Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy wykończenie komina sytemowowego nad dachem

daxima

Recommended Posts

Właśnie stanęłam przed faktem że mimo wielokrotnego tłumaczenia mój komin nad dachem nadaje się albo do rozebrania albo do otynkowania.

Miał być zrobiony pod klinkier......

Powiedzcie bo nic nie mogę wygrzebać jak teraz zrobić na systemówke to wykończenie z tynku.

Czy trzeba dawać styro?

W poradniku muratora szkoła budowania widze coś takiego

styro siatka klej i tynk silikonowy

Z kolei na forum czytam ze na systemowy się styro nie kładzie

Co ja mam zrobić z tym nowym wyzwaniem ?

A ja mam dwa systemowy. Do kominka nieocieplony a do kotła CO (gazowego) ocieplony. To są kominy SYSTEMOWE. Gdyby była konieczność ocieplania ich z zewnątrz to takie elementy znalazłyby się w SYSTEMIE. W końcu tak to jest pomyślane żeby nic nie kombinować tylko złożyć to do kupy zgodnie z instrukcją. Oczywiście takie kominy trzeba na całej długości otynkować.

A ja mam dwa systemowy. Do kominka nieocieplony a do kotła CO (gazowego) ocieplony. To są kominy SYSTEMOWE. Gdyby była konieczność ocieplania ich z zewnątrz to takie elementy znalazłyby się w SYSTEMIE. W końcu tak to jest pomyślane żeby nic nie kombinować tylko złożyć to do kupy zgodnie z instrukcją. Oczywiście takie kominy trzeba na całej długości otynkować.

Zgadzam sie j/w

Poniżej linii dachu najlepiej w trakcie budowania ko,mina wylać ławę startową pod obmurowanie cegłą klinkierową. Jeżeli już masz wymurowany komin systemowy ponad dach mozna obłozyć go płytkami klinkierowymi (ale lepiej klinkier, bo same płytki odpadaja po paru latach).

Pozdrawaim

Kamil

Chyba nie zgrzeszę :wink: jeżeli kominy Schidla obłożę, nad dachem i w pomieszczeniach nieogrzewanych (strych) "5" styropianu.

Fakt - komin do kotła gazowego (Rondo Plus) jest ocieplony w środku wełną, ale zwykły (Rondo) do kominka lub pieca na paliwo stałe nie ma ocieplenia w środku. :p

W sumie to sobie ocieplę też komin wentylacyjny - a co mi tam - będzie tęższy, masywniejszy - bardziej drapieżny .... upss coś mi się labczy :lol:

zgadza sie,tylko że na forum wyczytałem że na kominy nie wolno stosować styropianu bo jest palny(zawsze istnieje ryzyko rozszczelnienia sie komina systemowego),pozatym kominiarz który odbierał mi komin powiedział że styropian na kominie nie przejdzie przy odbiorze komina,ma byc welna,jesli juz sie ociepla

zgadza sie,tylko że na forum wyczytałem że na kominy nie wolno stosować styropianu bo jest palny(zawsze istnieje ryzyko rozszczelnienia sie komina systemowego),pozatym kominiarz który odbierał mi komin powiedział że styropian na kominie nie przejdzie przy odbiorze komina,ma byc welna,jesli juz sie ociepla

właśnie..........

To teraz poradźcie kochani zakręconej już w temacie kobicie

Rozumiem że mam dwa wyjścia

tynk cementowy i farba silikatowa

lub wełna siatka klej i tynk silikatowy

Kominy są wysokie

Co trwalsze?

Czy dobrze zgłębiłam temat wykończenia tynkiem?

• 11 years później...
Cześć wszystkim ja może z innej beczki troszkę, mianowicie mam tez systemowy schidla i panowi ocieplili mi go wełna i siatka z klejem.. i tak został został okuty blacha i okucie zostało wcięte Ok 4 cm do tej wełny.. w końcu przyszło mi go wykończenie i zagruntowalem go bardzo solidnie koncentratem do gruntowania z knaufa( które mi zostało z tynkowania) i potem na to jeszcze ten grunt z piaskiem kwarcowym i wreszcie tynk silikatowo-silikonowy ) taki jaki mam na elewacji... No i cieknie... oczywiście o tym fakcie poinformowałem panów od „dachu” No i przyjechali i stwierdzili ze ten tynk przecieka... co Wy na to?? Sam już nie wiem co mam zrobić, kazałem im zrobić nowe okucie ... i dalej zacieki ... może ktoś miał podobnie może jest coś czym mógłbym „wysmarować komin „ ?? Mam w domu folie w płynie ...