darecki_2 30.09.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 zamierzam przykryć dom blachodachówką, ale mam wątpliwości co pod blachą będzie lepsze czy robić pełne deskowanie z papą czy tak jak wiekszość w mojej okolicy folia paroprzepuszczalna. Ciekawi mnie np. czy folia spełnia swoją funkcję po paru latach użytkowania, gdy przejdzie "chrzest bojowy" w ekstremalnych warunkach dachowych ? A czy jeśli papa to w lecie nie wyczuwa sie na poddaszu jakiegoś smrodku? Z góry dzieki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 30.09.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Mam od czterech lat na dachu blachodachówkę a pod nią zbrojoną folię wstępnego krycia bodajże Antivil 140 produkowaną w Płocku.Bez zastrzeżeń.Pełne deskowanie było by znacznie droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 01.10.2006 02:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Jestem za pełnym deskowaniem i papą.Owszem podnosi to koszt budowy ale dla mnie pewniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.10.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Ja bede miec tylko folie, gdybym chciala papowac i deskowac to wyliczyli mi na dom okolo 7000 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 01.10.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Ciekawe, że w starych domach z wysokim dachem nie ma ani folii ani desek pokrytych papą.Dachówki wiszą sobie na łatach przybitych bezpośrednio do krokwi.Faktem jest, że nie budowano wtedy poddaszy użytkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 01.10.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Miałem w projekcie pokrycie blachodachówka i pod nią folię paroprzepuszczalną. Po przeczytaniu wypowiedzi kilku forumowiczów, którzy mają takie pokrycie, zrobiłem pełne deskowanie (płyta OSB), papa i na to gont bitumiczny. Ludzie piszą że po kilku, kilkunastu latach ich folia paroprzepuszczalna się rozsypuje, co mnie szczególnie nie dziwi, gdyż pracuje ona w bardzo trudnych warunkach -w upały temperatura pod blachą dochodzi pewnie do 100 stopni. Gdy zniszczy się folia paroprzepuszczalna to wtedy nie mamy izolacji termicznej, bo mokra wełna nie jest izolatorem ciepła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecki_2 01.10.2006 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Rozumiem ze gont daje się bezpośrednio na papę, wiec w upalne dni całość tez musi sie nieźle nagrzewac. A skoro to jest na poddaszu użytkowym, bez stropu to czy nie czuć żadnego smrodku z papy ?? A też tak sobie myśle, ze jeśli jest szczelina miedzy blachodachówka a resztą (folia, izolacja), czyli temperatura pod blacha jest zbliżona do temperatury na górze blachy to skąd tam woda ? Zakładając ze pokrycie jest szczelne ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.10.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Jedyną wilgocią którą zauważyłem na folii wstępnego krycia była odrobina śniegu nawianego przez wiatr przez niedokładną obróbkę blacharską w pobliżu komina (dekarz zapomniał założyć uszczelkę piankową).Temparatura na powierzchni folii nie dochodzi do 100 st.C jak sugeruje pismag, a co najwyżej 60 skoro mogę dotknąć blachę palcami bez poparzenia się.Przestrzeń pomiędzy blachą a folią musi być wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 03.10.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Połączenie papy i blachy to zły pomysł. Papa zawiera jakieś związki, które przyśpieszają korozję blachy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sza. 03.10.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 A ja nie mam nic, ale mam strop z cegły dziurawki zalanej betonem, na to 10 co styro (2x5 na zakładki) i na to ze 3 cm zbrojonej matami wylewki. Dach z blachodachówki - krokwie + deski calówki jakie mi zostały (ok 9 cm szerokości). Po dłuższym namyśle i kilk konsultacjach stwierdziłem że dawanie folii jest bez sens i generuje tylko koszty. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seldric 03.10.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Widziałem już folie wysokoparoprzepuszczalne które po paru latach urzytkowania zrobiły się totalnie paro prepuszczalne bo zostało z nich sito tak wieć wilgoć wypuszczają ale i wpuszczają i to bardzo ładnieOptymalne rozwiązanie to deskowanie papa kontry łaty i blachodachówka, niesety to są koszty ale domu nie budujesz na 5 czy 10 lat tylko na całe zycie jak mniemam!Blacha na papę to korozja za jakies 4- do 6 lat i to perforacja, bo bitumy a w zasadzie związki siarki drastyczne przyspieszają korozję i dlatego na deskowaniu z papą powinno się dać kontrę i łatę , albo usunąć papę !!! pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecki_2 08.10.2006 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 jestem chyba za deskowaniem ale jaką dać papę pod blachodachówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seldric 09.10.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Z moich obserwacji i doświadczeń wnika że jeżeli dach jest robiony jako całość to znaczy bez podziału na etapy, np deskowanie + papa a za rok albo pózniej blacha to papa jest w zasadzie bez znaczenia może być podkładówka, bo ma ona powstrzmać tylko niewielkie ilości wody wykraplającej się na spodniej stronie blachy , bądz trochę wody "nawianej" pod blachę w czasie wiatrów bądź śnieżyc.pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecki_2 22.10.2006 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Ludzie !!!Czy nie ma nikogo kto deskował, papował i na to położył blachdachówkę ?Powiedzcie jak to się sprawdza ?! Szczególnie w upalne dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.10.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Ludzie !!! Czy nie ma nikogo kto deskował, papował i na to położył blachdachówkę ? Powiedzcie jak to się sprawdza ?! Szczególnie w upalne dni... a kto by się w takie koszty pchał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 23.10.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Ludzie !!! Czy nie ma nikogo kto deskował, papował i na to położył blachdachówkę ? Powiedzcie jak to się sprawdza ?! Szczególnie w upalne dni... Ja deskuję. Jeszcze nie mieszkam. Decha, czy folia i tak izolujesz wełnš to co to zmienia w upalne dni. filipek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecki_2 09.11.2006 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Prawdopodobnie w poniedziałek ruszam na razie z dechowaniem i papowaniem dachu. Kupiłem zwykła pape wierzchniego krycia W400/1200. Sprzedawca poradził mi ze jeśli juz daje deski i pape to aby połozyc ja odwrotnie. tzn. wierzchnią strona (ta z grubsza posypka) od desek. Dzieki temu pomiedzy pomiedzy papa a deska bedzie lepsza wentylacja. Co o tym myslicie .... ??? Ciekaw jestem Waszych opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 09.11.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 bardzo ciekawa sugestia zapewne ani słowem nie wspomniał iż istnieją specjalne wkładki wentylacyjne no ale skąd bidak ma o tym wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecki_2 09.11.2006 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 a mogłbyś napisać coś więcej o tych wkładakach ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyleszno 10.11.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 czesc.Ja też założyłem blache .Mam szwedzkš ale do kazdej innej jest podobnie>a wiec nie zakładaj zwykłej folii tylko kup membrane dachowa odpowiednia do twojej blachy.Jest ona drozsza ale duzo lepsza nie bedzieszz sie martwił zaciekami i wilgocia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts