firstlady 01.10.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 W internecie pisze , że wierzbę japońską nalezy przycinać nawet trzykrotnie w ciągu sezonu wegetacyjnego- czyli kiedy? Czy ktoś może mi odpowiedziecMam tez pytanie dotyczące żywotników czy przycinać je tylko wiosna czy też na jesień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 01.10.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 ...Chodzi o wierzby hakuro i tę z baziami. Wierzbę skupioną 'Hakuro Nishiki' zwykle tniemy dwa razy w roku ( marzec i czerwiec). Późniejszego cięcia w zasadzie nie zalecam, gdyż nowe pędy po przycięciu mogą nie zdażyc zdrewnieć do zimy i zmarzną. Przycinamy pozostawiajac 3-4 pączki (zwykle 'śpiące'). Raczej wszystkie wierzby posiadają bazie (mniej lub bardziej ozdobne). Prawdopodobnie chodzi Ci o wierzbę iwę 'Kilmarnock' (Pendula) a tę tnij po przekwitnieniu (jak już bazie będą brzydkie) też na 3-4 pączki. Rada na teraz: Raczej nie tnij ale nie zapominaj o podlewaniu. Zapisz sobie, że trzeba przyciąć wierzby wiosną .. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73174&highlight=hakuro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiis 13.03.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 moja hakuro kupiona w zeszłym roku, obcinałam ja trochę w lecie, teraz wiosna, ma kilka pędów z zielonymi listkami, bardzo malutkimi, mam ciąć teraz? (jest marzec), czekać? ma takie świeżutkie listki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts