Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy klej nie trzyma styropianu.

martar

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*
Dalej będziesz brnął w to paskudztwo z worka ? kup sobie w castorami tytan eos jeden pojemnik przyklej i sprawdź a sam się przekonasz o różnicy na DUŻY plus dla pianki i nie molestuj sam siebie

Powiem ci kolego, że jak wygląda zaprawa cementowa po 20 latach to wiem i dlatego jestem tradycjonalistą w tej sprawie, bo przy zastosowaniu zaprawy z worka + zachowanie zasad klejenia obwodowo-plackowej śpię spokojnie. Co do tych nowineck tytu tytan eos to nie wiem, ale mam obawy czy za 20 lat ta pianka nie straci wlasciwosci itd.Dodatkowo przy zwyklym kleju możemy dokladniej ustawić płytę na murze pion, poziom i mam odczucie, że z worka zaprawa wyjdzie taniej.

Robiłem pół ściany klejem z pianki i wole jednak z wora. Przy piance wcale nie bylo szybciej, musiałem wracac i poprawiać piony bo plyta tańczy na murze dobre 10min po naklejeniu, jak czasami odczekasz za długo to klej już jest zbyt przyschnięty żeby dobrze złapać. Na cementowym wszystko można sobie poustawiać raz a dobrze, na pewno jest brudniejsza robota ale dla mnie mniej nierwów przy niej. Przy piance często mi się zdarzało że płyta po czasie była krzywo, albo za głeboko albo klej wypchał płytę... to nie jest taka super sprawa jak się tu powszechnie pisze. No i zapomnij o klejeniu na piankę płyt w poziomie np pod balkonami i wypustami, pozlatuje bez podstawiania.

Pianka może wypada lepiej ale na równiutenskich scianach na BK, na porothermie czy innych nierownych podlożach mocno odradzam.