ESKIMOS 31.10.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Bo pewnikiem niejedno iglo już budował Pewnie Działek ci u nas dostatek. Biały "ytong" też w promocji. Tylko te białe misie .........strasznie upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.10.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Eskimosku, a może tak skrytykujesz mój projekt? Tak na poważnie....link poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 31.10.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Eskimosku, a może tak skrytykujesz mój projekt? Tak na poważnie....link poniżej Mówisz - masz. No, to....... ...szukamy tego ukrytego "fuj", tego "bziie". No, to wcale nie takie proste. Całkiem fajna i niedroga w budowie parteróweczka z ładnym, prostym dachem i ładnym akcentem nad wejściem. Szkoda że nie cały taras zadaszony, ale to mozna nadrobic nawet póxniej. Oryginalnie rozwiazane oddzielenie sypialni rodziców od pozostałych sypialni - pokojów dziecinnych. Dzieciakom powinno odpowiadać. Ciekawie rozwiazane usytuowanie kominka (wszak używa sie go głownie zimą, kiedy taras jest zamkniety). Do celów rekreacyjnych - genialnie (mozna zrobic drugi, letni na tarasie), do celów grzewczych, jakby mniej. Nie za duży salon z jadalnią, ale to przecież mały domek, wiec bedzie niedrogi w eksploatacji (dobrze ocieplić duży jak to u parterówek dach!) Wentylacja kuchni i łazienek - rozumiem że mechaniczna? No tak..........wyszły mi (sorry) prawie same superlewatywy. Ale to jedna z ładniejszych i funkcjonalniejszych, a przy tym niedrogich parterówek jakie spotkałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.10.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Eskimosku.... no cóż juz nie raz pisałam, że ja po prostu KOCHAM ten dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.10.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 no, a teraz jak ochłonęłam...wprowadzamy trochę zmian. Budynek będzie z każdej strony poszerzony oo pół metra, bo tym samym zwiększy nam się metraż i zmniejszą podcienie (z 1,3m na 0,8m). Spiżarka w kuchni będzie zlikwidowana, żeby była duża kuchnia otwarta na salon. Pomieszczenie gospodarcze przedzielone na pół, od wew spiżarka, od zew. drzwi do kotłowni (miał, groszek). Po lewej stronie wejście do pokoi dziecinnych będzie zrobione z korytarza, a nie z salonu. Nie będzie przejścia z garażu do domu tylko zostanie tam wydzielona wąska, ale długa pralnie. Taka na pralkę i linki na zimę. Kominek przenosimy na równoległą ścianę (ta od kuchni). To chyba wszystkie zmiany...jak myslicie? Lepsza weresj prawie doskonałego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 31.10.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Budynek będzie z każdej strony poszerzony oo pół metra, bo tym samym zwiększy nam się metraż i zmniejszą podcienie (z 1,3m na 0,8m). Dobry pomysł - róznica w kosztach znikoma, a metraż b. sie przyda. Spiżarka w kuchni będzie zlikwidowana, żeby była duża kuchnia otwarta na salon. Jeśli lubisz otwarte na salon kuchnię. Można tak / mozna tak. Pomieszczenie gospodarcze przedzielone na pół, od wew spiżarka, od zew. drzwi do kotłowni (miał, groszek). Czyli co? Wejście do kotłowni przez spizarkę? No i bedzie do niej trochę dalej z kuchni. A gdzie magazyn tego groszku? Po lewej stronie wejście do pokoi dziecinnych będzie zrobione z korytarza, a nie z salonu. Czyli z holu? Mozna. Nawet dyskretniejsze odciecie częsli przywatnej od gościnnej, tylko jak? Poprzez zmniejszenie pokoju 4? Nie będzie przejścia z garażu do domu tylko zostanie tam wydzielona wąska, ale długa pralnie. Taka na pralkę i linki na zimę. Chcesz zlikwidować przejście z garażu? To jest błąd - wtym przypadku nieodwracalny! I gdzie goście będą siusiać? I gdzie wejście do pok. 10 ? Z salonu? Kominek przenosimy na równoległą ścianę (ta od kuchni). Jeśli ma służyć również celom grzewczym, a nie tylko rekreacyjno-romantycznym (o czym już pisałem) - to OK. No i masz te trochę krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.10.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 wejście do kotłowni z dworu, tak chce mój mąż i nie chce sobie przetłumaczyc inaczej. Magazyn opału, na dworzu zadaszona wiata. Pokój 4 będzie tylko trochę zmieniony, metraż będzie taki jak jest dzieki powiekszeniu budynku. Wejście, które prowadzi z domu do garażu pozostanie tylko tam będzie wydzielona pralnia. A wejście do sypialni i łazienki po prawej stronie będzie tak jak jest teraz w projekcie. Tego nie ruszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 31.10.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 wejście do kotłowni z dworu, tak chce mój mąż i nie chce sobie przetłumaczyc inaczej. Czy to on bedzie obsługiwał kotłownię? ' To pierwszej cieższej zimie ..........da sobie wytłumaczyć. Tylko niech sobie zostawi możliwość powrotu do praktycznego rozwiazania. Wejście, które prowadzi z domu do garażu pozostanie tylko tam będzie wydzielona pralnia. Pralnia by sie przydała. Tylko z czego (albo na miejscu czego) wydzielona, skoro łazienka i przejścia do pokoju i garażu zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.10.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 przejście z korytarza do garazu będzie przejściem do pralni. Nie będzie wejścia do domu z garażu. Wiadomo, że przy takim metrażu trzeba iść na kompromis. Wolałam prlnię niż przejście z domu do garażu. Pralnia będzie wąska, ale długa. Wystarczy na pralkę i te pare linek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 31.10.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 agniszkakusi pamietasz jak chcialam tez domek z dosc plaskim dachem? Rozmawiałysmy na ten temat. Ostatnio pojeździliśmy po okolicach i po osiedlach z domkami i jak zobaczyłam na żywo jak taki dom wygląda to mi się odechciało. Zdjęcie co innego a na żywo co innego. Oczywiście to nie była krytyka twojego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.10.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 a ja widziałam w Toruniu dom z takim dachem jak mój, identyczny 15 stopni nachylenia z dachówką cementową. Wyglądał REWELACYJNIE. I tylko dlatego chcemy dachówkę. Widzieliśmy i wiemy, że jeste super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 31.10.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 No to chyba że tak. Może to jeszcze zależy od całej konstrukcji. Dobrze być tak pewnym swojego domku. Ja już byłam prawie zdecydowana na 3 projekty ale przy żadnym nie miałam takiej pewności jak ty. Aż w końcu stało się jest ten błysk w oku. Tyle szukania w katalogach w internecie i nic a tu jedna przejażdzka po okolicach i jest. Jak wcześniej czytałam twoje posty to zazdrościłam ci takiej miłości do tego domku i powiedziałam sobie że szukam tak długo aż będę czuła to samo i opłaciło się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 14.11.2006 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam!Zastanawiam sie ostanio nad wyborem, pietrowej - Diuny, musze przyznac, iz projekt bardzo mi sie spodobal. Jednak nie ma zapewne nikogo, kto buduje, lub wybudowal te Diune?http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=1589 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 14.11.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam wszystkich forumowiczów. Temat budowy domów dopiero zaczyna mnie dotyczyć Mam prośbę o ocenę projektu DANDYS: http://nowydom.onet.pl/3995,0,projekt.html http://partner.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3995 Interesuje mnie wersja z podwójnym garażem. Działka będzie miała wjazd od wschodu. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 15.11.2006 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Eskimos, czy moge Cie prosic, abys spojrzal na ten projekt; jest to Diuna, tyle, ze - pietrowa. Co powiesz o tym projekcie: http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=1589Bede wdzieczna za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 15.11.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Eskimos, czy moge Cie prosic, abys spojrzal na ten projekt; jest to Diuna, tyle, ze - pietrowa. Co powiesz o tym projekcie: http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=1589 Bede wdzieczna za odpowiedz. Witaj znowu Basiu. DIUNA z piętrem. Zupełnie nie przypomina Diuny 3. No i większa. Dach jakby żywcem zapozyczony z parterówki agnieszkikusi: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=361&IdKolekcji Bryła budzi mieszane odczucia. Złosliwy powiedziałby,że to tzw dom kostka po tuningu. Ale to kwesta gustu. Za to wykorzystanie powierzchni - nie do powtórzenia po dachem dwuspadowym , a juz zwłaszcza wielospadowym. Piekny przestronny rozkład pomieszczen, nie wymagajacy wielu modernizacji. Schody napewno zmieniłbym na niezabiegowe (zwłaszcza, że jest miejsce). Otwarta kuichnia na salon - kwestia gustu (ani zaleta ani wada). Troche nieustawny salon. W dolnej łazience darowałbym sobie wannę, na rzecz natrysku. Pralnia w kotłowni. Brakuje mi też garderoby i spiżarki. Ogólnie - dom co do funkcjonalnosci przyzwoity (po pewnych przeróbkach), natomiast co do bryły nieco kontrowersyjny (kwestia gustu) PS. Czy dobrze pamietam że byłaś miłośniczką Emanueli, a potem Diuny III? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 15.11.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dziekuje za odpowiedz Eskomos'ieNadal jestem milosniczka i Emanueli i Diuny III. Jednak nadal poszukuje tego "swojego" projektu domu, ktory w pelni by mnie usatysfakcjonowal; tak wiec, jak juz zauwazyles; jest ich kilka i problem w tym, iz nie moge sie zdecydowac - ktory?Druga sprawa to: od zawsze mieszkam w domu jednorodzinnym, dlatego moja rodzina, stara sie wyperswadowac mi, budowe domu z zamieszkalym poddaszem. A te domki sa takie sliczne!! Projekt pietrowej Diuny, podeslala mi siostra; i powiem, ze podoba mi sie bryla domu. Co prawda, daleko jej do wygladu Emanueli czy Diuny III, jednak ... podoba mi sie szalenie. Jak slusznie zauwazyles, parter malo funkcjonalny! Lazienka bez okna! Myslalam aby wydluzyc garaz i tam umiescic - kotlownie i pralnie?Lazienke natomiast na miejscu - koltlowni? Natomiast miejsce po lazience przeznaczyc na ... no wlasnie? Mysle o pomieszczeniu, po prostu schowek, z przejsciem z garazu? Nie mam pomyslu!!Kuchnia - nie jestem zwolenniczka otwartej!! Zastanawialam sie jak mozna by ja rozwiazac, aby choc czesciowo byla zamknieta? Nie mam pomyslu! Co do spizarki, to zmniejszyc przedsionek dla spizarki? Pietro - myslalam aby zmiejszyc sredni pokoj i zrobic garderobe? Jednak po namysle uwazam, iz latwiej bedzie po prostu zrobic wbudowana szafe z rozsuwanymi drzwiami? Jedynie czego mi brak to - bielizniarki, musze ja miec! Przeciez musi byc miejsce na ... posciel, reczniki, obrusy. Tylko gdzie ja ulokowac? Zmniejszyc lazienke? Moge sobie "pozwolic" na zmniejszenie pokoi, gdyz w domu zamieszka tylko dwie osoby. Eskimos, robie poklon w Twoja strone - doradz prosze.Mam jeszcze nadzieje, ze jest ktos, kto buduje pietrowa Diune i odezwie sie? Hmmm... bylo by super! Czytalam w ktoryms watku, ze bedzie budowana w okolicach Wroclawia - Diuna III, to super sprawa! Jesli bede miala szczescie to ... byc moze, ujrze ja w realu? Bedzie mi latwiej zadecydowac? Tym bardziej, ze nie wiem jak wyglada od srodka, dom z zamieszkalym poddaszem? Jakie jest wrazenie?Musze to zobaczyc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 22.11.2006 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Czyzby to juz - zimowy sen?Co takie milczenie nastalo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0man 27.11.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Witam, pytania do Eskimosa: Który lepszy na południowo wschodnią działkę ? http://www.domus.wroc.pl/projekt2.html?id=66&flip= http://www.domus.wroc.pl/projekt2.html?id=72&flip= Dobrze myślę, że diuna I ? I jeszcze jedno: Co sądzisz o APS121L na taką działkę ?W zasadzie go wybrałem z całej masy innych, ale nawet przy rezygnacji z bocznych balkonów wydaje mi się bardzo drogi .... http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=121 stąd te rozważania o diunach - wydają się znacznie tańsze, ale o ile tak naprawdę ? pozdrawiam r0man Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 28.11.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Drogi ESKIMOSIE-wyrocznio!!! A taki malutki APS 108 z http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty ? Chyba nie bedzie tani, ale zachorowałam na niego . Co o nim sądzisz? Przejrzałam tysiace projektów i chyma on jest optymalny. Czy masz jakieś uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts