Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pod blachodachówke papa czy folia ?

darecki_2

Recommended Posts

Te wkładki są o wymiarach360x120x2 producent przewiduje je do foli dachowej ale spokojnie sprawdzą się również przy papie zapotrzebowanie ok. 1szt na mkw, powierzchnia wentylacji z jednej wkładki ok.60cm2 wkładki montuje się w miejscu zakładu pasów folii bądż papy w polach między krokwiami a przy długości krokwi powyżej 10m nawet gęściej generalnie ułatwia ona przepływ powietrza między folią , papą a izolacją termiczną ceny nie znam ale sądzę że nie jest to taki tani gadżet

Nikt nie wspomina o tym że pełne deskowanie wzmacnia dach co przy dzisiejszych anomaliach nie jest bez znaczenia .Dobra folia również kosztuje i nigdy nie ma sie pewności ,czy dobrze sie zrobiło a i technologia co roku sie zmienia więc skąd pewność ,że wszystko jest ok i czy ktoś na to daję gwarację bo o egzekwowaniu już nie wspomnę .Proszę wyliczyć czy aż tak duża jest różnica cenowa wykorzystując deski z szałowań.

Nikt nie wspomina o tym że pełne deskowanie wzmacnia dach co przy dzisiejszych anomaliach nie jest bez znaczenia .Dobra folia również kosztuje i nigdy nie ma sie pewności ,czy dobrze sie zrobiło a i technologia co roku sie zmienia więc skąd pewność ,że wszystko jest ok i czy ktoś na to daję gwarację bo o egzekwowaniu już nie wspomnę .Proszę wyliczyć czy aż tak duża jest różnica cenowa wykorzystując deski z szałowań.

...o ile się takie duże szalowania robiło :roll:

Ja potrzebowałem ledwie ok. dwudziestu desek, więc na dach położyłem folię zbrojoną FD 140 UVT ANTIVIL za którą zapłaciłem 505 PLN.

Deski, papa i gwoździe kosztowałyby ponad 3.000 PLN.

• 2 months później...
Mam pytanie do tych którzy mają już założoną blachodachówkę! Czy podczas intensywnego deszczu blachodachówka nie chałasuje :-?

Trochę hałasuje, ale ja mam poddasze nieużytkowe i pod blachodachówka nie ma ocieplenia (jest w płaszczyźnie sufitu).

Ta wolna przestrzeń zachowuje się jak pudło rezonansowe.

Mam pytanie do tych którzy mają już założoną blachodachówkę! Czy podczas intensywnego deszczu blachodachówka nie chałasuje :-?

U mnie hałasuje :) - u znajomego który ma wykonane juz ocieplenie hałasuje o 90% mniej :)

Obaj załozyliśmy membrane dachową Dachowa 3TM

Sebo8877