Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pod blachodachówke papa czy folia ?

darecki_2

Recommended Posts

zamierzam przykryć dom blachodachówką, ale mam wątpliwości co pod blachą będzie lepsze czy robić pełne deskowanie z papą czy tak jak wiekszość w mojej okolicy folia paroprzepuszczalna. Ciekawi mnie np. czy folia spełnia swoją funkcję po paru latach użytkowania, gdy przejdzie "chrzest bojowy" w ekstremalnych warunkach dachowych ? A czy jeśli papa to w lecie nie wyczuwa sie na poddaszu jakiegoś smrodku?

Z góry dzieki za opinie.

Miałem w projekcie pokrycie blachodachówka i pod nią folię paroprzepuszczalną. Po przeczytaniu wypowiedzi kilku forumowiczów, którzy mają takie pokrycie, zrobiłem pełne deskowanie (płyta OSB), papa i na to gont bitumiczny. Ludzie piszą że po kilku, kilkunastu latach ich folia paroprzepuszczalna się rozsypuje, co mnie szczególnie nie dziwi, gdyż pracuje ona w bardzo trudnych warunkach -w upały temperatura pod blachą dochodzi pewnie do 100 stopni. Gdy zniszczy się folia paroprzepuszczalna to wtedy nie mamy izolacji termicznej, bo mokra wełna nie jest izolatorem ciepła. Pozdrawiam.

Rozumiem ze gont daje się bezpośrednio na papę, wiec w upalne dni całość tez musi sie nieźle nagrzewac. A skoro to jest na poddaszu użytkowym, bez stropu to czy nie czuć żadnego smrodku z papy ??

A też tak sobie myśle, ze jeśli jest szczelina miedzy blachodachówka a resztą (folia, izolacja), czyli temperatura pod blacha jest zbliżona do temperatury na górze blachy to skąd tam woda ? Zakładając ze pokrycie jest szczelne ?!

Jedyną wilgocią którą zauważyłem na folii wstępnego krycia była odrobina śniegu nawianego przez wiatr przez niedokładną obróbkę blacharską w pobliżu komina (dekarz zapomniał założyć uszczelkę piankową).

Temparatura na powierzchni folii nie dochodzi do 100 st.C jak sugeruje pismag, a co najwyżej 60 skoro mogę dotknąć blachę palcami bez poparzenia się.

Przestrzeń pomiędzy blachą a folią musi być wentylowana.

A ja nie mam nic, ale mam strop z cegły dziurawki zalanej betonem, na to 10 co styro (2x5 na zakładki) i na to ze 3 cm zbrojonej matami wylewki.

Dach z blachodachówki - krokwie + deski calówki jakie mi zostały (ok 9 cm szerokości).

Po dłuższym namyśle i kilk konsultacjach stwierdziłem że dawanie folii jest bez sens i generuje tylko koszty.

Pozdrawiam

Marek

Widziałem już folie wysokoparoprzepuszczalne które po paru latach urzytkowania zrobiły się totalnie paro prepuszczalne bo zostało z nich sito tak wieć wilgoć wypuszczają ale i wpuszczają i to bardzo ładnie

Optymalne rozwiązanie to deskowanie papa kontry łaty i blachodachówka, niesety to są koszty ale domu nie budujesz na 5 czy 10 lat tylko na całe zycie jak mniemam!

Blacha na papę to korozja za jakies 4- do 6 lat i to perforacja, bo bitumy a w zasadzie związki siarki drastyczne przyspieszają korozję i dlatego na deskowaniu z papą powinno się dać kontrę i łatę , albo usunąć papę !!!

pozd

Z moich obserwacji i doświadczeń wnika że jeżeli dach jest robiony jako całość to znaczy bez podziału na etapy, np deskowanie + papa a za rok albo pózniej blacha to papa jest w zasadzie bez znaczenia może być podkładówka, bo ma ona powstrzmać tylko niewielkie ilości wody wykraplającej się na spodniej stronie blachy , bądz trochę wody "nawianej" pod blachę w czasie wiatrów bądź śnieżyc.

pozd

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Prawdopodobnie w poniedziałek ruszam na razie z dechowaniem i papowaniem dachu. Kupiłem zwykła pape wierzchniego krycia W400/1200. Sprzedawca poradził mi ze jeśli juz daje deski i pape to aby połozyc ja odwrotnie. tzn. wierzchnią strona (ta z grubsza posypka) od desek. Dzieki temu pomiedzy pomiedzy papa a deska bedzie lepsza wentylacja. Co o tym myslicie .... ???

Ciekaw jestem Waszych opini.

czesc.Ja też założyłem blache .Mam szwedzkš ale do kazdej innej jest podobnie>a wiec nie zakładaj zwykłej folii tylko kup membrane dachowa odpowiednia do twojej blachy.Jest ona drozsza ale duzo lepsza nie bedzieszz sie martwił zaciekami i wilgocia.pozdrawiam