Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Investdom Poznań

marjola

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Witam! Ja właśnie z nimi zacząłem. Trudno mi cokolwiek na razie powiedzieć. Jestem oczywiście pełen obaw, ale też dobrej myśli. Będę się odzywał jak to idzie!! :) Śledź temat i pytaj! Pozdrawiam!

jak ci idzie budowa z tą firmą?

są OK ?

będę wdzięczny za odpowiedź

pozdrawiam

Sasha! Aktualnie jest prawie skonczony etap ścian fundamentowych. Do tego momentu trudno mi narzekać. Na korzyśc moge powiedzieć że uwagi które miałem co do jakiś tam kwestii były uzgadniane i ostatecznie wykonane. Prawda jest jednak taka, że zobaczymy co bedzie jak sie zaczną ściany i cała reszta. To jednak juz przyszły rok, gdyz w tym roku pewnie poza stan "0" nie ma sensu wychodzić. Zauważam tez pewne własne błędy przy uzgadnianiu np płatności za poszczególne etapy. Z mojego punktu widzenia powinny obejmować więcej robót, bo tak sie składa, że utrudnia mi to zgranie transz kredytu. Tego nie przemyślałem. Co do ogółu pewne jest to, ze budowa jedną firmą choćby do stanu surowego otwartego nie jest rozwiazaniem tanim, tym niemniej z różnych przyczyn nie miałem wyjścia. Natomiast wykończeniówkę mam zamiar - przynajmniej na razie - organizować siłami różnych firm. Aczkolwiek też nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce. Generalnie nie umiem na razie tej firmie coś konkretnego zarzucić i chciałbym zeby tak pozostało do końca. Tym niemniej pamiętaj o jednym: jak pewnie każda tego typu firma biorą podwykonawców.Tak więc określony podwykonawca moze być gorszy lub lepszy niż ten który robi akurat u mnie.

Pozdrawiam! Jeśli masz jakies inne pytania, to śmiało!

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
włóczykiju! Projekt miałem typowy - Figa z archetonu - z małymi zmianami. A adaptacji dokonywała firma Dom-projekt z ul. Kwiatowej w Poznaniu, której nie będę polecał chyba że najgorszym wrogom. Firma nastawiona na siano w sposób niewyobrażalny. A co do architekta: tylu ile inwestorów tyle pewnie opinii. Powiem tak: długo grzeb w internecie i szukaj projektów, a potem dopiero idź do architekta, jeslin nic nie będzie. Dużo zalezy od tego na ile nietypowe masz koncepcje i nietypową działkę. Ja najpierw poszedłem do architekta, ale na szczęście w porę się wycofałem. W przypadku zwykłego projektu bez żadnych widzimisie nie opłaca sieębrać architekta. Ale tomoje zdanie.Pozdrawiam!

• 3 weeks później...
I ja równiez bede zaczynał z invesdomem ale nawet nie wiem ile u nich kosztuje 1m2 ? tos wie? oczywiscie stanupod klucz. ?? dzis jade do geodety tz do geopozu po mapke do celów projektowych tz dopiero moje pierwsze spotkanie i prosba o zrobienie tej mapki. nastepnie udaje sie do invest dom i zobacze kogo mi poleca zeby zerknol i zobaczyl czy projekt jest do adaptacji.. nastepnie kupuje i ide dac i do adaptacji tak jak wy wszyscy a co do invest dom to co jeszcze powiecie? tanio czy nie?

I ja równiez bede zaczynał z invesdomem ale nawet nie wiem ile u nich kosztuje 1m2 ? tos wie? oczywiscie stanupod klucz. ?? dzis jade do geodety tz do geopozu po mapke do celów projektowych tz dopiero moje pierwsze spotkanie i prosba o zrobienie tej mapki. nastepnie udaje sie do invest dom i zobacze kogo mi poleca zeby zerknol i zobaczyl czy projekt jest do adaptacji.. nastepnie kupuje i ide dac i do adaptacji tak jak wy wszyscy a co do invest dom to co jeszcze powiecie? tanio czy nie?

• 2 weeks później...

Ci, którzy budują/budowali z Investdomem zapewne nie budowaliby, gdyby uważali że są za drodzy.

Ci, którzy zrezygnowali z budowy z Investdomem, zapewne stwierdzili, że jednak są za drodzy.

Zbierz wyceny od innych firm i porównaj, to sam zdecydujesz czy są za drodzy czy nie są - dziwne pytania zadajesz :roll:

Dodam dalsze informacje w tym temacie. Poprzednio pisałem że ściany fundamentowe prawie skończone. Potem szli całkiem ładnie i się cieszyłem, że jest szansa przezd końcem stycznia zalać strop. Ale niestety sie nie udało, bo akurat w nocy po postawieniu dużej ściany oraz ścian garażu przyszła ta cholerna wichura i zwaliła. :( Mało mnie pocieszało że w Rokietnicy nie tylko mi tak sie stało i że tam właśnie był największy wiatr podobno. Tak więc od tego czasu stoję, bo przyszła zima i tyle. Gdyby nie ten cholerny wiatr... Ale liczę że od jutra (bo mają wznowić prace), i jak będą mieli to tempo co poprzednio, to i tak myślę że Investdom skończy budowę do umówionego stanu jakiś miesiąc wcześniej. Tylko co potem??? :roll:

a moze pan podac wycene tej firmy za m2? porównywał pan inne firmy? byly drozsze? dlaczego wybral pan invesdom?

Scooby: Po pierwsze to jest tak, ze jak szukałem jesienią firmy do stawiania domu, wybór był niewielki. Faktycznie wybierałem spośród trzech firm. Jedną z nich był Invest-dom. Jeśli chodzi o cenę, to tak się składa, ze akurat Invest-dom plasował się równo w środku stawki. Natomiast różnice nie były jakoś bardzo wielkie. jak przypuszczam, od jesieni te ceny i tak się pozmieniały. Ostatecznie na investdom padło dlatego, ze wydawali się najbardziej sensowni. A czy będę do końca zadowolony, to zaobaczymy jak się skończą roboty. na razie nie mam większych powodów do narzekań. Pozdrawiam!

• 3 weeks później...