylko przez przypadek gdy już wracalimy skręcilimy jeszcze w jednš dróżke i oto jest mój wymarzony właciciele dali nam namiar na projekt: tylko lustrzane odbicie a co do tego że będzie parterówka to także mój wymysł chcę również w nim pozmianiać parę rzęczy choć by łazienkę powiększyć o kotłownię a kotłownię zrobić tam gdzie wc razem ze spiżarkš razem będzie 4 m chyba starczy na kotłownię? A co za tym idzie jeden komin zostaje zbędny.http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 27.10.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Witaj Eskimosie Widzę że jesteś bombardowany prośbami o wypowiedzenie się na temat projektów. Chciałabym jeszcze raz wrócić do projektu Diuna III. Jeśli oczywiście masz jeszcze ochotę na jego temat troszkę podyskutować Biuro architektoniczne przesłało mi szczegółowe rzuty tego domu http://foto.onet.pl/CyYCOFZ9AzBTYlBhBzNbaVVkUWAHKwUzUTAPNVE2ATsGYwJjAnpQZQE= Czy mógłbyś się wypowiedzieć na ich temat? Neonez w innym wątku napisał, że nie wybrał Diuny III z powodu (jego zdaniem nieekonomicznie wykorzystanej powierzchni poddasza), link do wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73003&highlight=diuna Przed ostatecznym wyborem i kupnem projektu chciałabym znać wszystkie za i przeciw, bo przecież wybór projektu jest rzeczą bardzo istotną, aby w przyszłości uniknąć niespodzianek czy niepożądanych kosztów. Będę wdzięczna eskimosie za Twoją pomoc Beata ([email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 27.10.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty Anaor - pod tym linkiem jest ok. 160 projektów archiprojektu Napisz który z nich (podaj jego symbol - APS ?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 27.10.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 APS 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 28.10.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Biuro architektoniczne przesłało mi szczegółowe rzuty tego domu http://foto.onet.pl/CyYCOFZ9AzBTYlBhBzNbaVVkUWAHKwUzUTAPNVE2ATsGYwJjAnpQZQE= Czy mógłbyś się wypowiedzieć na ich temat? Neonez w innym wątku napisał, że nie wybrał Diuny III z powodu (jego zdaniem nieekonomicznie wykorzystanej powierzchni poddasza), link do wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73003&highlight=diuna Niestety Twój album w onecie otwiera mi sie jako pusty. Ale otwiera mi sie obraz przekrojów w albumie Neonez-a http://foto.onet.pl/XXBTaQcsU2RVZwA0AD5QZg09U2NRYAEoUzELN1czBj0AZFU2CmkII1ttAzpTYAMzXmhRYQI1AQ==. Wprawdzie to Diuna II ale dach ma taki sam. Neonez bardzo przytomnie patrzy na projekty i z wiekszościa Jego (czy Jej?) uwag sie zgadzam. zauważyłem w Diunach, że powierzchnia poddasza jest nieekonomicznie wykorzystana, tzn. krokwie opierają się na 25 cm ściance kolankowej, następnie zostawiona jest pusta przestrzeń prawie 1 m "myszy będą miały gdzie mieszkać-kot ich tam raczej nie dopadnie", i dopiero wtedy zaczyna się druga tzw "ślepa ścianka kolankowa" - czyli musimy zbudować ruszt odsunięty od ściany zewnętrznej aby otrzymać ściankę o wysokości 77,5 cm. Z tym niestety też. To jest niestety jedna z niewielu wad DIUNY. Usunąc ją można jedynie na sposób Renatki: Od razu zaplanowałam podnieść kalenicę o co najmniej jeden pustak a najlepiej o 50-60 cm. Czy w takim przypadku potrzebna jest ta ślepa ścianka kolankowa, bo te myszy działają mi na wyobraźnię i to bardzo? Oczywiście nie kalenice, tylko scianke kolankową. Powiększy sie też wtedy nieco pow. uzytkowa poddasza! i ścianka kolenkowa zacznie byś scianką poddasza. Poza tym Diuna III jest OK i chyba ładniejsza od SP-2005. Przed ostatecznym wyborem i kupnem projektu chciałabym znać wszystkie za i przeciw, bo przecież wybór projektu jest rzeczą bardzo istotną, aby w przyszłości uniknąć niespodzianek czy niepożądanych kosztów. I tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 28.10.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 APS 52 To domek stosunkowo mały. Tylko 97.5m2 , więc nie bardzo jest swoboda w rozkładzie pomieszczeń. Rzeczywiscie jest b. ładny. Ale niestety: - salon niewielki jak na dom, - niezbyt fortunnie usytuowany kominek (przy stole jadalnym?) - pokoiki po 10m - malutkie (sypialnie powinny mieś co najmniej kilkanaście) - nieduża łazienka, - dziwaczne wejscie z garażu - przez spiżarke i kuchnię - bardzo "poszatkowany" (czytaj b. drogi) dach. - duża kubatura 697m3 w stosunku do uzytkowej 314.9m3 (czytaj - marnotrawstwo). - 253.4m2 dachu przy 97.5m2 p.u. - niebywałe! chcę również w nim pozmianiać parę rzęczy choć by łazienkę powiększyć o kotłownię a kotłownię zrobić tam gdzie wc razem ze spiżarkš razem będzie 4 m chyba starczy na kotłownię? A co za tym idzie jeden komin zostaje zbędny. Tylko wtedy goscinne wc, bedziesz miała w prywatnej łazience/pralni a to niezbyt fortunne. A jeden komin zostanie zbedny tylko jesli zastosujesz rekuperator - inaczej musisz miec chocby wentylacyjny z łazienki. oto jest mój wymarzony Sorry że krytykuje, ale lepiej wiedziec wszystko zawczasu. A ładny, to on naprawde jest. A moze wróc jeszcze do wcześniejszych Twoich typów: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=327 B. elastyczny w modernizacji i z podwójnym garażem a raczej nie droższy. Albo: http://www.e-projektydomow.pl/projekt/231 Też ciekawy a nie droższy. Albo poszukaj jeszcze. Teraz jak wiemy że działke masz północną jest o tyle łatwiej, że tych projektów jest najwiecej. Z domkiem jak z facetem. Dobrze, żeby był przystojny, ale uroda to nie wszystko i potem liczy się to jaki naprawdę jest. Pozdrawiam. I napisz jak postanowiłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 28.10.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Wlasciwie to ten z muratora odpada bo ma niski dach i konieczna by byla blachodachowka a jak mąż zobaczyl ten to juz nie chce innego a na żywo wyglada 100 razy lepiej niz na zdjęciu. Moze troche maly metraż ale to na 3 osoby chyba starczy. Chce zrobic takie zmiany powiedz co ty na to? Kuchnie chce mieć z wyjciem na taras wieksza lazienka a kotlownia tam gdzie bylo wc i spizarka http://images1.fotosik.pl/230/c0e424d1ec45a4f7.jpghttp://images1.fotosik.pl/230/cf04ef27309a694e.jpgMoże tak będzie najprociej pierwszy rzut jest przed zmianami a drugipo zmianach jakie chcę zrobić. Proszę jeśli można zerknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 28.10.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 salon niewielki jak na dom, - niezbyt fortunnie usytuowany kominek (przy stole jadalnym?) - pokoiki po 10m - malutkie (sypialnie powinny mieś co najmniej kilkanaście) - nieduża łazienka, - dziwaczne wejscie z garażu - przez spiżarke i kuchnię A więc w salonie nie bedzie jadalni lazienka powiekszona o kotlownie wejscia z garazu do kuchni tez nie bedzie tylko to bedzie kotlownia z przejsciem na korytarz, wc nie potrzebne a pralni w lazience nie bedzie bo bedzie w kotlowni. Moze jeszcze jakies podpowiedzi co by zmienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 28.10.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Oczywiście nie kalenice, tylko scianke kolankową. No tak, jak zwykle po babsku gadam. Ale chyba trzeba podnieść również kalenicę podnosząc ścianke kolankową aby zachować kąt nachylenia dachu, prawda? Dzięki ESKIMOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 29.10.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Wlasciwie to ten z muratora odpada bo ma niski dach i konieczna by byla blachodachowka a jak mąż zobaczyl ten to juz nie chce innego a na żywo wyglada 100 razy lepiej niz na zdjęciu. Moze troche maly metraż ale to na 3 osoby chyba starczy. Chce zrobic takie zmiany powiedz co ty na to? Kuchnie chce mieć z wyjciem na taras wieksza lazienka a kotlownia tam gdzie bylo wc i spizarka http://images1.fotosik.pl/230/cf04ef27309a694e.jpg Na 3 osoby? Z powodzeniem. Ta kuchnia z wyjsciem na taras to fajny pomysł. Zadaszony taras to miejsce gdzie sie chetnie przebywa przez ponad pół roku, pije kawę, jada posiłki, wypoczywa na swieżym powietrzu, podeejmuje gosci itp. Wiem, bo mam taki. Takla kuchnia może być b. praktyczna. Ma jednak jedna wadę - jest b. nasłoneczniona, bo od południa. No, ale istinieją jeszcze ładne kolorowe żaluzje które nieżle sobie radza ze słońcem Z tego wzgledu byłby praktyczny ten układ jak na Twoim wyżej planie, bo po południu salon zasłaniałby nieco taras i drzwi/okno w kuchni. A więc w salonie nie bedzie jadalni To lepiej. Nic gorszego niz zagracony salon. Zasada - jak najmniej gratów w salonie. Salon musi dawac wrażenie przestrzenności. lazienka powiekszona o kotlownie wc nie potrzebne a pralni w lazience nie bedzie bo bedzie w kotlowni. Łazienka bedzie duża, prawie 10 m2, więc raczej tam sytuowałbym również pralnię. W małej (niecałe 4 m2) kotłowni uniknie sie wtedy dodatkowego węzła wodno-kanalizacyjnego. No, zależy też jeszcze czym będzie dom orgrzewany. Nie widze też komina wentylacyjnego z łazienki. Czyli bedzie rekuperator? Zrezygnowałbym też z tej szafy pomiedzy łazienka a pokojem. W wiatrołapie jest spora szafa na buty i odzienie wierzchnie, a we wszystkich pokojach też i uzyskało by sie miejsce na pralkę w łazience. A ładny ten domek to jest na pewno. Niestety - nie ma nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 29.10.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Oczywiście nie kalenice, tylko scianke kolankową. No tak, jak zwykle po babsku gadam. Ale chyba trzeba podnieść również kalenicę podnosząc ścianke kolankową aby zachować kąt nachylenia dachu, prawda? Dzięki ESKIMOS Dokładnie. Podniesienie ścianki kolankowej nic nie zmienia w samym dachu. Podnosi go tylko w góre. W tym przypadku podniesienie o te co najmniej 50-60 cm, nie powinno chyba popsuc proporcji wudynku. Dach jast duzy i ze sporym okapem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 29.10.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 A co bys jeszcze powiedzial na usunięcie tej ściany między pokojem dziennym a kuchnią wtedy tam postawic stół tylko to jest sciana nisna ciekawe ile by kosztowalo przeprojektowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 29.10.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 A co bys jeszcze powiedzial na usunięcie tej ściany między pokojem dziennym a kuchnią wtedy tam postawic stół tylko to jest sciana nisna ciekawe ile by kosztowalo przeprojektowanie? Planujesz proszone obiady poza tarasem? To moze być problem. Nie znam konstrukcji tego dachu (na stronie go nie ma) ale sadząc z jego widoku może być ona oparta na tej ścianie. Oczywiscie nawet wtedy jest to możliwie, ale wymaga sporej pracy obliczeniowej konstruktora. Ile by kosztowało? Mysle że co najmniej tyle co sam projekt. No i jeszcze kwestia czy jesteś zwolenniczką kuchni otwartej na salon? Zwolenników jest tyle samo co przeciwników. Ja akurat należę do tych drugich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 29.10.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 masz rację, dzięki a powiedz czy kotły gazowe są duże gdzie taki kocioł najlepiej umieścic mozna by zrezygnowac faktycznie z tej szafy kolo łazienki i zrobic tam pralnie i kociol gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 29.10.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 masz rację, dzięki a powiedz czy kotły gazowe są duże gdzie taki kocioł najlepiej umieścic mozna by zrezygnowac faktycznie z tej szafy kolo łazienki i zrobic tam pralnie i kociol gazowy? Dla tej powierzchni grzewczej sa znakomite piecyki (kotły) z zamknietą komorą spalania, wiszące i estetyczne, do powieszenia nawet w łazience. Trzeba im tylko doprowadzić powietrze do spalania. A z tej szafy bym zrezygnował. I pokoik by sie wyprostował i łazienka powiekszyła (o funkcję pralni czy kotłowni - albo jedno i drugie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 29.10.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 dzięki dzięki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 31.10.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Eskimosie, wielkie dzięki za wszystkie rady i porady. Jesteś nieoceniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 31.10.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Eskimosie, wielkie dzięki za wszystkie rady i porady. Jesteś nieoceniony Bo pewnikiem niejedno iglo już budował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts